Evaluación de la transferencia de la formación de las enfermeras noveles

dc.contributor.author
Roig Ester, Helena
dc.date.accessioned
2022-01-23T11:34:35Z
dc.date.available
2022-06-22T02:00:18Z
dc.date.issued
2021-06-22
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/673216
dc.description.abstract
Durant els primer mesos dins món laboral, gran part dels nous graduats en infermeria experimenten obstacles que poden influir en l’aplicació de la formació rebuda durant el grau, però el nostre coneixement al respecte és escàs. La present tesi doctoral té dos objectius: crear un Model per Avaluar la Transferència de la formació de les Infermeres Novelles de Catalunya (METEnf en la seva abreviació en castellà); i avaluar els factors que afecten l’aplicació de la formació de les infermeres al lloc de treball. Per aconseguir els objectius, es van desenvolupar dos estudis consecutius i complementaris, seguint un disseny mixt seqüencial amb la combinació del mètode qualitatiu i quantitatiu, on aquest últim adquireix un lloc destacat dins la investigació. El primer estudi es va centrar en la creació del METEnf en base a les tres dimensions proposades per Baldwin i Ford (1988). El model es va desenvolupar mitjançant l’anàlisi documental i la realització de grups focals, junt amb l’elaboració dels ítems del qüestionari. El METEnf es va sotmetre a un procés de validació de contingut a través d’experts. Les propietats psicomètriques es van avaluar amb una mostra de 33 infermeres que va servir de pilotatge del mateix instrument. El segon estudi respon a un disseny longitudinal amb un mostreig no probabilístic intencional (n=198). En aquest estudi es confirma l’estructura factorial del model METEnf, al mateix temps que es pretén analitzar i explicar el paper que juguen els factors en la transferència. Els resultats evidencien que no existeix cap factor que constitueixi un factor barrera per a la transferència de la formació durant el període de transició de les noves infermeres al lloc de treball, si bé el factor formació i mentor, apareixen com a risc de barrera. Tanmateix, els factor del model METEnf que millor expliquen la transferència de la formació al lloc de treball són la confiança, la satisfacció laboral, les habilitats i la formació, amb una R2 = .336. Els resultats d’aquesta tesi doctoral donen resposta a les preguntes d’investigació plantejades i permeten assolir els objectius marcats, donant la possibilitat d’avançar en la temàtica de l’estudi i proposant ja millores pels programes de grau, així com les institucions sanitàries en la incorporació de les noves infermers. Donades les limitacions de la investigació, es considera necessari continuar amb aquesta línea d’investigació per a identificar quins elements dels estudis de grau faciliten la transició a les noves infermeres, així com quins altres factors caldria incorporar per comprendre millor aquest procés de transferència, inherent a la transició laboral.
en_US
dc.description.abstract
Durante los primeros meses en el mundo laboral, gran parte de los recién graduados en enfermería experimentan obstáculos que pueden influir en la aplicación de la formación recibida durante el grado, pero el conocimiento al respecto es escaso. La presente tesis doctoral tiene dos objetivos: crear un Modelo para Evaluar la Transferencia de la formación de las enfermeras noveles (METEnf) de Cataluña; y evaluar los factores que afectan la aplicación al lugar de trabajo de la formación de éstas. Para alcanzar estos objetivos, se desarrollaron dos estudios consecutivos y complementarios, siguiendo un diseño mixto secuencial con la combinación de método cualitativo y cuantitativo, donde este último adquiere un lugar destacado dentro de la investigación. El primer estudio se centró en la creación del METEnf en base a las tres dimensiones propuestas por Baldwin y Ford (1988). El modelo se desarrolló mediante el análisis documental y la realización de grupos focales para la elaboración de los ítems del cuestionario. El METEnf fue sometido a un proceso de validez de contenido a través de expertos. Las propiedades psicométricas se evaluaron con una muestra de 33 enfermeras que sirvió como pilotaje del mismo. El segundo estudio responde a un diseño longitudinal con un muestreo no probabilístico intencional (n =198). En este estudio se confirma la estructura factorial del modelo METEnf, al mismo tiempo que se pretende analizar y explicar el papel que juegan los factores en la transferencia. Los resultados señalan que no existe ningún factor que constituya una barrera para la transferencia de la formación durante el período de transición de las nuevas enfermeras en el lugar de trabajo, si bien el factor formación y mentor aparecen como riesgo de barrera. Al mismo tiempo, se observa que todos los factores correlacionan significativamente con la transferencia. Asimismo, los factores del Modelo METEnf que mejor explican la transferencia de la formación al lugar de trabajo son la confianza, la satisfacción laboral, las habilidades y la formación, con una R2 = .366. Los resultados de esta tesis doctoral responden a las preguntas de investigación planteadas y permiten alcanzar los objetivos marcados, posibilitando avanzar en la temática de estudio y sugiriendo ya mejoras para los programas de grado, así como para las instituciones sanitarias en la incorporación de nuevas enfermeras. Dadas las limitaciones muestrales de la investigación, se considera necesario continuar en esta línea de investigación para identificar qué elementos de los estudios de grado facilitan la transición a las nuevas enfermeras, así como qué otros factores se deberían incorporar para comprender mejor este proceso de transferencia, inherente a la transición laboral.
en_US
dc.description.abstract
During the first months in the world of work, a significant number of new nursing graduates face obstacles that can influence the application of the training received during the degree programme. However, knowledge about this topic is scarce. This doctoral dissertation had two objectives, namely: (1) to design a Model for Assessing the Transfer of training in novice Nurses in Catalonia, Spain (METEnf in its abbreviation in Spanish); and (2) to assess the factors that affect the application of nurses’ training at the workplace. Two consecutive and complementary studies were conducted in order to achieve the two objectives, following a mixed sequential design with the combination of qualitative and quantitative methods, the latter being significantly relevant in the research. The first study focused on designing the METEnf, based on the three dimensions proposed by Baldwin and Ford (1988). The model was elaborated through documentary analysis and the use of focus groups for preparing the questionnaire items. The METEnf was subjected to a content validity process performed by experts. The psychometric properties were assessed with a sample of 33 nurses, which served as pilot test. The second study was based on a longitudinal design with intentional non-probabilistic sampling (n = 198). The factorial structure of the METEnf was determined in this study, at the same time that it was intended to analyse and explain the role that factors play in the transfer of training. The results indicated that there were no factors that represented a barrier for the transfer of training during the transition period of new nurses at the workplace, although the factors training and mentoring represented a barrier risk. At the same time, it was observed that all the factors correlated significantly with the transfer of training. Likewise, the factors of the METEnf that best explained the transfer of training to the workplace were confidence, job satisfaction, skills, and training (R2 = 0.366). The results of this doctoral dissertation answered the research questions. The established objectives were achieved, thus making it possible to deepen into the subject of study and suggest improvements for degree programmes, as well as for health institutions in the incorporation of new nurses. Given the sampling limitations of the present dissertation, further studies in this line of research should be conducted in order to determine the elements of undergraduate programmes that facilitate new nurses’ transitions, as well as other factors that should be incorporated to better understand this transfer process inherent in the job transition.
en_US
dc.format.extent
242 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Avaluació de la transferència
en_US
dc.subject
Evaluación de la transferencia
en_US
dc.subject
Transfer evaluation
en_US
dc.subject
Transció
en_US
dc.subject
Transición
en_US
dc.subject
Transition
en_US
dc.subject
Infermera novella
en_US
dc.subject
Enfermera novel
en_US
dc.subject
New nurses
en_US
dc.subject.other
Ciències de la Salut
en_US
dc.title
Evaluación de la transferencia de la formación de las enfermeras noveles
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
en_US
dc.contributor.authoremail
hroigester@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Quesada Pallarès, Carla
dc.contributor.director
Pineda i Herrero, Pilar
dc.embargo.terms
12 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació


Documents

hre1de1.pdf

3.230Mb PDF

Fe errates hre1de1.pdf

52.08Kb PDF

This item appears in the following Collection(s)