Christianity, Stigma, and Mass Conversion among Spanish Gitanos

Author

Montañés Jiménez, Antonio

Director

Griera i Llonch, Ma. del Mar, 1978-

Gay y Blasco, Paloma

Date of defense

2021-03-19

Pages

268 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Sociologia

Abstract

La present tesi doctoral examina l'emergència de cosmovisions, imaginaris i valors religiosos pentecostals entre la població gitana a Espanya. Combinant observacions etnogràfiques, entrevistes amb líders religiosos i anàlisi crític de textos, a la tesi s'estudia la conversió religiosa de la comunitat gitana del catolicisme a l'evangelisme cristià pentecostal a la ciutat de Madrid. La tesi doctoral realitza aportacions a diferents camps d'estudi científic com la Sociologia de la Religió, l'Antropologia del Cristianisme i els Romani Studies. Mitjançant l'anàlisi de la conversió religiosa de la comunitat gitana a l'evangelisme, es busca comprendre com la religió i l'etnicitat es barregen en els escenaris sudeuropeus contemporanis i enfortir el nostre enteniment sobre la influència de formes de religiositat cristiana no catòlica entre les minories socials que habiten contextos mediterranis. Prenent com a unitat d'anàlisi als pastors de l'Església Evangèlica de Filadèlfia (la major església gitana d'Espanya), s'argumenta que la conversió religiosa habilita als creients gitanos a negociar aspectes vitals de la seva identitat cultural i re-emmarcar la seva imatge social front a la població no gitana. En aquest sentit, la tesi doctoral conversa amb els debats polítics mediàtics i socials relatius a l'exclusió de les comunitats gitanes en les societats capitalistes contemporànies i discuteix el paper del cristianisme en l'articulació del seu sentit de ciutadania i pertinença. Així mateix, el contingut de la tesi doctoral qüestiona presumpcions socials i acadèmiques sobre el victimisme i la manca d'agència de les poblacions romanís i mostra com els creients evangèlics cristians reconstrueixen la seva subjectivitat i consciència, s'enfronten a la discriminació i rearticulen el seu sentit de valor social en la societat espanyola en diàleg amb el cristianisme. Amb això, la tesi doctoral posiciona el concepte d'agència en el nucli del pensament sociològic sobre el pentacostalisme gitano. Per finalitzar, la tesi doctoral aborda problemàtiques relacionades amb la producció de coneixement acadèmic sobre les comunitats gitanes evangèliques i revela les complexitats derivades de la utilització de metodologies etnogràfiques en contextos caracteritzats per relacions asimètriques de poder. Atès que la tesi doctoral desgrana i visibilitza processos relacionats amb la conversió religiosa de les comunitats gitanes, aquest treball serveix també com a cas d'estudi comparatiu per a estudis relacionats amb les conversions a l'evangelisme pentecostal cristià d'altres minories estigmatitzades.


La presente tesis doctoral examina la emergencia de cosmovisiones, imaginarios y valores religiosos pentecostales entre la población gitana en España. Combinando observaciones etnográficas, entrevistas con líderes religiosos y análisis crítico de texto, en la tesis se estudia la conversión religiosa de la comunidad gitana desde el catolicismo al evangelismo cristiano pentecostal en la ciudad de Madrid. La tesis doctoral realiza aportaciones a diferentes campos de estudio científico como la Sociología de la Religión, la Antropología del Cristianismo y los Romani Studies. Mediante el análisis de la conversión religiosa de la comunidad gitana al evangelismo, se busca comprender como la religión y la etnicidad se entremezclan en los escenarios sudeuropeos contemporáneos y fortalecer nuestro entendimiento sobre la influencia de formas de religiosidad cristiana no católica entre las minorías sociales que habitan contextos mediterráneos. Tomando como unidad de análisis a los pastores de la Iglesia Evangélica de Filadelfia (la mayor iglesia gitana de España), se argumenta que la conversión religiosa habilita a los creyentes gitanos a negociar aspectos vitales de su identidad cultural y re-enmarcar su imagen social frente a la población no gitana. En este sentido, la tesis doctoral conversa con los debates políticos mediáticos y sociales relativos a la exclusión de las comunidades gitanas en las sociedades capitalistas contemporáneas y discute el rol del cristianismo en la articulación de su sentido de ciudadanía y pertenencia Asimismo, el contenido de la tesis doctoral cuestiona presunciones sociales y académicas sobre el victimismo y la carencia de agencia de las poblaciones romaníes y muestra como los creyentes evangélicos cristianos reconstruyen su subjetividad y consciencia, se enfrentan a la discriminación y rearticulan su sentido de valor social en la sociedad española en dialogo con el cristianismo. Con ello, la tesis doctoral posiciona el concepto de agencia en el núcleo del pensamiento sociológico sobre el pentecostalismo gitano. Para finalizar, la tesis doctoral aborda problemáticas relacionadas con la producción de conocimiento académico sobre las comunidades gitanas evangélicas y revela las complejidades derivadas de la utilización de metodologías etnográficas en contextos caracterizados por relaciones asimétricas de poder. Dado que la tesis doctoral desgrana y visibiliza procesos relacionados con la conversión religiosa de las comunidades gitanas, este trabajo además sirve como caso de estudio comparativo para estudios relacionados con las conversiones al evangelismo pentecostal cristiano de otras minorías estigmatizadas.


My doctoral thesis examines the emergence of religiously based worldviews, values, and collective imaginaries among Roma/Gitanos in Spain. Juxtaposing long-term ethnographical observation, interviews with religious leaders, and critical text-analysis, I analyse the large-scale religious conversion of Gitanos from Catholicism to Evangelical Pentecostal Christianity in the city of Madrid. My thesis contributes to several fields of social scientific inquiry, including the Sociology of Religion, Anthropology of Christianity, and Romani Studies. By examining how Gitanos engage with Evangelicalism, I also provide a lens through which to comprehend how religion and ethnicity intertwine in contemporary southern Europe and enhance our understanding of the influence of non-Catholic forms of Christianity among social minorities in Mediterranean contexts. Focusing on the role of pastors from the leading Gitano Evangelical Church in Spain, known as the Iglesia Evangélica de Filadelfia (IEF), I argue that through conversion Spanish Gitano believers negotiate vital gendered aspects of their cultural identity and reframe their sense of otherness vis-à-vis non-Gitanos. Challenging social and academic assumptions about the victimhood and lack of agency among Roma people, I show how Gitanos engage with Christianity to re-construct their subjectivity and consciousness, face the consequences of discrimination, and refashion their sense of worth in the Spanish society. In so doing, I place agency at the core of sociological and anthropological thinking. Moreover, I engage with social, media, and political debates about the persistence of Roma/Gitano exclusion and marginality in contemporary capitalist societies and discuss Christianity's role in shaping Gitano notions of identity, gender, belonging, and citizenship. Additionally, my thesis opens new questions and further academic knowledge regarding the ethnographic study of Gitano groups by revealing the intricacies of ethnographic encounters shaped by unequal power relations, negotiations, and conflicting interests. By offering ethnographically grounded insights about the religious conversion of Gitanos, my work contributes to comparative studies of other Evangelical stigmatised minorities in various societies in the world.

Keywords

Sociologia; Sociología; Sociology; Gitanos; Pentecostalisme; Pentecostalismo; Pentecostalism

Subjects

316 - Sociology

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

amj1de1.pdf

1.472Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)