La incidencia de la adopción de prácticas de gobierno corporativo y diversidad del consejo de administración en la rentabilidad de las sociedades anónimas chilenas

Author

Arenas Torres, Felipe Eduardo

Director

Bustamante Ubilla, Miguel Alejandro

Tutor

Gallizo Larraz, José Luis

Date of defense

2022-03-24

Pages

87 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals

Abstract

La identificació de possibles beneficis en adoptar bones pràctiques corporatives és una temàtica de gran interès per als consellers i investigadors a nivell d'acció internacional. En línia, han estat variats aquesta vegada els intents a països desenvolupats de vincular la diversitat del consell d'administració i l'adopció de bones pràctiques de governs corporatius a variables financeres i no financeres. A nivell llatinoamericà, no s'ha generat una proliferació d'aquesta temàtica, en part perquè els graus de diversitat, com també l'adopció de pràctiques de govern corporatiu es troben encara en una fase d'implementació primerenca. Per això, l'objectiu de la present tesi va consistir a analitzar la incidència de l'adopció de pràctiques de govern corporatiu i diversitat del consell d'administració en l'exercici financer de les societats anònimes xilenes. Per això, la investigació majoritàriament va ser del tipus descriptiu – correlacional, en la qual es van utilitzar fonts documentals i estadístiques, considerant com a poblacions d'estudi en primera instància 3.179 empreses que van reportar haver adoptat pràctiques relacionades a responsabilitat social empresarial, com també 1.106 observacions de govern corporatiu i diversitat del consell d'administració, durant el període 2015-2020, generant diferents tipus d'estudis descriptius, matrius de correlacions, arbres de correlacions i models de regressions. Els resultats generals de la recerca assenyalen que una macro pràctica de responsabilitat social empresarial contribueix positivament i significativament a la formalització de noves pràctiques relacionades a les dimensions de diversitat, inclusió, medi ambient i comunitat. Addicionalment, la diversitat de gènere podria ser la variable que contribueix més a generar canvis positius en l'adopció de pràctiques corporatives. Pel que fa a les dimensions diversitat del consell d'administració i govern corporatiu, els resultats indiquen que el seu nivell d'adopció és incipient i hi ha bretxes importants en el cas de la diversitat de gènere i edat. Mentre que l'adopció de pràctiques de govern corporatiu, després de sis anys d'haver-se promulgat la norma que regula aquesta temàtica, l'avenç ha estat insuficient. Finalment, en relació amb la vinculació entre les dimensions de diversitat del consell d'administració, adopció de pràctiques de govern corporatiu i l'exercici financer de les firmes, es conclou que els resultats són heterogenis, i per al cas xilè hi ha alguns eixos que consideren incidències positives i significatives, com també eixos amb incidències negatives i significatives i altres neutrals en no tenir associat significació estadística.


La identificación de posibles beneficios al adoptar buenas prácticas corporativas, es una temática de gran interés para accionistas, consejeros e investigadores a nivel internacional. En esta línea, han sido variados los intentos en países desarrollados de vincular la diversidad del consejo de administración y la adopción de buenas prácticas de gobiernos corporativos a variables financieras y no financieras. A nivel latinoamericano, la temática ha sido desarrollada en menor grado, en parte, porque las tasas de diversidad, como también la adopción de prácticas de gobierno corporativo se encuentran todavía en una fase de temprana implementación. Por lo anterior, el objetivo de la presente tesis, consistió en analizar la incidencia de la adopción de prácticas de gobierno corporativo y diversidad del consejo de administración, en el desempeño financiero de las sociedades anónimas chilenas. Para ello, la investigación en su gran mayoría fue del tipo descriptivo – correlacional, en la cual se utilizaron fuentes documentales y estadísticas, considerando como poblaciones de estudio en primera instancia 3.179 empresas que reportaron haber adoptado prácticas relacionadas a responsabilidad social empresarial, como también 1.106 observaciones de gobierno corporativo y diversidad del consejo de administración, durante el período 2015 – 2020, generando diferentes tipos de estudios descriptivos, análisis de matrices de correlaciones, árboles de correlaciones y modelos de regresiones. Los resultados generales de la investigación señalan que una macro práctica de responsabilidad social empresarial, contribuye positiva y significativamente a la formalización de nuevas prácticas relacionadas con las dimensiones de diversidad, inclusión, medioambiente y comunidad. Adicionalmente, la diversidad de género pudiera ser la variable que más contribuya a generar cambios positivos en la adopción de prácticas corporativas. Respecto a las dimensiones diversidad del consejo de administración y gobierno corporativo, los resultados indican que su nivel de adopción es incipiente, existiendo brechas importantes en el caso de la diversidad de género y edad. Mientras que la adopción de prácticas de gobierno corporativo, después de seis años de haberse promulgado la norma que regula esta temática, su avance ha sido leve. Finalmente, en relación con la vinculación que se produce entre las dimensiones de diversidad del consejo de administración, adopción de prácticas de gobierno corporativo y el desempeño financiero de las firmas, se concluye que los resultados son heterogéneos, y para el caso chileno existen algunos ejes que consideran incidencias positivas y significativas, como también ejes con incidencias negativas y significativas y otras neutrales por no alcanzar significancia estadística.


Identifying possible benefits when adopting good corporate practices is a topic of great interest to directors and researchers at the international level of action. Inline, there have been varied attempts in developed countries to link the diversity of the board of directors and the adoption of good corporate governance practices to financial and non-financial variables. At the Latin American level, a proliferation of this issue has not been generated, in part, because the degrees of diversity and the adoption of corporate governance practices are still in an early implementation phase. Therefore, the objective of this thesis was to analyze the incidence of the adoption of corporate governance practices and the diversity of the board of directors in the financial performance of Chilean public limited companies. For this, the vast majority of the research was of the descriptive-correlational type, in which documentary and statistical sources were used, considering as study populations in the first instance 3,179 companies that reported having adopted practices related to corporate social responsibility, as well as 1,106 observations of corporate governance and diversity of the board of directors, during the period 2015-2020, generating different types of descriptive studies, correlation matrices, correlation trees, and regression models. The general results of the research indicate that a macro practice of corporate social responsibility contributes positively and significantly to the formalization of new practices related to the dimensions of diversity, inclusion, environment, and community. Additionally, gender diversity could be the variable that most contributes to generating positive changes in the adoption of corporate practices. Regarding the diversity dimensions of the board of directors and corporate governance, the results indicate that its level of adoption is incipient, with significant gaps in the case of gender and age diversity. Progress has been insufficient while adopting corporate governance practices after six years of promulgating the norm that regulates this issue. Finally, about the link between the diverse dimensions of the board of directors, adoption of corporate governance practices, and the financial performance of the firms, it is concluded that the results are heterogeneous. For the Chilean case, some axes consider incidents positive and significant, as well as axes with negative and significant incidences and other neutral ones as they do not have associated statistical significance.

Keywords

Diversitat del consell d'administració; Govern corporatiu; Responsabilitat social empresarial; Diversidad del consejo de administración; Gobierno corporativo; Responsabilidad social empresarial; Diversity of the board; Corporate governance; Corporate social responsibility

Subjects

3 - Social Sciences

Knowledge Area

Organització d'Empreses

Documents

Tfeat1de1.pdf

17.12Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)