Prevalencia del riesgo de adicción a sustancias en adolescentes: su relación con el estilo de apego, las varias dimensiones del autoconcepto y las características de temperamento

Author

Cornellà Font, Maria Gràcia

Director

Viñas i Poch, Ferran

Juárez López, Josep Ramon

Tutor

Viñas i Poch, Ferran

Date of defense

2020-07-23

Pages

126 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Institut de Recerca sobre Qualitat de Vida

Abstract

The main objective of this study is to know what relationship exists between the representations of the attachment and the dimensions of self-concept and temperament with the consumption of psychoactive substances in a sample of adolescents between 13 and 19 years old. Different specific objectives are proposed: 1) Determine the prevalence of risk of addiction to psychoactive substances in adolescents between 13 and 19 years old, 2) Explore the relationship of this risk with the representations of the attachment and the dimensions of self-concept in this population, 3) Analyse the relationship between attachment and self-concept, 4) Analyse the influence of temperament and attachment when it comes to explaining a possible risk of addiction to substances, 5) Analyse what dimensions of these two constructs, temperament and attachment, better predict the risk of addiction to substances, and 6) Evaluate the degree to which temperament and attachment correlate with each other.


L’objectiu principal d’aquest estudi és conèixer de quina manera es relacionen les representacions del vincle i les dimensions de l’autoconcepte i el temperament amb el consum de substàncies psicoactives en una mostra de nois i noies adolescents d’entre 13 i 19 anys. Per a fer-ho, es proposen diversos objectius concrets: 1) Determinar la prevalença de risc d’addicció a substàncies psicoactives en adolescents d’entre 13 i 19 anys, 2) Explorar la relació d’aquest risc amb les representacions del vincle i les dimensions de l’autoconcepte en aquesta població, 3) Analitzar la relació entre vincle i autoconcepte, 4) Analitzar la influència del temperament i el vincle a l’hora d’explicar un possible risc d’addicció a substàncies, 5) Analitzar quines dimensions d’aquests dos constructes, temperament i vincle, prediuen millor el risc d’addicció a substàncies, i 6) Avaluar en quin grau temperament i vincle correlacionen entre sí.

Keywords

Adolescents; Adolescentes; Teenagers; Temperament; Temperamento; Autoestima; Self-esteem; Aferrament; Apego; Attachement; Vincle; Afectividad; Affect

Subjects

159.9 - Psychology

Documents

mgcf_20200723.pdf

1.626Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)