Comunicació Institucional i Producció de Sentit. La significació del text en l'estructura gràfica dels cartells de l'Ajuntament de Barcelona

dc.contributor.author
Garrido Gabarrón, Enric
dc.date.accessioned
2022-01-28T10:54:18Z
dc.date.available
2022-01-28T10:54:18Z
dc.date.issued
2021-05-07
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/673313
dc.description.abstract
Els carrers de les ciutats són entorns visualment fèrtils perquè les institucions es relacionin amb els seus ciutadans a través de múltiples mitjans de comunicació. La irrupció de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació han derivat aquesta comunicació cap a les plataformes digitals i xarxes socials, però l’entorn visual urbà és encara un espai d’interacció comunicatiu utilitzat per empreses i institucions públiques per comunicar-se amb els seus usuaris. La tipologia de missatges que trobem en l’espai públic és múltiple i divers. Les ciutats s’han convertit en un entorn habitat per milers de persones que, durant el dia a dia, transiten pels seus carrers i places, quedant així exposats a tot tipus d’impactes comunicatius. Les institucions públiques utilitzen aquesta exposició com una oportunitat per enviar missatges a la ciutadania, a través de campanyes institucionals, per generar missatges de temàtiques ben diverses relacionades amb polítiques de convivència, drets socials, rehabilitació d’habitatges, discriminació, cultura o festivitats, entre d’altres. De tots els formats en què s’integren en aquestes campanyes, el cartell és possiblement l’element urbà que més ha perdurat en la convivència visual de les ciutats. En parets o marquesines, el cartell té la capacitat de relacionar-se visualment amb els ciutadans de forma més que efectiva, generant ambients comunicatius agradables i recurrents. És en el context institucional que la present investigació posiciona la mirada sobre el cartell, analitzant des de diverses disciplines el comportament dels elements gràfics que en conformen la superfície gràfica. El disseny d’una eina d’anàlisi que actua sobre una mostra de cartells de l’Ajuntament de Barcelona, ofereix un seguit de paràmetres que permeten analitzar la significació concreta del text sobre l’estructura gràfica del cartell institucional, visibilitzant aquelles àrees relacionades amb el Disseny Gràfic més rellevants per extreure informació útil per una investigació en disseny. Així, s’ofereix un escenari de relació de diferents àmbits que permeten articular la transferència de coneixement en l’àmbit del Disseny gràfic i les Metodologies d’Anàlisi Visual, necessaris per estudiar les peculiaritats significants i funcionalitats visuals del cartell institucional barceloní.
en_US
dc.description.abstract
Las calles de las ciudades son entornos visualmente fértiles para que las instituciones se relacionen con sus ciudadanos a través de múltiples medios de comunicación. La irrupción de las Tecnologías de la Información y la Comunicación han derivado esta comunicación hacia plataformas digitales y redes sociales, pero el entorno visual urbano es todavía un espacio de interacción comunicativo utilizado por empresas e instituciones públicas para comunicarse con sus usuarios. La tipología de mensajes que encontramos en el espacio público es múltiple y diverso. Las ciudades se han convertido en un entorno habitado por miles de personas que, día a día, transitan por sus calles y plazas, quedando así expuestos a todo tipo de impactos comunicativos. Las instituciones públicas utilizan esta exposición como una oportunidad para enviar mensajes a la ciudadanía, a través de campañas institucionales, para generar mensajes de temáticas muy diversas relacionadas con políticas de convivencia, derechos sociales, rehabilitación de viviendas, discriminación, cultura o festividades, entre otros. De todos los formatos en que se integran en estas campañas, el cartel es posiblemente el elemento urbano que más ha perdurado en la convivencia visual de las ciudades. En paredes o marquesinas, el cartel tiene la capacidad de relacionarse visualmente con los ciudadanos de forma más que efectiva, generando ambientes comunicativos agradables y recurrentes. Es en el contexto institucional que la presente investigación posiciona la mirada sobre el cartel, analizando desde varias disciplinas el comportamiento de los elementos gráficos que conforman la superficie gráfica. El diseño de una herramienta de análisis que actúa sobre una muestra de carteles del Ayuntamiento de Barcelona, ofrece una serie de parámetros que permiten analizar la significación concreta del texto sobre la estructura gráfica del cartel institucional, visibilizando aquellas áreas relacionadas con el Diseño Gráfico más relevantes para extraer información útil para una investigación en diseño. Así, se ofrece un escenario de relación de diferentes ámbitos que permiten articular la transferencia de conocimiento en el ámbito del Diseño Gráfico y las Metodologías de Análisis Visual, necesarios para estudiar las peculiaridades significantes y funcionalidades visuales del cartel institucional barcelonés.
en_US
dc.description.abstract
City streets are visually fertile environments for institutions to relate to their citizens through multiple media. The iruption of Information and Communication Technologies has derived this communication to digital platforms and social networks, but the urban visual environment is still a communication interaction space used by companies and public institutions to communicate with their users. The type of messages that we find in public space are multiple and diverse. Cities have become an environment inhabited by thousands of people who, during the day, transit through their streets and squares, thus being exposed to all kinds of communication impacts. Public institutions use this exposure as an opportunity to send messages to the citizens, through institutional campaigns, generating messages from diverse topics related to coexistence policies, social rights, housing rehabilitation, discrimination, culture, or festivities, among others. Of all the formats in which they are integrated into these campaigns, the poster is possibly the most enduring urban element in the visual coexistence of cities. On walls or marquesses, the poster has the ability to relate visually to citizens more than effectively, generating pleasant and recurring communication environments. It is in the institutional context that this research positions the gaze on the poster, analysing from various disciplines the behavior of the graphic elements that make up the graphical surface. The design of an analysis tool that acts on a sample of Barcelona City Council posters, offers a number of parameters that allow us to analyze the concrete meaning of the text on the graphical structure of the institutional poster, showing the areas related to Graphic Design more relevants to extract useful information for a design investigation. Thus, we offer a relationship scenario of different fields that enable the transfer of knowledge in the field of Graphic Design and Visual Methodologies, necessary to study the significant peculiarities and visual features of the Barcelona institutional poster.
en_US
dc.format.extent
357 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Disseny gràfic
en_US
dc.subject
Diseño gráfico
en_US
dc.subject
Graphic design
en_US
dc.subject
Comunicació institucional
en_US
dc.subject
Comunicación institucional
en_US
dc.subject
Institutional communication
en_US
dc.subject
Anàlisi visual
en_US
dc.subject
Análisis visual
en_US
dc.subject
Visual analysis
en_US
dc.subject.other
Ciències Experimentals
en_US
dc.title
Comunicació Institucional i Producció de Sentit. La significació del text en l'estructura gràfica dels cartells de l'Ajuntament de Barcelona
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
74
en_US
dc.contributor.authoremail
enricgg@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Bartomeu Magaña, Elena
dc.contributor.director
Casacuberta, David, 1967-
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Filosofia


Documents

egg1de1.pdf

19.63Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)