Comercio internacional, desigualdad y crecimiento económico de Chile; periodo 1860 a 2010

Author

Cuadra Urrutia, Jilberto Daniel Jorge

Director

Santander Moya, Roberto Enrique

Tutor

Blanc Altemir, Antonio

Date of defense

2021-02-10

Pages

623 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Dret Públic

Abstract

La societat xilena està afectada per una important desigualtat social i que és present des dels aldarulls de la seva independència. Aquesta tesi buscarà respostes a aquesta situació, sobre les evidències disponible del creixement, les exportacions i la desigualtat. Aquest treball examina la societat xilena, la que ha experimentat en cent cinquanta anys (1860-2010) amb les diferents polítiques econòmiques, on trobem des de dictadures, cops d’estat i diferents democràcies representatives. Aquests governs han experimentat amb variades teories macroeconomies que es manifesten des del lliure mercat fins a la substitució de les seves exportacions. Aquestes administracions han tingut a la seva disposició ingressos rellevants provinents des de les exportacions i inversions estrangeres en la mineria del salnitre i del coure. El resultat de la seva gestió per resoldre la desigualtat social xilena ha estat infructuosa. A Xile, igual altres països llatinoamericans, experimento un creixement sostingut des de mitjans del segle XIX i que es va detenir fins als anys 1980. La desigualtat va augmentar constantment fins que es va estabilitzar en les últimes quatre dècades del segle XX. Diversos estudis suggereixen que el creixement i la desigualtat, afecten directament la reducció de la pobresa. (Prados, Leandro, 2005, pp; 1-59). Per a l’estudi la gestió dels governs xilens s’avaluarà les relacions de les exportacions, la desigualtat i el PIB Per Càpita. Per a això utilitzarem com a eina els Mínims Quadrats Ordinaris i la composició entre ells, d’acord amb teories disponibles i exposades en aquest treball. A més, s’agrega de la revisió de les dades de mancances socials xilenes aportades per l’enquesta CASEN. Aquest estudi es lliura per mitjà del desenvolupament de dos capítols, denominats; les Exportacions Xilenes i la Desigualtat Xilena.


La sociedad chilena está afectada por una importante desigualdad social, presente desde los albores de su independencia. Esta tesis buscará respuestas a esta situación, sobre las evidencias disponibles con respecto al crecimiento, las exportaciones y la desigualdad. Este trabajo examina la sociedad chilena, la que ha experimentado en 150 años (1860-2010) con las diferentes políticas económicas, donde encontramos desde dictaduras, golpes de Estado y diversas formas de democracia representativa. Estos gobiernos han experimentado con variadas teorías macro económicas que se manifiestan desde el libre mercado hasta la sustitución de sus exportaciones. Estas administraciones han tenido a su disposición ingresos relevantes provenientes desde las exportaciones e inversiones extranjeras en la minería del salitre y del cobre. El resultado de su gestión para resolver la desigualdad social chilena ha sido infructuoso. Chile, al igual que otros países latinoamericanos, experimentó un crecimiento sostenido desde mediados del siglo XIX y que se detuvo en 1980. La desigualdad aumentó constantemente hasta que se estabilizó en las últimas cuatro décadas del siglo XX. Varios estudios sugieren que el crecimiento y la desigualdad, afectan directamente a la reducción de la pobreza. (Prados, Leandro, 2005, pp; 1-59). Para este estudio, la gestión de los gobiernos chilenos se evaluarán las relaciones de acuerdo con las exportaciones, la desigualdad y el PIB Per Cápita. Para esto utilizaremos como herramienta los Mínimos Cuadrados Ordinarios y la composición entre ellos, de acuerdo con teorías disponibles y expuestas en este trabajo. Además, se agrega la revisión de los datos de carencias sociales chilenas aportados por la encuesta CASEN. Este estudio se entrega por medio del desarrollo de dos capítulos, denominados; Las Exportaciones Chilenas y La Desigualdad Chilena.


Chilean society is affected by a significant social inequality that has been present since the dawn of its independence. This thesis will seek answers to this situation, on the available evidence of growth, exports, and inequality. This work examines Chilean society, which has experienced in 150 years (1860-2010) with different economic policies, where we find from dictatorships, sudden violent seizure of power and different representative democracies. These governments have experimented with various macroeconomic theories that manifest themselves from the free market to the substitution of their exports. These administrations have had at their disposal relevant revenues from exports and foreign investments in saltpeter and copper mining. The result of their work to resolve Chilean social inequality has been unsuccessful. Chile, like other Latin American countries, had experienced sustained growth since the mid-nineteenth century and that stopped until 1980. Inequality steadily increased until it stabilized in the last four decades of the twentieth century. Several studies suggest that growth and inequality directly affect poverty reduction. (Prados, Leandro, 2005, pp; 1-59). For the study, the management of Chilean governments will be evaluated through the relationships between exports, inequality, and GDP Per person. For this, we will use as a tool the Ordinary Least Squares and the composition between them, according to theories available and exposed in this work. In addition, it is added the review of the data on Chilean social deprivation provided by the CASEN survey. This study is delivered through the development of two chapters, called; Chilean Exports and Chilean Inequality.

Keywords

Exportacions; PIB per càpita; Desigualtat; Exportaciones; PIB Per Cápita; Desigualdad; Exports; GDP Per Capita; Inequality

Subjects

339 - Trade. Commerce. International economic relations. World economy

Knowledge Area

Ciència Política i de l'Administració

Documents

Tjcu1de1.pdf

10.67Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)