Universitat de Lleida. Departament d'Informàtica i Enginyeria Industrial
En l'actualitat, la industria del cuir està centrada en la reducció de l'impacte ambiental i, per tant, en la recerca d'alternatives a la curtició amb crom i desenvolupament de noves tecnologies més sostenibles amb les quals poder reduir els residus de crom generats. Les alternatives serien nous processos de curtició lliures de crom com són les curticions orgàniques consistents en curticions lliures de metalls pesats i sals d'alumini (metal-free). En aquest tipus de curticions s'empren sintans, curtents vegetals, polímers i aldehids. Les directrius europees especifiquen que els cuirs metal-free han de contenir una concentració de crom (III), alumini, titani, circoni i ferro inferior a 0,1% [1]. Els cuirs resultants d'aquests processos no presenten les mateixes prestacions que els cuirs curtits amb crom, però no obstant, s'han adaptat a un determinat article de fabricació. La recuperació dels residus procedents de l'explotació forestal del pi, escorça, pinya i restes de poda com una font sostenible i renovable de tanins podria promoure la seva disposició com un nou material curtent completament biodegradable, procedent del residu de l'explotació forestal del pi, un producte km 0 (de proximitat) que permet reduir la petjada de carboni considerablement. L'aspecte innovador de la Tesi gira en torn al concepte d'economia circular, un concepte econòmic lligat a la sostenibilitat, l'objectiu del qual es conservar el valor dels productes, materials i recursos (aigua, energia, etc.) per un període de temps més extens i al mateix temps, la minimització en la generació de residus.
En la actualidad, la industria del cuero está centrada en la reducción del impacto ambiental y, por ende, en la búsqueda de alternativas a la curtición con cromo y desarrollo de nuevas tecnologías más sostenibles con las que poder reducir los residuos de cromo generados. Las alternativas serían nuevos procesos de curtición libres de cromo como son las curticiones orgánicas consistentes en curticiones libres de metales pesados y sales de aluminio (metal-free). En este tipo de curticiones se emplean sintanes, curtientes vegetales, polímeros y aldehídos. Las directrices europeas especifican que los cueros metal-free deben contener una concentración de cromo (III), aluminio, titanio, circonio y hierro inferior a 0,1% [1]. Los cueros resultantes de dichos procesos no presentan las mismas prestaciones que los cueros curtidos con cromo, pero a pesar de esto, se han adaptado a un determinado artículo de fabricación. La recuperación de los residuos procedentes de la explotación forestal del pino, corteza, piña y restos de poda como una fuente sostenible y renovable de taninos podría promover su disposición como un nuevo material curtiente completamente biodegradable, procedente del residuo de la explotación forestal del pino, un producto km 0 (de proximidad) que permite reducir la huella de carbono considerablemente. El aspecto innovador de la Tesis gira en torno al concepto de economía circular, un concepto económico ligado a la sostenibilidad cuyo objetivo es preservar el valor de los productos, materiales y recursos (agua, energía, etc.) por un período de tiempo más extenso y al mismo tiempo, la minimización en la generación de residuos.
Nowadays, the leather industry is focused on the environmental impact decrease and so on, the research of alternatives to chromium tanning and new technologies development more sustainable which allow to reduce generated chromium residues. These alternatives would be new chromium-free processes such as consistent organic tannings without applying heavy metals and aluminium salts. These kinds of tannings use syntans, vegetable extracts, polymers and aldehydes. European standards specify that metal-free leather have to contain a concentration of chromium (III), aluminium, titanium, zirconium and iron lower than 0,1% [1]. The resulting leathers from these processes don’t show the same benefits than chromium tanned leathers, although they are being adapted for manufacturing determined articles. The recovery of residues from pine forest exploitation, bark, pinecone and needles as a sustainable and renewable source of tannins would promote their disposition as new tanning material completely biodegradable, zero-mile product which allows to diminish meaningfully the carbon footprint. The innovative aspect of this Thesis turns around circular economy concept, an economic concept linked to sustainability whose objective is to preserve the value of products, materials and resources (water, energy, etc.) for a long-term period and at same time, the reduction of generated residues.
Sostenibilitat; Tanins; Economia circular; Sostenibilidad; Taninos; Economía circular; Sustainability; Tannins; Circular economy
6 - Applied Sciences
Enginyeria Química
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.