La Tragèdia del Park Güell. Una aproximació relacional a la política del turisme

Author

Arias Sans, Albert

Director

Russo, Antonio

Date of defense

2022-03-07

Pages

340 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia

Abstract

Aquesta tesi doctoral analitza la controvèrsia al voltant de la regulació d’accés al Park Güell (Barcelona) entre 2007 i 2013 amb l’objectiu de contribuir al debat acadèmic a l’entorn de la política del turisme. Després de presentar una descripció en profunditat dels esdeveniments seguint l’estructura d’una tragèdia grega, es despleguen una sèrie de qüestions que pretenen ampliar i complementar les aproximacions normatives, comunicatives i crítiques dels estudis de turisme seguint els postulats teòrics i metodològics del pensament relacional. L’anàlisi de la controvèrsia ens permet desgranar el procés de traducció que va permetre a l’Ajuntament de Barcelona resoldre una situació de rebuig inicial i imposar la regulació d’accés al parc. Pel que fa als resultats de la recerca, es presenta una proposta de conceptualització relacional del fenomen turístic que emana de diferents aproximacions i escoles i que permet abordar el turisme com a efecte d’associacions heterogènies, com una ecologia de pràctiques mundanes, com un esdeveniment en moviment i com una esfera de negociació a través de l’espai i la seva multiplicitat. En segon lloc, es s’analitzen els diferents mecanismes que van permetre consolidar la polítiques turística al Park Güell, evidenciant el procés de desbordament inicial i posterior desplaçament de les qüestions en joc, així com la desarticulació del debat públic al voltant del turisme. En tercer lloc, s’aprofundeix en el debat sobre els béns comuns en un marc de desacord vers la normalització de la regulació d’accés com a única solució possble al problema de la massificació turística.


Esta tesis doctoral analiza la controversia alrededor de la regulación de acceso al *Park Güell (Barcelona) entre 2007 y 2013 con el objetivo de contribuir en el debate académico en el entorno de la política del turismo. Después de presentar una descripción en profundidad de los acontecimientos siguiendo la estructura de una tragedia griega, se despliegan una serie de cuestiones que pretenden ampliar y complementar las aproximaciones normativas, comunicativas y críticas de los estudios de turismo siguiendo los postulados teóricos y metodológicos del pensamiento relacional. El análisis de la controversia nos permite desgranar el proceso de traducción que permitió en el Ayuntamiento de Barcelona resolver una situación de rechazo inicial e imponer la regulación de acceso al parque. En cuanto a los resultados de la investigación, se presenta una propuesta de conceptualización relacional del fenómeno turístico que emana de diferentes aproximaciones y escuelas y que permite abordar el turismo como efecto de asociaciones heterogéneas, como una ecología de prácticas mundanas, como un acontecimiento en movimiento y como una esfera de negociación a través del espacio y su multiplicidad. En segundo lugar, se se analizan los diferentes mecanismos que permitieron consolidar la políticas turística al *Park Güell, evidenciando el proceso de desbordamiento inicial y posterior desplazamiento de las cuestiones en juego, así como la desarticulación del debate público alrededor del turismo. En tercer lugar, se profundiza en el debate sobre los bienes comunes en un marco de desacuerdo verso la normalización de la regulación de acceso como única solución *possble al problema de la masificación turística.


This doctoral thesis analyses the controversy surrounding the Park Güell (Barcelona) access regulation between 2007 and 2013 with the aim of contributing to academic debate in the environment of tourism policy. After presenting an in-depth description of events following the structure of a Greek tragedy, a number of issues are deployed that aim to extend and complement the regulatory, communicative and critical approaches of tourism studies following the theoretical and methodological postulates of relational thinking. The analysis of the controversy allows us to unravel the translation process that allowed the City of Barcelona to resolve an initial rejection situation and impose the regulation of access to the park. As regards the results of the research, a proposal is presented for the relational conceptualization of the phenomenon of tourism that emanates from different approaches and schools, and which allows tourism to be addressed as the effect of heterogeneous associations, as an ecology of mundane practices, as a moving event and as a sphere of negotiation through space and its multiplicity. Secondly, the various mechanisms that enabled tourism policies to be consolidated in Park Güell are being analysed, highlighting the process of initial overflow and subsequent displacement of the issues at stake, as well as the disorganisation of public debate around tourism. Thirdly, the debate on common goods is being deepened within a framework of disagreement about the standardisation of access regulation as the only possible solution to the problem of mass tourism.

Keywords

Park Güell; Controvèrsia; Política del turisme; Polítíca del turismo; Controversy; Politics of Tourism

Subjects

3 - Social Sciences; 32 - Politics; 71 - Physical planning. Regional, town and country planning. Landscapes, parks, gardens; 9 - Geography. History

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI Albert Arias Sans.pdf

11.04Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)