Gold(I)-Catalyzed Cycloadditions and their Application in the Synthesis of Natural Products

Author

Armengol i Relats, Helena

Director

Echavarren Pablos, Antonio Maria

Date of defense

2021-10-14

Pages

214 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Analítica i Química Orgànica

Abstract

Durant les últimes dècades, el potencial de la catàlisis amb or(I) per la síntesi de productes naturals ha estat àmpliament explorat. Aquesta Tesi Doctoral recull els nostres esforços en l'ampliació de l'ús de les cicloaddicions catalitzades per or(I) aplicades en el camp de la síntesi total. Primerament, hem desenvolupat un nou mètode per activar acetilè, en què la selectivitat de la reacció és controlada pel lligand emprat en el catalitzador d'or(I). Així, (Z,Z)-1,3-diens o bis-ciclopropans han sigut sintetitzats de manera selectiva, partint dels mateixos substrats. Aquesta reacció ha estat implementada en la síntesi de la waitziacuminona, en un sol pas i de manera diastereoespecífica. En segon lloc, hem establert una nova cicloisomerització seguida per cicloaddició, en una reacció en cascada que dóna lloc a productes hidroazulens o divinilciclopropans, a partir de diens i enins. El mecanisme ha estat estudiat experimetalment i computacionalment, suggerint una forta dependència del resultat de la reacció en les característiques del diè i en el catalitzador d'or(I) utilitzat. Finalment, aquesta estratègia ha estat aplicada a una ruta síntetica comuna cap als productes: àcid apsterric, penigrisacid A i schisanwilsonene A. Els esquelets de carboni dels tres compostos naturals han sigut sintetitzats en diversos intermedis i caracteritzats per difracció de rajos x.


Durante las últimas décadas, el potencial de la catálisis con oro(I) para la síntesis de productos naturales ha sido ámpliament explorado. Esta Tesis Doctoral recoje nuestros esfuerzos en la ampliación del uso de las cicloaddiciones catalitzados por oro(I) aplicadas en el campo de la síntesis total. Primeramente, hemos desarrollado un nuevo método para activar acetileno, en qué la selectividad de la reacción es controlada por el ligando emprado en el catalitzador de oro(I). Así, (Z,Z)-1,3-dienos o bis-ciclopropanos han sido sintetitzados de manera selectiva, partiendo de los mismos sustratos. Esta reacción ha sido implementada en la síntesis de la waitziacuminona, en un solo paso y de manera diastereoespecífica. En segudo lugar, hemos establecido una nueva cicloisomeritzación seguida por cicloaddición, en una reacción en cascada que da lugar a productos hidroazulenos o divinilciclopropanos, a partir de dienos y eninos. El mecanismo ha sido estudiado experimetal y computacionalmente, sugiriendo una fuerte dependencia del resultado de la reacción en las características del dieno y en el catalitzador de oro(I) utilitzado. Finalmente, esta estrategia ha sido aplicada a una ruta síntetica comuna hacia los productos: ácido apstérrico, penigrisacid A y schisanwilsonene A. Los esqueletos de carbono de los tres compuestos naturales han sido sintetitzados en varios intermedios y caracteritzados por difracción de rayos x.


The potential of gold(I) catalysis on the synthesis of natural products has been widely explored in the last decades. This Doctoral Thesis presents our efforts to expand the applications of gold(I)-catalyzed cycloadditions on total synthesis. First, we have developed a new methodology for acetylene activation by means of gold(I) catalysis, in which the ligand on the gold(I) catalyst can tune the reaction outcome, either for the formation of (Z,Z)-1,3-dienes or towards bis-cyclopropanes. This method was applied to the one-step total synthesis of waitziacuminone. In second place, we have established a novel cycloisomerization/cycloaddition cascade which allows for the rapid and efficient construction of hydroazulenes and divinylcyclopropanes, from enynes and dienes. The mechanism was studied experimentally and computationally, finding a strong dependence on the nature of the diene and on the gold(I) catalyst employed, for the reaction outcome. Finally, this strategy was applied to a common synthetic route towards aspterric acid, penigrisacid A and schisanwilsonene A. The carbon-skeletons of the three natural products were synthesized and characterized by x-ray diffraction.

Keywords

catàlisi; síntesi; or; catálisis; síntesis; oro; catalysis; synthesis; gold

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 5 - Natural Sciences; 54 - Chemistry. Crystallography. Mineralogy; 547 - Organic chemistry

Knowledge Area

Ciències

Documents

TESI Helena Armengol i Relats.pdf

4.618Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)