Aplicación del injerto graso autólogo como herramienta terapéutica en pacientes con secuelas del tratamiento del cáncer de cabeza y cuello

Autor/a

Masià Gridilla, Jordi

Director/a

Bescós Atín, Socorro

Armengol carrasco, Manuel

Fecha de defensa

2021-06-10

Páginas

148 p.



Programa de doctorado

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Cirurgia i Ciències Morfològiques

Resumen

El càncer de cap i coll és un dels més freqüents a nivell global. El seu tractament inclou la cirurgia, la radioteràpia, la quimioteràpia o la combinació entre ells. Tot i les millores en els tractaments, els pacients amb molta freqüència presenten seqüeles derivades dels mateixos tant a nivell estètic com funcional. Aquestes seqüeles són molt difícils de tractar amb les tècniques quirúrgiques i reconstructives convencionals. La present tesi és el resultat de 5 anys d'un estudi observacional retrospectiu sobre l'aplicació de l'empelt de greix autòleg en una sèrie de 40 pacients visitats i tractats en el Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron, afectes de seqüeles estètiques i funcionals secundàries a el tractament de el càncer de cap i coll mitjançant cirurgia, radioteràpia i alguns d'ells quimioteràpia addicional. L'empelt de greix autòleg s'ha utilitzat per a tractament de seqüeles semblants, en altres localitzacions anatòmiques com les derivades de l'tractament de el càncer de mama trobant bons resultats. Desafortunadament, hi ha una escassa evidència sobre els seus beneficis en el camp de la terapèutica reconstructiva posterior a un tractament oncològic en el territori del cap i el coll. L'objectiu de l'estudi ha estat valorar la utilitat del seu ús en el territori de la nostra especialitat en termes de millora estètica, funcional i de satisfacció del pacient així com estudiar la taxa de complicacions associades a el procediment. Les conclusions de el present estudi confirmen que es tracta d'un tractament que millora les seqüeles estètiques i funcionals amb una baixa taxa de complicacions encara que desafortunadament no les corregeix del tot. D'altra banda, s'obre la porta per a la seva millor estudi i avaluació que al nostre parer, requereixen de major objectivitat i estandardització en les eines de mesurament.


El cáncer de cabeza y cuello es uno de los más frecuentes a nivel global. Su tratamiento incluye la cirugía, la radioterapia, la quimioterapia o la combinación entre ellos. A pesar de las mejoras en los tratamientos, los pacientes con mucha frecuencia presentan secuelas derivadas de los mismos tanto a nivel estético como funcional. Estas secuelas son muy difíciles de tratar con las técnicas quirúrgicas y reconstructivas convencionales. La presente tesis es el resultado de 5 años de un estudio observacional retrospectivo sobre la aplicación del injerto de grasa autóloga en una serie de 40 pacientes visitados y tratados en el Servicio de Cirugía Oral y Máxilofacial del Hospital Universitario de la Vall d ́Hebron, afectos de secuelas estéticas y funcionales secundarias al tratamiento del cáncer de cabeza y cuello mediante cirugía, radioterapia y algunos de ellos quimioterapia adicional. El injerto de grasa autóloga se ha utilizado para tratamiento de secuelas parecidas, en otras localizaciones anatómicas como las derivadas del tratamiento del cáncer de mama encontrando buenos resultados. Desafortunadamente, existe una escasa evidencia sobre sus beneficios en el campo de la terapéutica reconstructiva posterior a un tratamiento oncológico en el territorio de la cabeza y el cuello. El objetivo del estudio ha sido valorar la utilidad de su uso en el territorio de nuestra especialidad en términos de mejoría estética, funcional y de satisfacción del paciente así como estudiar la tasa de complicaciones asociadas al procedimiento. Las conclusiones del presente estudio confirman que se trata de un tratamiento que mejora las secuelas estéticas y funcionales con una baja tasa de complicaciones aunque desafortunadamente no las corrige por completo. Por otro lado, se abre la puerta para su mejor estudio y evaluación que a nuestro parecer, requieren de mayor objetividad y estandarización en las herramientas de medición.


Head and neck cancer is one of the most frequent cancers globally. It's treatment includes surgery, radiation therapy, chemotherapy, or a combination of them. Despite the recent improvements in those treatments, patients very frequently present aesthetic and functional sequelae. These sequelae are very difficult to treat with conventional surgical and reconstructive techniques. This thesis is the result of a 5-year retrospective observational study on the application of autologous fat grafting in a series of 40 patients visited and treated at the Oral and Maxillofacial Surgery Service of the Vall d'Hebron University Hospital, affected by Aesthetic and functional sequelae secondary to the treatment of head and neck cancer through surgery, radiotherapy and some of them additional chemotherapy. Autologous fat grafting has been used to treat similar sequelae in other anatomical locations such as those derived from breast cancer treatment, finding good results. Unfortunately, there is little evidence on its benefits in the field of reconstructive therapy after cancer treatment in the head and neck area. The aim of the study was to assess the usefulness of its use in the territory of our specialty in terms of aesthetic, functional improvement and patient satisfaction, as well as to study the rate of complications associated with the procedure. The conclusions of the present study confirm that it is a treatment that improves aesthetic and functional sequelae with a low rate of complications, although unfortunately it does not correct them completely. On the other hand, the door is opened for its better study and evaluation, which in our opinion, requires greater objectivity and standardization in the measurement tools.

Palabras clave

Injert greix autoleg; Injerto grasa autologa; Autologous fat graft; Cancer; Cap i coll; Cabeza y cuello; Head and neck

Materias

61 - Medicina

Área de conocimiento

Ciències de la Salut

Documentos

jmg1de1.pdf

25.96Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)