Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Creació i Gestió d'Empreses
Aquesta tesi doctoral contribueix a la investigació sobre els determinants i els efectes de creixement empresarial de les estratègies d’innovació i exportació. Basada en l’enfocament de les capacitats dinàmiques i la teoria evolutiva, aquesta tesi doctoral analitza, en primer lloc, la influència dels microfonaments de les capacitats dinàmiques de les empreses sobre les seves propensions a innovar i a exportar. Després, s’enfoca en el concepte de persistència a la innovació i la seva relació amb l’exportació i el creixement empresarial a partir d’una anàlisi bibliomètrica de la literatura. Finalment, prova empíricament els efectes de la persistència en les dues estratègies sobre el creixement empresarial. Aquesta dissertació utilitza dades de panell extretes de l’Enquesta d’Innovació realitzada per l’Agència Nacional de Recerca i Innovació d’Uruguai (ANII) a empreses manufactureres i de serveis per al període 2010-2015. També utilitza les bases de dades Scopus i Web of Science per analitzar la literatura de persistència en innovació. Les metodologies utilitzades són, en primer lloc, models d’efectes fixos, bivariat i multinomial probit per estimar els determinants de la propensió. En segon lloc, una anàlisi bibliomètrica per a la revisió sistemàtica de la literatura per estudiar la persistència a la literatura d’innovació. En tercer lloc, un model d´efectes fixos per estimar els determinants del creixement. Els resultats mostren una relació positiva entre els microfonaments de les capacitats dinàmiques i les propensions a la innovació i exportació, demostrant la rellevància de les capacitats dinàmiques per incrementar aquestes propensions. A més, la revisió sistemàtica de la literatura sobre la persistència en la innovació mostra que l’anàlisi dels efectes sobre el creixement empresarial encara té un desenvolupament incipient. Hi ha una relació positiva entre les dues variables en una varietat de tipus d’innovacions i mesures de creixement empresarial. No obstant, no hi ha prou estudis que confirmin la relació entre ells i la persistència a exportar. A més, la persistència a les estratègies exportadores i d’innovació tenen, en general, el resultat positiu esperat sobre el creixement de les empreses en el context uruguaià. Totes aquestes troballes tenen implicacions importants per a les polítiques de suport i la recerca futura sobre la persistència en la innovació i l’exportació cap al creixement empresarial.
Esta tesis doctoral contribuye a la investigación sobre los determinantes y los efectos de crecimiento empresarial de las estrategias de innovación y exportación. Basada en el enfoque de las capacidades dinámicas y la teoría evolutiva, esta tesis doctoral analiza, en primer lugar, la influencia de los microfundamentos de las capacidades dinámicas de las empresas sobre sus propensiones a innovar y a exportar. Luego, se enfoca en el concepto de persistencia en la innovación y su relación con la exportación y el crecimiento empresarial a partir de un análisis bibliométrico de la literatura. Finalmente, prueba empíricamente los efectos de la persistencia en ambas estrategias sobre el crecimiento empresarial. Esta disertación utiliza datos de panel extraídos de la Encuesta de Innovación realizada por la Agencia Nacional de Investigación e Innovación de Uruguay (ANII) a empresas manufactureras y de servicios para el período 2010 a 2015. También utiliza las bases de datos Scopus y Web of Science para analizar la literatura de persistencia en innovación. Las metodologías utilizadas son, en primer lugar, modelos de efectos fijos, bivariado y multinomial probit para estimar los determinantes de la propensión. En segundo lugar, un análisis bibliométrico para la revisión sistemática de la literatura para estudiar la persistencia en la literatura de innovación. En tercer lugar, un modelo de efectos fijos para estimar los determinantes del crecimiento. Los resultados muestran una relación positiva entre los microfundamentos de las capacidades dinámicas y las propensiones a la innovación y exportación, demostR&o la relevancia de las capacidades dinámicas para incrementar estas propensiones. Además, la revisión sistemática de la literatura sobre la persistencia en la innovación muestra que el análisis de sus efectos sobre el crecimiento empresarial aún tiene un desarrollo incipiente. Se encuentra una relación positiva entre ambas variables en una variedad de tipos de innovaciones y medidas de crecimiento empresarial. Sin embargo, no hay suficientes estudios que confirmen la relación entre ellos y la persistencia en exportar. Además, la persistencia en las estrategias exportadoras y de innovación tienen, en general, el resultado positivo esperado sobre el crecimiento de las empresas en el contexto uruguayo. Todos estos hallazgos tienen implicaciones importantes para las políticas de apoyo y la investigación futura sobre la persistencia en la innovación y la exportación hacia el crecimiento empresarial.
This doctoral dissertation contributes to the research on determinants and firm growth effects of innovation and exporting strategies. Based on dynamic capabilities approach and evolutionary theory, this dissertation analyzes, in the first place, the influence of the microfoundations of firms’ dynamic capabilities on the innovation and exporting propensities. Then, it focuses on the concept of persistence in innovation and its relationship with exporting and firm growth based on a bibliometric analysis of the literature. Finally, it empirically tests the effects of persistence in both strategies on firm growth. This dissertation uses panel data extracted from the Innovation Survey done by the Uruguayan National Agency of Research an Innovation (ANII) of manufacturing and services firms for the period 2010 to 2015. It also uses Scopus and Web of Science databases to analyze the persistence in innovation literature. The methodologies used are, firstly, fixed effect, bivariate and multinomial probit models to estimate the propensity determinants. Secondly, a bibliometric analysis for the systematic literature review to study persistence in innovation literature. Thirdly, fixed effect models to estimate growth determinants. The results show a positive relation between the microfoundations of dynamic capabilities and the innovation and exporting propensities, demonstrating the relevance of the dynamic capabilities to increase these propensities. In addition, the systematic review of the literature about persistence in innovation shows that the analysis of its effects on firm growth still have an incipient development. It is found a positive relationship between both variables in a variety of types of innovations and firm growth measures. However, there are not enough studies to confirm the relationship between them and the persistence in exporting. Besides, persistence in exporting and innovation strategies have in general the expected positive result on firm growth in the Uruguayan context. All these findings have important implications for support policies and future research on persistence in innovation and exporting towards firm growth.
Persistència en la innovació i l'exportació; Persistencia en innovactión y exportación; Persistence in innovation and exporting; Creixement de l'empresa; Crecimiento de la empresa; Firm growth; Capacitats dinàmiques; Capacidades dinámicas; Dynamic capabilities
33 - Economia
Ciències Socials