Universitat Oberta de Catalunya. eLearn Center
E-learning
En esta tesis se analiza un modelo estructural en el que se relaciona la satisfacción, la forma de creación de un vídeo educativo, el tipo de vídeo (con o sin las manos del docente y con o sin el cuerpo/cabeza del docente), la utilidad percibida, el contenido del vídeo (teoría o problemas) y su potencial impacto en la superación de asignaturas de especial complejidad, como es la física a nivel universitario, y en especial el primer año de carrera. Además, se estudió el uso real que los estudiantes realizaron con los vídeos propuestos para alcanzar los objetivos de aprendizaje a través de un script de recolección de interacciones incorporado a los vídeos. Los experimentos de esta tesis se han realizado para la asignatura de Introducción a la física de la ingeniería, con más de mil estudiantes de primer año en dos universidades diferentes: una universidad 100 % en línea, Universitat Oberta de Catalunya (UOC); y una universidad presencial, Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS).
This thesis analyzes a structural model that links satisfaction, the way an educational video is made, the type of video (showing the teacher's hands or not and showing the teacher's head/body or not), the perceived usefulness, the content of the video (theory or problems) and the potential impact on passing particularly complex courses, such as university-level Physics courses, and particularly during the first year of the degree. The research also studied the real use students made of the videos provided to help achieve the learning objectives, using a plug-in to collect interaction data. Experiments were carried out with more than 1,000 students on the Introduction to Engineering Physics courses at two different universities: the Universitat Oberta de Catalunya (UOC), an entirely online university, and Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), an on-campus university.
En aquesta tesi s'analitza un model estructural en què es relaciona la satisfacció, la forma de creació d'un vídeo educatiu, el tipus de vídeo (amb les mans del docent o sense i amb el cos/cap del docent o sense), la utilitat percebuda, el contingut del vídeo (teoria o problemes) i el seu impacte potencial en la superació d'assignatures de complexitat especial, com és la física a nivell universitari, i en especial el primer any de carrera. A més, es va estudiar l'ús real que els estudiants van fer amb els vídeos proposats per assolir els objectius d'aprenentatge mitjançant un script de recol·lecció d'interaccions incorporat als vídeos. Els experiments d'aquesta tesi s'han realitzat per a l'assignatura Introducció a la física de l'enginyeria, amb més de mil estudiants de primer any a dues universitats diferents: una universitat 100 % en línia, Universitat Oberta de Catalunya (UOC); i una universitat presencial, Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS).
educació; educación; education; física; física; physics; vídeos; vídeos; videos; estudiants universitaris; estudiantes universitarios; undergraduate students; aprenentatge virtual; e-learning; e-learning
3 - Social Sciences; 37 – Education. Training. Leisure time; 378 - Higher education. Universities; 379.8 - Leisure
Educación y TIC
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.