Las mujeres militares en la Guerra Civil española. Política, sociedad y Administración Militar de la ll República (1936-1939)

Author

Gutierrez Escoda, Esther

Director

Reig Tapia, Alberto

Date of defense

2022-04-22

Pages

509 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

El treball de recerca que aquí presento, pretén fer visibles algunes absències i distorsions historiogràfiques, existens en l'àmbit del paper de la dona espanyola dins de l'Exèrcit republicà, però també del paper exercit pel Govern en relació amb la militarització de les dones duran la Guerra Civil espanyola. Dit d'una altra manera, el propòsit de la tesi és contribuir a revisar i enfortir els estudis de les dones espanyoles i del Govern republicà durant el transcurs de la Guerra Civil. De manera voluntària o involuntària, les dones van participar activament en la defensa de l'ordre legal establert de la II República. No obstant això, cal destacar que la militarització femenina legislada es va produir de mica en mica, segons les necessitats de la Guerra.


El trabajo de investigación que aquí presento, pretende hacer visibles algunas ausencias y distorsiones historiográficas, existentes en el ámbito del papel de la mujer española dentro del Ejército republicano, pero también del papel ejercido por el Gobierno en relación con la militarización de las mujeres llevarán la Guerra Civil española. Dedo de otro modo, el propósito de la tesis es contribuir a revisar y fortalecer los estudios de las mujeres españolas y del Gobierno republicano durante el transcurso de la Guerra Civil. De manera voluntaria o involuntaria, las mujeres participaron activamente en la defensa de la orden legal establecido de la II República. Sin embargo, hay que destacar que la militarización femenina legislada se produjo poco a poco, según las necesidades de la Guerra.


The research that I am presenting here is intended to make visible some absences and historiographical distortions, which exist in the area of the role of the Spanish woman within the Republican Army, but also in the role played by the government in relation to the militarisation of women will last the Spanish Civil War. In other words, the purpose of the thesis is to contribute to the revision and strengthening of studies of Spanish women and the Republican government during the course of the Civil War. Voluntary or involuntary, women actively participated in the defense of the established legal order of the Second Republic. However, it should be noted that the legalized female militarization occurred slowly, according to the needs of the war.

Keywords

Milicianes; Exércit Popular; II República; Milicianas; Ejército popular; Militia; People's Amy; 2nd Republic

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 35 - Public administration. Government. Military affairs; 9 - geography. Biography. History; 94 - General history

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI Esther Gutierrez Escoda_.pdf

11.05Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)