Impact of fatty acid metabolism in breast cancer peritumoral tissue. Clinical and pathogenic aspects

Author

Adriá Cebrián, Jose

Director

Gumà Padró, José

Codirector

Guaita Esteruelas, Sandra

Date of defense

2022-05-06

Pages

229 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

El càncer de pit es el càncer més comú en dones i el segon càncer amb més morts relacionades. Conèixer el comportment de les cèl·lules tumorals en el seu microambient pot obrir noves posibilitats d’estudis i dianes terapèutiques en el futur. En aquesta tesi hem demostrat com factors alliberats pel teixit adipós, entre els quals cal destacar FABP4, potencien els diferents hallmarks del càncer. Tanmateix, hem demostrat que la comunicació és bidireccional entre cadascun dels elements del microambient, i que la transferència de lípids i el seu posterior metabolisme és diferencial entre les línies tumorals, cosa que podria explicar els seus diferents graus de tumorogenicitat. El sistema inmunitari, com element del microambient tumoral es veu modificat, generant un estat pro-inflamatori que es tradueix en el increment del mateix en les pacients de càncer de pit, que a més es veu relacionat positivament amb l’increment de FABP4. En aquest estudi s’ha demostrat que el perfil lipoproteic es veu modificat de forma significativa en aquestes dones, on hi ha un enriquiment de triglicèrids i colesterol a les diferents lipoproteïnes, las quals s’associen positivament amb l’estat pro-inflamatori de les pacients. L’estudi del sèrum per 1H-NMR també ens otorga coneixements sobre les alteraciones del perfil de LMWMs de les pacients, on trobem un increment de determinats aminoàcids en el sèrum de les mateixes. El coneixement de nous biomarcadors pot marcar noves vies diagnòstiques que ajuden a la selecció precoç i per tant en el millor pronòstic d’aquestes pacients.


El cáncer de mama es el cáncer más común en mujeres y el segundo con más muertes relacionadas. Conocer el comportamiento de las células tumorales en su microambiente puede abrir nuevas posibilidades de estudios y dianas terapéuticas en un futuro. En esta tesis hemos demostrado como factores liberados por el tejido adiposo, entre los que cabe destacar FABP4 potencian los diferentes hallmarks del cáncer. Así mismo, hemos demostrado que la comunicación es bidireccional entre cada uno de los elementos del microambiente y que la transferencia de lípidos y su posterior metabolismo es diferencial entre las diferentes líneas tumorales, lo cual podría explicar sus diferentes grados de tumorogenicidad. El sistema inmunitario como elemento del microambiente tumoral se ve modificado por el mismo, generando un estado pro-inflamatorio que se traduce en un incremento del mismo en las pacientes de cáncer de mama, el cual se ve relacionado positivamente con el incremento de FABP4 en las mismas. Además, en este estudio se ha demostrado que el perfil lipoproteico se ve significativamente alterado en estas mujeres, donde hay un enriquecimiento de triglicéridos y colesterol en las diferentes lipoproteínas, las cuales también se asocian positivamente con el estado inflamatorio de las pacientes. El estudio del suero por 1H-NMR también nos otorga conocimiento sobre alteraciones en el perfil de LMWMs de las pacientes, donde encontramos un increment de determinados aminoácidos en el suero de las mismas. El conocimiento de nuevos bioamarcadores puede marcar nuevas vías de diagnóstico que ayuden a la detección temprana y por índole en el mejor pronóstico de estas pacien


Breast cancer is the most common cancer in women and the second cancer with more related deaths. Knwoledge og the behavior of tumor cells within their microenvironment might open new research possibilities and new therapeutic tarjets in the future. In this doctoral thesis, we have demonstrated how diverse factors that are released by the adipose tissue, especially FABP4, are able to enhance the diverse cancer hallmarks. Moreover, we have demonstrated the birectionallity of the microenvironemnt crosstalk, as well as that the lipid transfer and their metabolism is different in the different submolecular BC types, thus might explain their different malignance grades. Tne immune system, as an element of the tumor microenvironment is altered by this crosstalk, by activating the pro-inflammatory pathways. This is translate to an enhancement of the pro-inflammatory status of BC patients. Interestingly, this status is positively correlated with the increment of FABP4 serum levels in BC patients. Moreover, this study has demonstrated that the liporpotein profile is notably altered in BC patients, where there is a cholesterol and triglycerides enrichement within the different lipoproteins. These changes have been positively correlated with the inflammatory status of our BC patients. The serum LMWMs analysis by 1H-NMR demonstrated that there was a disregulated serum levels of different aminoacids. Knowledge of new biomarks would open new diagnosis methods, that might help in an earliest diagnosis, hence in the BC patients’ prognosis.

Keywords

Cancer de mama; Lipids; Microambient tumoral; Lípidos; Microambiente tumoral; Breast cancer; Tumor microenvironment

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology; 61 - Medical sciences; 616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Jose Adriá Cebrián.pdf

13.98Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)