Gifted vs Nongifted Adolescents: Differences in Mental Health and Personality

dc.contributor.author
Gallopeni, Florim
dc.date.accessioned
2022-01-17T09:26:39Z
dc.date.available
2022-03-17T01:00:20Z
dc.date.issued
2021-03-17
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/673111
dc.description.abstract
L’objectiu d’aquest estudi va consistir en descriure el perfil de personalitat i els problemes de salut mental dels adolescents amb altes capacitats comparats amb els d’intel·ligència normal amb la finalitat de que la família, l’escola i la societat puguin respondre a les seves necessitats especifiques. D’aquesta manera, la societat, el sistema educatiu i les institucions de salut mental tindran la possibilitat de planificar les intervencions primerenques basades en l’evidencia empírica. Per a aquest propòsit hem portat a terme un estudi poblacional a Kosovo i hem utilitzat els següents instruments d’avaluació: el SPM+, el Leiter-3, el YSR i el 6PF49. La mostra total final va consistir en 270 adolescents (n = 140 superdotats i n = 130 no superdotats). A partir dels resultats obtinguts podem concloure que ser superdotat no es un factor de risc per a patir problemes de salut mental, siguin emocionals o conductuals. Per contra, els factors de personalitat Neuroticisme, Impulsivitat i Agressió-Hostilitat sí que es varen mostrar significativament associats a ambdós problemes de salut mental. Les conclusions d’aquest estudi son importants perquè destaquen que tenir puntuacions elevades en intel·ligència no es un factor de risc per a patir problemes mentals, però ser adolescent de gènere masculí i tenir puntuacions elevades en Neuroticisme, Impulsivitat i Agressió-Hostilitat sí que ho son.
en_US
dc.description.abstract
El objetivo del presente estudio consiste en describir el perfil de personalidad y los problemas de salud mental de los adolescentes superdotados comparados con los de inteligencia normal, con la finalidad de que la familia, la escuela y la sociedad puedan responder a las necesidades específicas de los mismos. De este modo, la sociedad, el sistema educativo y las instituciones de salud mental tendrán la posibilidad de planificar intervenciones tempranas basadas en la evidencia empírica. Para este propósito hemos llevado a cabo un estudio poblacional en Kosovo y hemos utilizado los siguientes instrumentos: el SPM+, el Leiter-3, el YSR y el 6PF49. La muestra total final consistió en 270 adolescentes (n = 140 superdotados y n = 130 no superdotados). A partir de los resultados podemos concluir que ser superdotado no es un factor de riesgo para padecer problemas de salud mental, sean emocionales o conductuales. Sin embargo, los factores de personalidad Neuroticismo, Impulsividad y Agresión-Hostilidad sí que se mostraron significativamente asociados a ambos problemas de salud mental. Las conclusiones de este estudio son importantes porque destacan que tener puntuaciones elevadas en inteligencia no es un factor de riesgo para padecer problemas mentales, pero ser adolescente varón y tener puntuaciones elevadas en Neuroticismo, Impulsividad y Agresión-Hostilidad sí lo son.
en_US
dc.description.abstract
This study is aimed at contributing to defining the personality profile and associated mental health problems of gifted and nongifted adolescents. The main objectives are to describe the mental health and personality profiles of gifted and nongifted adolescents so that family, schools, and society can respond to the specific needs of gifted adolescents. In so doing, society, the education system, and mental health institutions will be able to plan early interventions based on evidence. For this purpose, we conducted a nationwide study in Kosovo and used the following battery of instruments to collect data: the SPM+, the Leiter-3, the YSR and the 6PF49. The final total sample consisted of 270 adolescents (n = 140 gifted and n = 130 nongifted). From the results obtained, we can conclude that being gifted is not a predictor of emotional and behavioural problems nor total mental health problems. Contrarily, personality factors as neuroticism, impulsivity and aggression-hostility significantly predict emotional, behavioural, and total mental health problems. The conclusions of this study are important because they noted that scoring high on intelligence is not a risk factor of mental health problems but being a male adolescent and scoring high on neuroticism, impulsivity and aggression-hostility are risk factors.
en_US
dc.format.extent
151 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Intel·ligència
en_US
dc.subject
Inteligencia
en_US
dc.subject
Intelligence
en_US
dc.subject
Salut mental
en_US
dc.subject
Salud mental
en_US
dc.subject
Mental health
en_US
dc.subject
Personalitat
en_US
dc.subject
Personalidad
en_US
dc.subject
Personality
en_US
dc.subject.other
Ciències de la Salut
en_US
dc.title
Gifted vs Nongifted Adolescents: Differences in Mental Health and Personality
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.contributor.authoremail
florim15@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Gomà Freixanet, Montserrat
dc.embargo.terms
12 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psicologia Clínica i de la Salut


Documents

flga1de1.pdf

1.423Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)