Bases teóricas y metodológicas para la conceptualización de una herramienta lexicográfica con función operativa

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Filologies Romàniques
dc.contributor.author
Huete García, Ángel
dc.date.accessioned
2022-02-08T11:20:01Z
dc.date.available
2022-02-08T11:20:01Z
dc.date.issued
2022-01-24
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/673444
dc.description.abstract
En el context d'emergent necessitat de productes lexicogràfics en espanyol, l'objectiu principal d'aquesta tesi doctoral és conceptualitzar una eina lexicogràfica en espanyol que cobreixi satisfactòriament les necessitats d'informació lexicogràficament rellevants en situacions operatives, que són les situacions en què els usuaris requereixen instruccions per poder actuar. El perfil escollit per fer-ho és el dels entrenadors de futbol base. Les anàlisis realitzades s'han circumscrit en el marc teòric i metodològic de la Teoria de les Funcions Lexicogràfiques (TFL), una teoria que pren en consideració l'assistència que presta una obra lexicogràfica per satisfer els tipus específics de necessitats d'informació que pugui tenir un tipus específic de potencial usuari en un tipus específic de situació extralexicogràfica. La conclusió principal de la investigació és que no hi ha cap eina lexicogràfica en espanyol especialitzada en futbol base que cobreixi de manera satisfactòria les necessitats d'informació rellevants dels entrenadors de futbol base, cosa que justifica la conceptualització presentada.
en_US
dc.description.abstract
En el contexto de emergente necesidad de productos lexicográficos en español, el objetivo principal de esta tesis doctoral es conceptualizar una herramienta lexicográfica en español que cubra satisfactoriamente las necesidades de información lexicográficamente relevantes en situaciones operativas, que son las situaciones en las que los usuarios requieren de instrucciones para poder actuar. El perfil escogido para ello es el de los entrenadores de fútbol base. Los análisis realizados se han circunscrito en el marco teórico y metodológico de la Teoría de las Funciones Lexicográficas (TFL), una teoría que toma en consideración la asistencia que presta una obra lexicográfica para satisfacer los tipos específicos de necesidades de información que pueda tener un tipo específico de potencial usuario en un tipo específico de situación extralexicográfica. La conclusión principal de la investigación es que no existe ninguna herramienta lexicográfica en español especializada en fútbol base que cubra de manera satisfactoria las necesidades de información relevantes de los entrenadores de fútbol base, lo que justifica la conceptualización presentada
en_US
dc.description.abstract
In a context where there is an increasing need for lexicographic products that respond to the needs of a particular user group, the main aim of this doctoral thesis is to conceptualise a lexicographic tool in Spanish that satisfactorily covers the lexicographically relevant information needs in operative situations. The user type chosen for this is youth-team football coaches. The analyses carried out have been circumscribed within the theoretical and methodological framework of the Function Theory of Lexicography, a theory that takes into account the assistance provided by a lexicographic work to satisfy the specific information needs that a potential user may have in a specific type of extralexicographic situation. In this thesis it is concluded that there is no lexicographical tool in Spanish specialised in youth football that satisfactorily covers the relevant information needs of youth-team football coaches, which justifies the conceptualisation presented.
en_US
dc.format.extent
634 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
lexicografia
en_US
dc.subject
funció operativa
en_US
dc.subject
fútbol
en_US
dc.subject
lexicography
en_US
dc.subject
operative function
en_US
dc.subject
football
en_US
dc.subject.other
Arts i humanitats
en_US
dc.title
Bases teóricas y metodológicas para la conceptualización de una herramienta lexicográfica con función operativa
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
en_US
dc.subject.udc
030
en_US
dc.subject.udc
8
en_US
dc.subject.udc
80
en_US
dc.contributor.director
Nomdedeu Rull, Antonio
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI_.pdf

48.63Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)