Más allá de una indemnización: autonomía y respeto en la responsabilidad civil

Author

Vargas Tinoco, Alexander

Director

Papayannis, Diego M.

Tutor

Ferrer Beltrán, Jordi

Date of defense

2020-06-15

Pages

473 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Dret Privat

Doctorate programs

Programa de Doctorat en Dret, Economia i Empresa

Abstract

This research intends to approach to the Law of Torts from its philosophical and moral foundations, to explain and justify remedies that do not involve the payment of a sum of money in this area of private law. The central thesis of this work is to appreciate the autonomy as a value with relational and normative dimensions, based on which we have reasons to respect people first, rather than to violate their rights and then repair them. Departing from an analysis of how suffering harm and being exposed to a risk disrupts autonomy, I suggest the construction of some legal responses in order to recognize the respect owed to the victim after the causation of wrongful harm and to avoid the harm itself by regulating unreasonable risks through interpersonal legal claims.


Aquesta investigació pretén aproximar-se a el dret de la responsabilitat civil des dels seus fonaments filosòfics i morals, per tal d'explicar i justificar els remeis que no impliquen el pagament d'una suma de diners en aquesta àrea de dret privat. La tesi central d'aquest treball consisteix a apreciar l'autonomia com un valor amb dimensions relacionals i normatives, amb base en el qual tenim raons per respectar primer a les persones, en lloc de violar els seus drets i després reparar-los. Partint d'una anàlisi de com patir un dany i estar exposat a un risc interromp l'autonomia, suggereixo una interpretació d'algunes respostes jurídiques per reconèixer el respecte degut a la víctima després de causar-li un dany injust i evitar el dany mateix al regular riscos no raonables mitjançant accions legals interpersonals.

Keywords

Responsabilitat civil; Responsabilidad civil; Liability (Law); Torts; Actes il·lícits; Actos ilícitos; Indemnització; Indemnización; Indemnity; Danys i perjudicis; Daños y perjuicios; Damages; Reparació (Dret); Reparation

Subjects

347 - Civil law

Documents

tavt_20200615.pdf

2.996Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)