Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Cirurgia i Ciències Morfològiques
INTRODUCCIÓ La lesió renal aguda en la cirurgia cardíaca amb circulació extracorpòria (CEC) afecta fins a un 40% dels pacients, sent un important factor de risc de morbilitat i mortalitat. L'albúmina és utilitzada com a part de la solució d'encebament del circuit de CEC de manera habitual per molts equips quirúrgics, i posseeix nombroses propietats que poden suposar una protecció de la funció renal. El nostre objectiu va ser analitzar l'efecte de l'albúmina humana administrada durant la CEC sobre la incidència de lesió renal aguda segons l'escala KDIGO durant els primers 5 dies posteriors a la cirurgia. Principalment plantegem la hipòtesi que l'ús d'albúmina disminueix la lesió renal i, com a resultat, millorés la supervivència, la durada de l'estada en UCI i els costos econòmics. MÈTODE Es va realitzar un assaig clínic controlat de fase IV, aleatoritzat, doble cec, unicèntric (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona). Es van incloure pacients amb filtrat glomerular> 60 ml/min proposats per a cirurgia cardíaca sota CEC. Es van definir dos grups segons la solució d'encebament en el circuit de circulació extracorpòria: el grup d'intervenció amb Albúmina al 4% en solució cristaloide (Plasmalyte) (n=126); i el grup de control amb solució cristaloide (Plasmalyte) (n=122). Es va analitzar la incidència de lesió renal durant els primers 5 dies, així com l'estada a la UCI, les complicacions i la mortalitat durant aquest període. L'estudi es va registrar en la base de dades del Servei Nacional de Salut dels Estats Units (Clinicaltrials.gov), número de registre NCT03373318. RESULTATS No es van observar diferències significatives en la proporció de lesió renal aguda durant els primers 5 dies entre dos grups: en el grup d'intervenció va ser 29,37% (IC 95%: 21,41- 37,31%) i en el grup control va ser 31,15% (95% IC: 22,93- 39,36%), p=0,760. No obstant això, l' anàlisi del subgrup amb un filtrat glomerular entre 60 i 70 ml / min, va evidenciar que la incidència de lesió renal va ser major en el grup control (57,58%) que en el grup experimental (35,71%) (p=0,059). CONCLUSIONS Els resultats van mostrar que l'albúmina no va disminuir la lesió renal aguda després de la cirurgia cardíaca en pacients sense malaltia renal prèvia. Tampoc es va associar a una reducció de l'estada en UCI, incidència de complicacions o mortalitat.
INTRODUCCIÓN La lesión renal aguda tras la circulación extracorpórea (CEC) afecta hasta un 40% de los pacientes, siendo un importante factor de riesgo de morbilidad y mortalidad. La albúmina es utilizada como parte de la solución de cebado del circuito de CEC de forma habitual por muchos equipos quirúrgicos, y posee numerosas propiedades que pueden suponer una protección de la función renal. Nuestro objetivo fue analizar el efecto de la albúmina humana administrada durante la CEC sobre la incidencia de lesión renal aguda según la escala KDIGO durante los primeros 5 días posteriores a la cirugía. Principalmente planteamos la hipótesis de que el uso de albúmina disminuye la lesión renal y, como resultado, mejorara la supervivencia, la duración de la estancia en UCI y los costes económicos. MÉTODO Se realizó un ensayo clínico controlado de fase IV, aleatorizado, doble ciego, unicéntrico (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona). Se incluyeron pacientes con filtrado glomerular> 60 ml/min propuestos para cirugía cardíaca bajo CEC. Se definieron dos grupos según la solución de cebado en el circuito de circulación extracorpórea: el grupo de intervención con Albúmina al 4% en solución cristaloide (Plasmalyte) (n=126); y el grupo de control con solución cristaloide (Plasmalyte) (n=122). Se analizó la incidencia de lesión renal durante los primeros 5 días, así como la estancia en UCI, las complicaciones y la mortalidad durante ese periodo. El estudio se registró en la base de datos del Servicio Nacional de Salud de Estados Unidos (ClinicalTrials.gov), número de registro NCT03373318. RESULTADOS No se observaron diferencias significativas en la proporción de lesión renal aguda durante los primeros 5 días entre dos grupos: en el grupo de intervención fue 29,37% (IC 95%: 21,41- 37,31%) y en el grupo control fue 31,15% (95% IC: 22,93- 39,36%), p=0,760. Sin embargo, al analizar el subgrupo con un filtrado glomerular entre 60 y 70 ml / min la incidencia de lesión renal fue mayor en el grupo control (57,58%) que en el grupo experimental (35,71%) (p=0,059). CONCLUSIONES Los resultados mostraron que la albúmina no disminuyó la lesión renal aguda después de la cirugía cardíaca en pacientes sin enfermedad renal previa. Tampoco se asoció a una reducción de la estancia en UCI, incidencia de complicaciones o mortalidad.
BACKGROUND Acute kidney injury following cardiopulmonary bypass affects up to 40% patients, being an important risk factor of morbidity and mortality. Albumin has been used as a part of the priming solution of the cardiopulmonary bypass circuit. We aimed to analyze the effect of the human albumin administered during cardiopulmonary bypass on the incidence of acute kidney injury according to the KDIGO scale during the first 5 days after the surgery. We mainly hypothesize that the use of albumin will decrease renal dysfunction and, as a result, improve survival, length of ICU stays and economic costs. METHODS We performed a single-center, randomized, double-blinded controlled trial. Patients with glomerular filtration rate > 60 ml/min/1,73 m2 proposed to cardiac surgery using cardiopulmonary bypass were enrolled. Two groups were defined according to the priming solution in the extracorporeal circulation circuit: the intervention group with Albumin 4% in a crystalloid solution (Plasmalyte) (n= 126); and the control group with crystalloid solution (Plasmalyte)(n=122). We reported the proportion of kidney disfunction development during the first 5 days.The study was registered in the database of the United States National Health Service (ClinicalTrials.gov), registration number NCT03373318. RESULTS We obtained no differences in the proportion of acute kidney injury during the first 5 days between two groups: in the intervention group was 29.37% (95% IC: 21.41- 37.31%) and in the control group was 31.15% (95% IC: 22.93- 39.36%), p value= 0.760. However, the difference increased in favor of albumin (57.58% versus 35.71%, p value= 0.059) if we analyze the subgroup with a glomerular filtration rate between 60 and 70 mL/min. CONCLUSIONS The results showed that albumin didn't decrease the acute kidney injury following cardiac surgery in patients without previous renal dysfunction. It was also not associated with a reduction in ICU stay, incidence of complications or mortality.
Cirurgia cardiaca; Cirugía cardiaca; Cardiac surgery; Lessió renal aguda; Lesión renal aguda; Acute kidney injury; Albúmina; Albumin
00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades
Ciències de la Salut
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.