El cuerpo revestido en Dune (1965-2003)

Autor/a

Morales Núñez, Javier

Director/a

Trapero Llobera, Patricia

Tutor/a

Trapero Llobera, Patricia

Data de defensa

2021-11-10

Pàgines

543 p.



Departament/Institut

Universitat de les Illes Balears. Doctorat en Filologia i Filosofia

Resum

[spa] Esta investigación prioriza la concepción del ser humano como animal social envuelto o alicatado de material cultural para abordar la interpretación de un texto novelesco considerado un hito de su género, sus continuaciones literarias y sus traducciones audiovisuales generadas por la industria creativa cinematográfica o televisiva. El punto de partida es el castillo teórico de la “Fashion theory” levantado por la sociolingüista italiana Patrizia Calefato. Su alterdisciplinariedad permite situar el análisis en una posición crítica constructiva respecto de la posmodernidad. Este prisma especulativo es transversal y fluido y dialoga satisfactoriamente con otras visiones de la realidad, académicas u ordinarias, relacionadas tanto con la cultura popular de los últimos decenios como con tradiciones milenarias que subyacen sutilmente en la cotidianidad. También sirve para proyectar la mirada hacia el futuro, hacia los mundos galácticos imaginados por el genial Frank Herbert. Pasar por el tamiz calefático la obra del escritor norteamericano permite obtener lecturas singulares y sorprendentes que clarifican el avanzado grado de su propuesta intelectual.


[cat] Aquesta investigació prioritza la concepció de l’ésser humà com a animal social envoltat o revestit de material cultural per abordar la interpretació d’un text novel·lesc considerat una fita del seu gènere, així com les continuacions literàries i les traduccions audiovisuals generades per la indústria creativa cinematogràfica o televisiva. El punt de partida és el castell teòric de la “Fashion theory” aixecat per la sociolingüista italiana Patrizia Calefato. La seva alterdisciplinarietat permet situar l’anàlisi en una posició crítica constructiva respecte de la postmodernitat. Aquest prisma especulatiu és transversal i fluid i dialoga satisfactòriament amb altres visions de la realitat, acadèmiques o ordinàries, relacionades tant amb la cultura popular dels darrers decennis com amb tradicions mil·lenàries que trobem subtilment en la quotidianitat. També serveix per projectar la mirada cap al futur, cap als mons galàctics imaginats pel magnífic Frank Herbert. Passar pel sedàs calefàtic l’obra de l’escriptor nord-americà permet obtenir lectures singulars i sorprenents que esclareixen el grau avançat de la seva proposta intel·lectual.


[eng] This research prioritizes the conception of the human being as a social animal surrounded or cloaked by cultural material to approach the interpretation of a fictional text considered a milestone in its genre, as well as its literary sequels and its audiovisual translations generated by the creative film or television industries. Its starting point is the theoretical creation Fashion theory, written by the Italian sociolinguist Patrizia Calefato. Its alterdisciplinarity allows us to place the analysis in a critical constructive position regarding postmodernity. This is a cross-cutting and fluid speculative perspective and it dialogues satisfactorily with other visions of reality, both ordinary and academic and related to the popular culture of recent decades and to millenarian traditions that subtly underlie everyday life. It also works to take a critical eye towards the future, towards the galactic worlds imagined by the great Frank Herbert. Scrutinizing the work of the North-american author through the calefatian lens lets us obtain singular and surprising readings that clarify the advanced degree of his intellectual proposal.

Paraules clau

Cultural studies; Fashion theory; Clothed body; Calefato; Science fiction; Herbert; Dune; Transmediality

Matèries

82 - Literatura

Àrea de coneixement

Estudis culturals

Documents

Morales_Nunez_Javier.pdf

39.44Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)