Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria
Els estudiants universitaris de ciències de la salut poden generar actituds estigmatitzants, en el moment de prestar l’atenció i cura a les persones que amb un problema de salut mental. L’objectiu principal va ser analitzar les actituds dels estudiants universitaris d’infermeria respecte la salut mental, durant el període d’aprenentatge en l’assignatura de Cures Infermeres en Salut Mental. Es va dur a terme un estudi longitudinal i prospectiu de mesures repetides. Els principals resultats reflecteixen una reducció de les actituds estigmatitzants i un favorable comportament esperat a mesura que avança la formació en salut mental. Respecte la desitjabilitat social, únicament es va mostrar troballes significatives en el període previ a l’inici del període formatiu en salut mental, on destacaven trets més restrictius i estigmatitzants . Cal considerar la formació específica en salut mental com a factor de canvi envers actituds més positives i de proximitat.
Los estudiantes universitarios de ciencias de la salud pueden generar actitudes estigmatizantes, en el momento de prestar la atención y cuidado a las personas que con un problema de salud mental. El objetivo principal fue analizar las actitudes de los estudiantes universitarios de enfermería respecto a la salud mental, durante el período de aprendizaje en la asignatura de Cuidados Enfermeros en Salud Mental. Se realizó un estudio longitudinal y prospectivo de medidas repetidas. Los principales resultados reflejan una reducción de las actitudes estigmatizantes y un favorable comportamiento esperado a medida que avanza la formación en salud mental. Respecto a la deseabilidad social, únicamente se mostró hallazgos significativos en el período previo al inicio del período formativo en salud mental, donde destacaban rasgos más restrictivos y estigmatizantes. Es necesario considerar la formación específica en salud mental como factor de cambio hacia actitudes más positivas y de proximidad.
University health science students can generate stigmatising attitudes when providing attention and care to people with a mental health problem. The main objective was to analyse the attitudes of university nursing students towards mental health during their learning period in the subject of Mental Health Nursing Care. A longitudinal, prospective, repeated measures study was conducted. The main results reflect a reduction in stigmatising attitudes and a favourable expected behaviour as mental health training progresses. With regard to social desirability, significant findings were only shown in the period prior to the start of the training period in mental health, where more restrictive and stigmatising traits stood out. It is necessary to consider specific training in mental health as a factor of change towards more positive attitudes and proximity.
Estudiants infermeria; Estigma; Salut mental; Estudiantes enfermería; Estigma; Salud mental; Nursing students; Stigma; Mental health
3 - Social Sciences
Infermeria
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.