Correlación de la tomografía de alta resolución con la audiometría en la otosclerosis

Autor/a

Viza Puiggrós, Ignacio

Director/a

Quer, Miquel

Granell Moreno, Esther

Tutor/a

Orús Dotu, Cesar

Data de defensa

2021-07-08

Pàgines

182 p.



Programa de doctorat

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Cirurgia i Ciències Morfològiques

Resum

Introducció: L'otosclerosi presenta pèrdues auditives diverses i ocasionalment desfavorables. Pocs paràmetres poden ajudar a preveure el grau de pèrdua auditiva, però les últimes millores radiològiques han obert la possibilitat de preveure el grau i tipus de hipoacúsia. Objectiu: Conèixer la capacitat de la tomografia d'alta resolució en diagnosticar la otosclerosi, la capacitat de correlacionar-se amb l'audiometria abans de la cirurgia estapedial, i la capacitat de preveure els resultats audiomètrics postquirúrgics. Material i Mètodes: 241 cirurgies estapediales per otosclerosi van ser realitzades en el HSCP entre els anys 2009 i 2016. Per a l'estudi es van prendre les cirurgies primàries amb TCAR prequirúrgica, obtenint 113 casos. S'estudia la sensibilitat de la TCAR i de la densitometria de la càpsula òtica. Es mostra la correlació entre el GAP prequirúrgic i el grau d'extensió fenestral, així com entre la hipoacúsia neurosensorial (PTA-VO) amb el grau d'extensió coclear. Finalment, es correlaciona l'extensió de l'otosclerosis amb l'èxit (GAP <15 dB) i la laberintización (Caiguda de PTA-VO> 15 dB) postquirúrgics immediats i l'evolució a llarg termini de l'audició. Resultats: La sensibilitat de la TCAR ha estat de 93,8%, i de la densitometria en el àrea de la FAF ha estat de 96,46%. El llindar prequirúrgic de VA, VO i GAP ha estat de 55,29dB, 23,86dB i 31,94 dB respectivament. L'extensió a nivell fenestral s'estratifica malament amb el GAP (p = 0,304), mentre que l'afectació coclear es correlaciona millor amb PTA-VO (p <0,005). Els resultats postquirúrgics van ser: guany de VA 20dB, via òssia de 2,4 i de tancament de GAP de 16,6dB. Amb una tendència a ser millor en estadis menys avançats. L'èxit postquirúrgic (GAP <15 dB) es va presentar en el 90,5% dels pacients, i la laberintización (pèrdua de VO> 15 dB) únicament en 5,4% casos. no han pogut correlacionar amb cap variable radiològica Conclusió: La tomografia computeritzada d'alta resolució és una eina útil per al diagnòstic de l'otosclerosis, i la densitometria és vàlida en els casos dubtosos. el grau de transmissió es correlaciona només amb l'extensió avançada a la finestra oval, i el grau de pèrdua neurosensorial amb l'extensió radiològica coclear. No obstant això, no sembla tenir capacitat de preveure el resultat quirúrgic de la cirurgia estapedial.


Introducción: La otosclerosis presenta pérdidas auditivas diversas y ocasionalmente desfavorables. Pocos parámetros pueden ayudar a prever el grado de pérdida auditiva, pero las últimas mejoras radiológicas han abierto la posibilidad de prever el grado y tipo de hipoacusia. Objetivo: Conocer la capacidad de la tomografía de alta resolución en diagnosticar la otosclerosis, la capacidad de correlacionarse con la audiometría antes de la cirugía estapedial, y la capacidad de prever los resultados audiométricos postquirúrgicos. Material y Métodos: 241 cirugías estapediales por otosclerosis fueron realizadas en el HSCP entre los años 2009 y 2016. Para el estudio se tomaron las cirugías primarias con TCAR prequirúrgica, obteniendo 113 casos. Se estudia la sensibilidad de la TCAR y de la densitometría de la cápsula ótica. Se muestra la correlación entre el GAP prequirúrgico y el grado de extensión fenestral, así como entre la hipoacusia neurosensorial (PTA-VO) con el grado de extensión coclear. Por último, se correlaciona la extensión de la otosclerosis con el éxito (GAP<15dB) y la laberintización (Caída de PTA-VO>15dB) postquirúrgicos inmediatos y la evolución a largo plazo de la audición. Resultados: La sensibilidad de la TCAR ha sido de 93,8% y de la densitometría en el área de la FAF ha sido de 96,46%. El umbral prequirúrgico de VA, VO y GAP ha sido de 55,29dB, 23,86dB y 31,94 dB respectivamente. La extensión a nivel fenestral estratifica mal con el GAP (p=0,304), mientras que la afectación coclear se correlaciona mejor con PTA-VO (p<0,005). Los resultados postquirúrgicos fueron: ganancia de VA 20dB, vía ósea de 2,4 y de cierre de GAP de 16,6dB. Con una tendencia a ser mejor en estadíos menos avanzados. El éxito postquirúrgico (GAP<15dB) se presentó en el 90,5% de los pacientes, y la laberintización (pérdida de VO>15dB) únicamente en 5,4% casos. No se han podido correlacionar con ninguna variable radiológica Conclusión: La tomografía computerizada de alta resolución es una herramienta útil para el diagnóstico de la otosclerosis, y la densitometría es válida en los casos dudosos. El grado de transmisión se correlaciona sólo con la extensión avanzada en la ventana oval, y el grado de pérdida neurosensorial con la extensión radiológica coclear. Sin embargo, no parece tener capacidad de prever el resultado quirúrgico de la cirugía estapedial.


Introduction: Otosclerosis presents with diverse and occasionally unfavorable hearing loss. Few parameters can help to predict the degree of hearing loss, but recent radiological improvements have opened the possibility of predicting the degree and type of hearing loss. Objective: To know the ability of high-resolution tomography to diagnose otosclerosis, the ability to correlate with audiometry before stapedial surgery, and the ability to predict post-surgical audiometric results. Material and Methods: 241 stapedial surgeries were performed at the HSCP between the years 2009 and 2016. Primary surgeries with pre-surgical HRCT were taken for the study, obtaining 113 cases. The sensitivity of HRCT and otic capsule densitometry are studied. The correlation between preoperative air-bone gap and the degree of fenestral extension is shown, as well as between sensorineural hearing loss (PTA-BC) and the degree of cochlear extension. Finally, the extent of otosclerosis is correlated with the success (postop ABG<15dB) and labyrinthization (PTA-BC drop>15dB) immediate post-surgery and the long-term evolution of hearing thresholds. Results: The sensitivity of HRCT was 93.8% and of densitometry in the FAF area was 96.46%. The pre-surgical AC, BC and ABG thresholds were 55.29dB, 23.86dB and 31.94 dB respectively. Extension at fenestral level stratified poorly with ABG (p=0.304), while cochlear involvement correlated better with PTA-BC(p<0.005). Post-surgical results were: AC gain of 20dB, improvement of BC of 2.4 and ABG closure of 16.6dB. With a tendency to be better in less extended stages. Post-surgical success (ABG<15dB) was present in 90.5% of patients, and labyrinthization (PTA BC drop>15dB) in only 5.4% of cases. They could not be correlated with any radiological variable. Conclusion: High resolution computed tomography is a useful tool for the diagnosis of otosclerosis, and densitometry is valid in doubtful cases. The degree of transmission correlates only with advanced extension in the oval window, and the degree of sensorineural loss with radiological cochlear extension. However, it does not seem to be able to predict the surgical outcome of stapedial surgery.

Paraules clau

Otosclerosi; Otosclerosis; Hipoacusia; Tomografia; Tomografía; Tomography

Matèries

61 - Medicina

Àrea de coneixement

Ciències de la Salut

Documents

ivp1de1.pdf

11.01Mb

 

Drets

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)