La incorporación de mujeres a un entorno laboral masculino: el caso de la industria química de Tarragona

Author

Aguilar Cunill, Carla

Director

Brunet Icart, Ignacio

Codirector

Alarcón Alarcón, Amador

Date of defense

2022-06-10

Pages

115 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Economia

Abstract

Aquesta tesi es un compendi de tres articles que, en conjunt, suposen un estudi de cas de la incorporació de les dones en un entorn laboral tradicionalment masculí, concretament a la industria química de Tarragona. Parteix d’un marc teòric ampli i amb perspectiva històrica, basat en una perspectiva de gènere performativa i d’acord amb l’enfoc del doing gender. Es fonamenta en els estudis de gènere i treball amb perspectiva feminista així com en els de masculinitats per la seva base teòrica, i presenta un ampli recorregut d’estudis de cas previs d’entorns laborals masculinitzats en els que es dona una incorporació de dones. Fa servir una metodologia qualitativa basada en les entrevistes en profunditat a persones treballadores com operadores de planta i panelistes, els llocs de treball més en contacte amb la producció. Tant el treball de camp com l’anàlisi es centren en la influència de les construccions de masculinitat i feminitat sobre aquest entorn laboral, amb l’objectiu principal d’identificar els conflictes existents entre gènere i treball que han pogut aparèixer arrel de l’entrada de les dones. A les conclusions s’assenyalen diferents conflictes en aquest sentit, tant en homes com en dones. També es recullen les estratègies de les dones per gestionar les seves dificultats d’integració en un entorn masculí, que majoritàriament les porta a dissimular la seva feminitat i incorporar certs aspectes de la masculinitat per encaixar millor. Finalment, s’analitzen els discursos existents en torn a la igualtat de gènere i la discriminació positiva. Tot amb el propòsit de que aquests anàlisis puguin tenir un impacte positiu sobre l’entorn estudiat, pel que es plantegen també reflexions i propostes de reforç de les polítiques d'igualtat en aquest àmbit.


La presente tesis es un compendio de tres artículos que, en conjunto, suponen un estudio de caso de la incorporación de las mujeres en un entorno laboral tradicionalmente masculino, concretamente en la industria química de Tarragona. Parte de un marco teórico amplio y con perspectiva histórica, basado en una perspectiva de género performativa y de acuerdo con el enfoque del doing gender. Se fundamenta en los estudios de género y trabajo con perspectiva feminista así como los de masculinidades para su base teórica, y presenta un amplio recorrido de estudios de caso previos de entornos laborales masculinizados en los que se da una incorporación de mujeres. Utiliza una metodología cualitativa basada en las entrevistas en profundidad a personas trabajadoras como operadoras de planta y panelistas, los puestos de trabajo en contacto más directo con la producción. Tanto el trabajo de campo como el análisis se centran en la influencia de las construcciones de masculinidad y feminidad sobre este entorno laboral, con el objetivo principal de identificar los conflictos existentes entre género y trabajo que han podido aparecer a raíz de la entrada de las mujeres. En las conclusiones se señalan diferentes conflictos en este sentido, tanto en hombres como en mujeres. También se recogen las estrategias de las mujeres para gestionar las dificultades de integración en un entorno masculino, que mayoritariamente las lleva a disimular su feminidad e incorporar ciertos aspectos de la masculinidad para encajar mejor. Finalmente, se analizan los discursos existentes en torno a la igualdad de género y la discriminación positiva. Todo ello con el propósito de que estos análisis puedan tener un impacto positivo sobre el entorno estudiado, por lo que se plantean también reflexiones y propuestas de refuerzo de las políticas de igualdad en este ámbito.


This thesis is a compendium of three articles that, together, represent a case study of the incorporation of women in a traditionally male work environment, specifically in the chemical industry of Tarragona. It starts from a broad theoretical framework with a historical perspective, based on a performative gender perspective and in accordance with the doing gender approach. It is based on gender and work studies with a feminist perspective as well as masculinities for its theoretical basis, and presents a wide range of previous case studies of masculinized work environments in which there is an incorporation of women. It uses a qualitative methodology based on in-depth interviews with workers as plant operators and panelists, the jobs in most direct contact with production. Both the field work and the analysis focus on the influence of the constructions of masculinity and femininity on this work environment, with the main objective of identifying conflicts between gender and work that may have appeared as a result of the incorporation of women. The conclusions point out different conflicts in this sense, both in men and women. The strategies of women to manage the difficulties of integration in a male environment, which mostly lead them to disguise their femininity and incorporate certain aspects of masculinity to fit in better, are also collected. Finally, their discourses on gender equality and positive discrimination are analyzed. All this with the purpose that these analyses can have a positive impact on the studied environment, so reflections and proposals for strengthening equality policies in this area are also included.

Keywords

gènere; industria; masculinitat; género; masculinidad; gender; industry; masculinity

Subjects

3 - Social Sciences; 30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies; 331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour. ; 67 - Various industries, trades and crafts

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI Carla Aguilar Cunill.pdf

3.767Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)