La identidad en juego. La representación de la rivalidad futbolística entre Perú y Chile en los diarios El Comercio, La Prensa y La Crónica entre 1928 y 1939

dc.contributor.author
Pahuacho Portella, Alonso Roberto
dc.date.accessioned
2022-06-14T08:32:41Z
dc.date.available
2022-06-14T08:32:41Z
dc.date.issued
2021-12-17
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/674545
dc.description.abstract
Els estudis sobre les relacions transnacionals entre el Perú i Xile han suscitat des de les últimes dècades un interès especial entre els acadèmics d’ambdós països. Més enllà de ser nacions veïnes, lligades per temes que van des de l’economia fins a la política, la peça central que va marcar la connexió entre les relacions peruanes i xilenes ha estat la Guerra del Pacífic (1879-1883). Per a molts coneixedors i intel·lectuals peruans, la Guerra del Pacífic actua com una vella ferida que ressorgeix com un fantasma en la memòria col·lectiva cada vegada que es menciona el seu parell xilè. Al voltant del tema dels esports, sorgeixen les múltiples narratives de rivalitat. Aquesta investigació busca desaparèixer, precisament, aquestes memòries col·lectives. La següent tesi explora la construcció i representació de la identitat nacional peruana en la rivalitat futbolística entre els equips de futbol peruans i xilens del 1928 al 1939. Els temes següents s’examinaran mitjançant una anàlisi quantitativa i qualitativa dels textos produïts per la cobertura de la premsa de tres diaris peruans: El Comercio, La Prensa y La Crónica. A més, es presta atenció als codis i al procés de producció cultural implicats en la realització d’aquests textos. El present estudi també posa èmfasi en el paper de la representació mediàtica en els esports en general i en el futbol en particular a les primeres dècades del segle XX. Els resultats obtinguts mostren que la rivalitat futbolística Perú - Xile està representada per la premsa en funció de la distinció entre els estils de joc: el peruà com a “futbol associat” i el xilè com a “futbol directe”. A més, l’anàlisi exemplifica el paper principal que juga el futbol en el procés d’un enfocament bilateral amb Xile des de finals de la dècada de 1920 fins als anys 30. A més, la tesi demostra que els intercanvis futbolístics permeten, fins a cert punt, construir un sentiment de fraternitat després d’un període de tensió diplomàtica que ha existit durant gairebé 50 anys a causa del tema no resolt de Tacna i Arica.
en_US
dc.description.abstract
Los estudios sobre las relaciones transnacionales entre Perú y Chile han merecido desde décadas recientes un especial interés entre académicos de ambos países. Más allá de ser naciones limítrofes, vinculadas por temas que abarcan desde la economía hasta la política, la piedra angular que ha marcado la conexión entre peruanos y chilenos ha sido la Guerra del Pacífico (1879-1883). Se trata de una herida que, para muchos entendidos e intelectuales peruanos, resurge como un fantasma en el imaginario colectivo peruano cada vez que se menciona a su par chileno. En ese sentido, uno de los campos donde surgen estos fantasmas y discursos contenciosos es la información especializada en deportes. Esta investigación trata, precisamente, hacer desaparecer estos imaginarios. La presente tesis investiga la construcción y representación de la identidad nacional peruana a través de la rivalidad futbolística entre equipos peruanos y chilenos de 1928 a 1939. Estos se examinan a través de un análisis de contenido cuantitativo y cualitativo de los textos generados por la cobertura periodística de tres diarios generalistas peruanos: El Comercio, La Prensa y La Crónica. También se presta atención a los códigos y procesos de producción cultural involucrados en la elaboración de estos textos. El estudio destaca las representaciones de los medios de comunicación que rodean y sustentan el deporte en general, y el fútbol en particular, en el contexto de las primeras décadas del siglo XX. Los resultados obtenidos dan cuenta de que la rivalidad futbolística peruano-chilena se representó en la prensa deportiva sobre la base a una oposición de estilos de juego claramente diferenciada: el peruano como “fútbol asociado”, y el chileno como “fútbol directo”. Asimismo, el análisis de contenido muestra el rol preponderante que jugó el fútbol dentro del proceso de acercamiento bilateral con Chile desde fines de la década de 1920 hasta la del 30. La tesis demuestra que estos intercambios deportivos permitieron -en alguna medida- empezar a construir un sentimiento de fraternidad entre ambos luego de un periodo de tensión diplomática de casi cincuenta años por la cuestión irresuelta de Tacna y Arica.
en_US
dc.description.abstract
The studies on transnationals relations between Peru and Chile have sparked since recent decades a special interested among academics in both countries. Beyond being neighboring nations, linked by topics that range from the economy to politics, the centerpiece that marked the connection between peruvian and chileans relationships has been the Pacific War (1879-1883). For many Peruvian connoisseurs and intellectuals, the Pacific War acts like an old wound that resurfaces as a ghost in the collective memory every time its peer Chilean its mentioned. Surrounding the topic of sports, the multiple narratives of rivalry arise. This investigation seeks to disappear, precisely, these collective memories. The following thesis explores the construction and representation of the Peruvian national identity in the soccer rivalry between the peruvian and chilean soccer teams from 1928 to 1939. The following topics will be examined through a quantitative and qualitative analysis of the texts produced by the press coverage of three Peruvian newspapers: El Comercio, La Prensa y La Crónica. Furthermore, attention is paid to the codes and the process of cultural production involved in the making of these texts. The present study also emphasizes the role of media representation in sports in general, and soccer in particular, in de first decades of the XX century. The results obtained portray that the soccer rivalry Peru – Chile is represented by the press based on the distinction between the game styles: the Peruvian as “associated soccer”, and the Chilean as “direct soccer”. Moreover, the analysis exemplifies the leading role that soccer plays in the process of a bilateral approach with Chile since the end of the decade of 1920 until the 30s. Further, the thesis demonstrates the soccer exchanges allow – to some extent – to build a sentiment of fraternity after a period of diplomaticale tension that has been around for almost 50 years because of the unsolved subject of Tacna and Arica.
en_US
dc.format.extent
403 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Identitat nacional
en_US
dc.subject
Identidad nacional
en_US
dc.subject
National identity
en_US
dc.subject
Periodisme esportiu
en_US
dc.subject
Periodismo deportivo
en_US
dc.subject
Media sport
en_US
dc.subject
Futbol peruà
en_US
dc.subject
Fútbol peruano
en_US
dc.subject
Peruvian football
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials
en_US
dc.title
La identidad en juego. La representación de la rivalidad futbolística entre Perú y Chile en los diarios El Comercio, La Prensa y La Crónica entre 1928 y 1939
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
070
en_US
dc.contributor.authoremail
apahuacho@pucp.pe
en_US
dc.contributor.director
Vidal i Castell, David
dc.contributor.director
Panfichi Huamán, Aldo
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Mitjans, Comunicació i Cultura


Documents

arpp1de2.pdf

3.574Mb PDF

arpp2de2.pdf

1.814Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)