Eines per a l'estudi del metabolisme i els efectes dels esfingolípids

Author

Bielsa i Vilardaga, Núria

Director

Casas Brugulat, Josefina

Fabriàs Domingo, Gemma

Tutor

Centelles Serra, Josep Joan

Date of defense

2021-06-22

Pages

226 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Biologia

Abstract

1. El paper que tenen les ceramidases en diferents malalties humanes va guanyant interès. Tot i així, la recerca en aquest àmbit ha estat obstaculitzada per la manca d’inhibidors i substrats específics per les diferents formes d’aquests enzims. Per aquest motiu, el primer objectiu plantejat en aquesta tesi fou el descobriment de substrats i inhibidors específics de ceramidases amb activitat en cèl·lules intactes. 2. S’ha descrit que la Jaspina B presenta una activitat citotòxica que podria implicar mort cel·lular per metuosi. En aquest context, per a determinar l’abast d’aquesta activitat i entendre millor el seu mecanisme molecular, el segon objectiu proposat en aquesta tesi fou la determinació dels efectes cel·lulars de la Jaspina B i la via de senyalització implicada en la inducció de metuosi, utilitzant la línia cel·lular d’adenocarcinoma de pulmó A549 com a model.

Keywords

Esfingolípids; Esfingolípidos; Sphingolipids; Enzims; Enzimas; Enzymes; Mort cel·lular; Muerte celular; Cell death; Bioquímica; Biochemistry

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Knowledge Area

Ciències Experimentals i Matemàtiques

Note

Programa de Doctorat en Biomedicina / Tesi realitzada a l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC)

Documents

NBV_TESI.pdf

6.744Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)