Techo de Cristal en I+D+i en salud en España

Author

Segovia Saiz, Carla

Director

Gea Sánchez, Montserrat

González María, Esther

Tutor

Blanco Blanco, Joan

Date of defense

2021-09-17

Pages

215 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

Objectiu: Conèixer l'existència de sostre de vidre en les investigadores que han presentat propostes a l'Acció Estratègica en Salut i identificar els factors relacionats amb el sostre de vidre. Metodologia: Estudi descriptiu i transversal, realitzat a Espanya durant 2016 i 2017, mitjançant un enquesta a tots els investigadors que varen presentar propostes de recerca en salut a l'Institut de Salut Carlos III de 2013 a 2015, que gestiona la major convocatòria competitiva nacional. Es van recollir dades de segregació vertical, factors sòcio-demogràfics, individuals i estructurals, mitjançant un qüestionari amb 49 preguntes, complimentat a una aplicació online. Es va utilitzar l'Índex del Sostre de Vidre (Consell Superior de Investigacions Científiques; presència de sostre de vidre si el valor es major a 1). Es van realitzar anàlisi descriptives i bivariades per identificar relacions entre el sostre de vidre i la resta de variables, i per analitzar les diferències entre homes i dones. Es va utilitzar l'odds rati per les possibilitats d'arribar a un lloc de responsabilitat sent dona en comparació a un home. Resultats: Finalitzaren el qüestionari 939 investigadores (63% de les qui es va convidar a participar). Les dones representen el 48,2% (n=453) i son 5,46 anys més joves que els homes. Las dones tenen la meitat de possibilitats que els homes d'ocupar un lloc de responsabilitat (odds rati=0,47) i l'Índex és 1,20, augmentant segons incrementa el nivell de responsabilitat. L'Índex disminueix amb l'edat i els anys d'experiència professional, però sols pels nivells inferiors de responsabilitat. Estudiar medicina, tenir contracte de funcionari i no tenir parella modifiquen el sostre de vidre (Índex 1,49, 1,08 y 1,02 respectivament). La resta de variables no s'associen amb el sostre de vidre. Per a un mateix nivell de responsabilitat existeix bretxa salarial. Els homes treballen més en jornada extra laboral i les dones en activitats domèstiques. Els homes donen més prioritat a aspectes laborals i les dones a aspectes personals i familiars. Conclusions: Existeix sostre de vidre en R +D+i en salut a Espanya. Està disminuint la segregació horitzontal, però les dones no progressen cap a llocs de responsabilitat igual que els homes. Són necessaris estudis que permetin identificar els factors que expliquen aquesta situació. Es precisa enfortir les polítiques d'igualtat a les organitzacions de recerca i la coresponsabilitat a la vida privada.


Objetivo: Conocer la existencia del techo de cristal en las investigadoras que han presentado propuestas en la Acción Estratégica en Salud e identificar los factores relacionados con el techo de cristal. Metodología: Estudio descriptivo y transversal, realizado en España durante 2016 y 2017, mediante una encuesta a todos los investigadores que presentaron propuestas de investigación en salud en el Instituto de Salud Carlos III de 2013 a 2015, que gestiona la mayor convocatoria competitiva nacional. Se recogieron datos de segregación vertical, factores socio-demográficos, individuales y estructurales, mediante un cuestionario con 49 preguntas, cumplimentado en una aplicación online. Se utilizó el Índice de Techo de Cristal (Consejo Superior de Investigaciones Científicas; presencia de techo de cristal si el valor es mayor de 1). Se realizaron análisis descriptivos y bivariados para identificar relaciones entre techo de cristal y el resto de variables, y para analizar las diferencias entre hombres y mujeres. Se ha utilizado la odds ratio para las posibilidades de alcanzar un puesto de responsabilidad siendo mujer, en comparación con un hombre. Resultados: Finalizaron el cuestionario 939 investigadores (63% de quienes se invitó a participar). Las mujeres representan el 48,2% (n=453) y son 5,46 años más jóvenes que los hombres. Las mujeres tienen la mitad de posibilidades que los hombres de ocupar un puesto de responsabilidad (odds ratio=0,47) y el Índice es 1,20, aumentando según sube el nivel de responsabilidad. El Índice disminuye con la edad y los años de experiencia profesional, pero solo para los niveles inferiores de responsabilidad. Estudiar medicina, tener contrato de funcionario y no tener pareja modifican el techo de cristal (Índice 1,49, 1,08 y 1,02 respectivamente). El resto de variables no se asocian con el techo de cristal. Para un mismo nivel de responsabilidad existe brecha salarial. Los hombres trabajan más en jornada extra laboral y las mujeres en actividades domésticas. Los hombres dan más prioridad a aspectos laborales y las mujeres a aspectos personales y familiares. Conclusiones: Existe techo de cristal en I+D+i en salud en España. Está disminuyendo la segregación horizontal, pero las mujeres no progresan hacia puestos de responsabilidad igual que los hombres. Son necesarios estudios que permitan identificar los factores que explican esta situación. Se necesita fortalecer las políticas de igualdad en las organizaciones de investigación y la corresponsabilidad en la vida privada.


Objective: To assess the existence of a glass ceiling for female researchers who have submitted proposals to the Strategic Action in Health (SAH) and identify the factors related to the glass ceiling. Methods: Descriptive and cross-sectional study, conducted in Spain during 2016 and 2017, through a survey of all researchers who submitted health research proposals to the Instituto de Salud Carlos III, which manages the biggest national competitive call, from 2013 to 2015. Data were collected on vertical segregation, socio-demographic, individual and structural factors, through a questionnaire with 49 questions completed using an online application. The Glass Ceiling Index (Scientific Research Council; presence of glass ceiling if value is over 1) was used. Descriptive and bivariate analysis were performed to identify relationships between glass ceiling and other variables, and to analyse differences between men and women. The odds ratio was used for the possibilities of reaching a position of responsibility being woman as compared with a man. Results: The questionnaire was completed by 939 investigators (63% of those invited to participate). 48.2% are women (n=453) and they are 5.46 years younger than men. Women are half as likely as men to hold a position of responsibility (odds ratio=0.47) and the Index is 1.20, increasing with the level of responsibility. The Index decreases with age and years of professional experience, but only for the lower levels of responsibility. Studying medicine, having a civil servant contract and not having a partner modify the glass ceiling (Index 1.49, 1.08 and 1.02 respectively). The rest of the variables are not associated with the glass ceiling. There is a salary gap at equal level of responsibility. Men work more overtime and women on household activities. Men give higher priority to work and women to personal and family life. Conclusions: There is a glass ceiling in health research, development and innovation in Spain. Horizontal segregation is decreasing, but women do not progress to positions of responsibility the same as men. Studies that allow identifying factors that explain this situation are needed. There is a need to strengthen gender equality policies in research organizations and co-responsibility in private life.

Keywords

Sostre de vidre; Dones; Salut; Techo de cristal; Mujeres; Salud; Glass ceiling; Women; Health

Subjects

316 - Sociology

Knowledge Area

Infermeria

Documents

Tcss1de1.pdf

2.068Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)