Impacto de las relaciones de coordinación entre las áreas de Revenue Management y de Marketing en la competitividad de las empresas de alojamiento turístico en España

dc.contributor.author
Reina Escandell, Alicia
dc.date.accessioned
2022-03-31T07:51:28Z
dc.date.available
2022-03-31T07:51:28Z
dc.date.issued
2021-10-11
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/673938
dc.description.abstract
[spa] Introducción. La presente investigación es el resultado de la verificación de la hipótesis principal consistente en descubrir la posible existencia de relación entre el éxito competitivo de las empresas de alojamiento turístico en España y el grado de coordinación entre sus áreas de Revenue Management y de Marketing. De forma que, para ello se han establecido dos objetivos principales, siendo el primero de ellos, por un lado, la determinación del posible impacto de las relaciones de coordinación entre las áreas de Revenue Management y de Marketing en la competitividad de las empresas de alojamiento turístico en España, mientras que en el segundo se han analizado cómo las relaciones entre Marketing y Revenue Management en las empresas de alojamiento turístico pueden, o no, influir en la competitividad de éstas. Método. La prueba de las hipótesis planteadas se ha llevado a cabo mediante la triangulación de varios métodos de investigación, previo estudio exploratorio del estado del arte. Por un lado, se ha utilizado la metodología cualitativa mediante el empleo de entrevistas en profundidad y el método Delphi. Y, por otro lado, se ha aplicado la metodología cuantitativa valiéndose del análisis inferencial de datos obtenidos mediante encuesta, para cuyo análisis y procesamiento se ha utilizado el software SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). Resultados. Mediante la investigación llevada a cabo se ha verificado empíricamente el impacto de las relaciones de coordinación entre las áreas de Revenue Management y de Marketing, en la competitividad y el éxito de las empresas de alojamiento turístico. Asimismo, se ha elaborado un decálogo o guía de buenas prácticas orientado a la mejora de la praxis empresarial del sector, respecto a estas áreas de estudio, Y finalmente se ha formulado un original y novedoso concepto, el “Revenue Marketing”, como nueva disciplina a implementar en el sector de alojamientos turísticos, por la utilidad de sus implicaciones y su idoneidad para materializar, de forma efectiva y eficiente, el éxito empresarial y la satisfacción del cliente.
en_US
dc.description.abstract
[cat] Introducció. La present investigació és el resultat de la verificació de la hipòtesi principal consistent en descobrir la possible existència de relació entre l'èxit competitiu de les empreses d'allotjament turístic a Espanya i el grau de coordinació entre les seves àrees de Revenue Management i de Màrqueting. De manera que, per a això s'han establert dos objectius principals, sent el primer d'ells, d'una banda, la determinació de l'possible impacte de les relacions de coordinació entre les àrees de Revenue Management i de Màrqueting en la competitivitat de les empreses d'allotjament turístic a Espanya, mentre que en el segon s'han analitzat com les relacions entre Màrqueting i Revenue Management a les empreses d'allotjament turístic poden, o no, influir en la competitivitat d'aquestes. Mètode. La prova de les hipòtesis plantejades s'ha dut a terme mitjançant la triangulació de diversos mètodes d'investigació, previ estudi exploratori de l'estat de l'art. D'una banda, s'ha utilitzat la metodologia qualitativa mitjançant l'ús d'entrevistes en profunditat i el mètode Delphi. I, d'altra banda, s'ha aplicat la metodologia quantitativa valent-se de l'anàlisi inferencial de dades obtingudes mitjançant enquesta, per a l'anàlisi i processament s'ha utilitzat el software SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). Resultats. Mitjançant la investigació duta a terme s'ha verificat empíricament l'impacte de les relacions de coordinació entre les àrees de Revenue Management i de Marketing, en la competitivitat i l'èxit de les empreses d'allotjament turístic. Així mateix, s'ha elaborat un decàleg o guia de bones pràctiques orientat a la millora de la praxi empresarial de sector, respecte a aquestes àrees d'estudi, I finalment s'ha formulat un original i nou concepte, el "Revenue Màrqueting", com a nova disciplina a implementar en el sector d'allotjaments turístics, per la utilitat de les seves implicacions i la seva idoneïtat per a materialitzar, de forma efectiva i eficient, l'èxit empresarial i la satisfacció de client.
en_US
dc.description.abstract
[eng] Introduction. This research project emerged from a desire to verify its main hypothesis, i.e. the possible existence of a relationship between the competitive success of tourist accommodation companies in Spain and the degree of coordination between their Revenue Management and Marketing areas. To this end, two principal aims were established, the first of which was to determine the possible impact of coordinating relations between the Revenue Management and Marketing areas on the competitiveness of tourist accommodation companies in Spain, while the second analysed how relations between Marketing and Revenue Management in tourist accommodation companies may or may not influence their competitiveness. Method. The abovementioned hypotheses were tested by triangulating several research methods, following an exploratory study of the current situation. On one hand, qualitative methodology was employed through in-depth interviews and the Delphi method. On the other, quantitative methodology was applied using inferential analysis of data obtained via surveys, for the analysis and processing of which the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) software was used. Results. Thanks to the research carried out, the impact of coordinating relations between the Revenue Management and Marketing areas on the competitiveness and success of tourist accommodation companies has been empirically verified. Likewise, a top-ten guide of good business practices has been drawn up to improve business dealings in the sector in these areas of study. Finally, "Revenue Marketing", an original concept has been formulated as a new discipline to be implemented in the tourist accommodation sector, because of the usefulness of its implications and also its suitability for procuring, effectively and efficiently, business success and customer satisfaction.
en_US
dc.format.extent
277 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Revenue Marketing
en_US
dc.subject
Revenue Management
en_US
dc.subject
Marketing
en_US
dc.subject
Forecast
en_US
dc.subject
Previsión de demanda
en_US
dc.subject
Precios
en_US
dc.subject
Segmentación
en_US
dc.subject
Reputación online
en_US
dc.subject
Màrqueting
en_US
dc.subject
Previsió de demanda
en_US
dc.subject
Segmentació
en_US
dc.subject
Preus
en_US
dc.subject
Reputació online
en_US
dc.subject
Demand forecasting
en_US
dc.subject
Pricing
en_US
dc.subject
Segmentation
en_US
dc.subject
Online reputation
en_US
dc.subject.other
Gestión y marketing de destinos turísticos
en_US
dc.title
Impacto de las relaciones de coordinación entre las áreas de Revenue Management y de Marketing en la competitividad de las empresas de alojamiento turístico en España
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
338
en_US
dc.subject.udc
339
en_US
dc.contributor.director
Mulet Forteza, Carlos
dc.contributor.tutor
Mulet Forteza, Carlos
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Reina_Escandell_Alicia.pdf

3.859Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)