Retos metodológicos en la evaluación de la eficacia de la terapia manual

dc.contributor.author
Alvarez Bustins, Gerard
dc.date.accessioned
2022-07-22T09:40:34Z
dc.date.available
2022-07-22T09:40:34Z
dc.date.issued
2022-03-04
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/674940
dc.description.abstract
Antecedents: Les teràpies manuals (TMs) es consideren intervencions complexes (IC) perquè habitualment es componen de “paquets terapèutics” que poden incloure diversos enfocaments i tècniques diferents. Per les seves particularitats, l’avaluació científica de les ICs a partir de dissenys experimentals clàssics com l’assaig clínic aleatoritzat (ACA), representa un repte metodològic. Mètodes: S’han realitzat tres estudis de revisió basats en una gran mostra d’ACAs en TM. En el primer treball, es va avaluar la qualitat del raport d’una mostra representativa d’ACAs en TM. En el segon treball, es va ampliar la mostra de l’estudi i es van analitzar les limitacions auto-reportades (LAR) dels autors. En el tercer treball es va fer una anàlisi exhaustiva centrada en el raport dels resultats. Resultats: Els resultats del primer estudi indiquen que la qualitat del raport dels ACAs en TM és deficient i que no ha millorat amb el temps, excepte en alguns aspectes. En relació amb el segon treball, els nostres resultats indiquen que almenys dues limitacions diferents es reconeixen sistemàticament en els ACAs en TM. Les principals deficiències del raport i les limitacions identificades estan relacionades amb: i) la mida de les mostres, ii) les intervencions de control, iii) les intervencions experimentals, iv) les estratègies d’emmascarament, v) la durada de l’estudi i el seu seguiment i vi) mesures de resultats. Els resultats del tercer treball van trobar que el raport dels resultats en els ECA de TM és generalment incomplet, la qual cosa limita significativament la seva correcta interpretació. Conclusió: Els nostres resultats suggereixen que els ACAs que avaluen les intervencions manuals es reporten deficientment fins i tot anys després de la disponibilitat de guies de raport estandarditzades, limitant la seva aplicabilitat potencial a la pràctica clínica. Això posa de manifest les dificultats que comporta el disseny i la realització d’estudis experimentals d’alta qualitat per avaluar l’eficàcia d’una intervenció complexa no farmacològica com la TM.
en_US
dc.description.abstract
Antecedentes: Las terapias manuales (TMs) se consideran intervenciones complejas (ICs) porque comúnmente se componen de “paquetes terapéuticos” que pueden incluir varios enfoques y técnicas diferentes. Por sus particularidades, la evaluación científica de las ICs a partir de diseños experimentales clásicos como el ensayo clínico aleatorizado (ECA), representa un reto metodológico. Métodos: Se han llevado a cabo tres estudios de revisión basados en una amplia muestra de ECAs en TM. En el primer trabajo se evaluó la calidad del reporte de una muestra representativa de ECAs en TM. En el segundo trabajo, se amplió la muestra del estudio y se analizaron las limitaciones auto-reportadas (LARs) de los autores. En el tercer trabajo se llevó a cabo un análisis exhaustivo centrado en el reporte de los resultados. Resultados: Los resultados del primer estudio indican que la calidad del reporte de los ECAs en TM es deficiente y que no ha mejorado con el tiempo, excepto en algunos aspectos. En relación con el segundo trabajo, nuestros resultados indican que al menos dos limitaciones diferentes se reconocen sistemáticamente en los ECAs en TM. Las principales deficiencias del reporte y las limitaciones identificadas están relacionadas con: i) el tamaño de las muestras, ii) las intervenciones de control, iii) las intervenciones experimentales, iv) las estrategias de enmascaramiento, v) la duración del estudio y su seguimiento y vi) medidas de resultado. Los resultados del tercer trabajo encontraron que el reporte de los resultados en los ECAs en TM es generalmente incompleto, lo que limita significativamente su correcta interpretación. Conclusión: Nuestros hallazgos sugieren que los ECAs que evalúan intervenciones manuales se reportan de manera deficiente incluso años después de la disponibilidad de guías de reporte estandarizadas, lo que limita su posible aplicabilidad en la práctica clínica. Esto pone de relieve las dificultades que implica diseñar y realizar estudios experimentales de alta calidad para evaluar la eficacia de una intervención compleja no farmacológica como la TM.
en_US
dc.description.abstract
Background: Manual therapies (MTs) are considered complex interventions (CI) because they are commonly composed of “therapeutic packages” that can include several different approaches and techniques. Due to its particularities, the scientific evaluation of CI from classic experimental designs such as the randomized clinical trial (RCT), represents a methodological challenge. Methods: Three review studies have been carried out based on a large sample of RCTs in MT. In the first work, the quality of the report of a representative sample of RCTs in MT was evaluated. In the second work, the study sample was expanded and the authors’ self-reported limitations (LARs) were analyzed. In the third work, an exhaustive analysis focused on the reporting of the results was carried out. Results: The results of the first study indicate that the quality of the report of MT RCTs is poor and that it has not improved over time, except in a few aspects. In relation to the second work, our results indicate that at least two different limitations are systematically recognized in MT RCTs. The main deficiencies in the report and the limitations identified are related to: i) the size of the samples, ii) the control interventions, iii) the experimental interventions, iv) the masking strategies, v) the duration of the study and its follow-up and vi) outcome measures. The results of the third work found that the reporting of the results in MT RCTs is generally incomplete, which significantly limits their correct interpretation. Conclusion: Our findings suggest that RCTs evaluating manual interventions are poorly reported even years after the availability of standardized reporting guidelines, limiting their potential applicability in clinical practice. This highlights the difficulties involved in designing and conducting high-quality experimental studies to evaluate the efficacy of a non-pharmacological complex intervention such as MT.
en_US
dc.format.extent
158 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Teràpia manual
en_US
dc.subject
Terapia manual
en_US
dc.subject
Manual therapy
en_US
dc.subject
Metodologia
en_US
dc.subject
Metodología
en_US
dc.subject
Methodology
en_US
dc.subject
Assaig clínic
en_US
dc.subject
Ensayo clínico
en_US
dc.subject
Clinical trials
en_US
dc.subject.other
Ciències de la Salut
en_US
dc.title
Retos metodológicos en la evaluación de la eficacia de la terapia manual
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
en_US
dc.contributor.authoremail
gerardalv@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Urrútia Cuchí, Gerard
dc.contributor.director
Bonfill, X. (Xavier)
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Metodologia de la Recerca Biomèdica i Salut Pública


Documentos

gab1de1.pdf

23.06Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)