Estudio Longitudinal sobre el papel de la reflexión en la cualificación de prácticas pedagógica de profesoras noveles de educación infantil que buscan promover la oralidad en niños menores de tres años

dc.contributor.author
Rincón Wilches, Claudia Marcela
dc.date.accessioned
2022-01-29T06:51:59Z
dc.date.available
2022-01-29T06:51:59Z
dc.date.issued
2021-05-26
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/673332
dc.description.abstract
El propòsit d'aquesta investigació és reconèixer i comprendre les pràctiques d'ensenyament de dues professores novells d'educació infantil que busquen promoure la llengua oral en nens menors de tres anys. És un estudi qualitatiu longitudinal dels processos de reflexió al voltant de l'estructuració i a el desenvolupament de seqüències didàctiques que es realitzen en el marc d'una proposta de mentoria. L'estudi pren com a dades les transcripcions de deu trobades setmanals de reflexió compartida que es van dur a terme en tres cicles al llarg d'un any. Les dades s'analitzen amb base en un sistema de sis categories i a través de taules de comparació cronològica. Les professores fan part de l'Escola Maternal de la Universitat Pedagògica Nacional (EMUPN), a Bogotà, Colòmbia. Com a conclusions, es van identificar els aprenentatges de les professores a partir de la reflexió, les bastides que promouen la llengua oral en nens menors de tres anys i els canvis en relació amb les perspectives de l'oralitat, la infància, el paper de professor i la conversa.
en_US
dc.description.abstract
El propósito de esta investigación es reconocer y comprender las prácticas de enseñanza de dos profesoras noveles de educación infantil que buscan promover la lengua oral en niños menores de tres años. Es un estudio cualitativo longitudinal de los procesos de reflexión en torno a la estructuración y al desarrollo de secuencias didácticas que se realizan en el marco de una propuesta de mentoría. El estudio toma como datos las transcripciones de diez encuentros semanales de reflexión compartida que se llevaron a cabo en tres ciclos a lo largo de un año. Los datos se analizan con base en un sistema de seis categorías y a través de tablas de comparación cronológica. Las profesoras hacen parte de la Escuela Maternal de la Universidad Pedagógica Nacional (EMUPN), en Bogotá, Colombia. Como conclusiones, se identificaron los aprendizajes de las profesoras a partir de la reflexión, los andamiajes que promueven la lengua oral en niños menores de tres años y los cambios en relación con las perspectivas de la oralidad, la infancia, el rol del profesor y la conversación.
en_US
dc.description.abstract
The purpose of the research is to recognize and understand the teaching practices of two novice teachers of early childhood education, who seek to promote oral language in children under three years of age. It is a qualitative longitudinal study of the reflection processes around the structuring and development of didactic sequences, which are carried out within the framework of a mentoring proposal. The study takes as data the transcripts of ten weekly meetings of shared reflection, developed during three cycles over a year. The data are analyzed based on a system of six categories and through chronological comparison tables. The teachers are part of the Maternal School of the National Pedagogical University (EMUPN) in Bogotá, Colombia. As conclusions, the following were identified: the teachers' learnings as a result of reflection, the scaffoldings promoting oral language in children under three years of age, and the changes in relation to the perspectives of orality, childhood, the role of the teacher and conversation.
en_US
dc.format.extent
813 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Professors novells
en_US
dc.subject
Profesores noveles
en_US
dc.subject
Novice teachers
en_US
dc.subject
Oralitat
en_US
dc.subject
Oralidad
en_US
dc.subject
Oral languaje
en_US
dc.subject
Primera infància
en_US
dc.subject
Primera infancia
en_US
dc.subject
Early childhood
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials
en_US
dc.title
Estudio Longitudinal sobre el papel de la reflexión en la cualificación de prácticas pedagógica de profesoras noveles de educación infantil que buscan promover la oralidad en niños menores de tres años
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
37
en_US
dc.contributor.authoremail
cm.rincon@yahoo.com
en_US
dc.contributor.director
Cros, Anna
dc.contributor.director
Gil, Rosa (Gil Juan)
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació


Documents

cmrw1de1.pdf

6.728Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)