From circulating tumour cells to metastases: The role of Cyclin D1 and characterisation of new biomarkers

Author

Guasch Vallés, Marta

Director

Garí Marsol, Eloi

Pedraza González, Neus

Date of defense

2022-05-20

Pages

192 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

La metàstasi és un procés molt complex que està regulat per un elevat nombre de variables i senyalitzacions, entre altres la composició del microambient tumoral. Els objectius d'aquesta tesi són estudiar el paper de la via Ciclina D1 (oncogen) / RB1 (supressor tumoral) i del microambient tumoral en la disseminació, l'establiment i el creixement de les cèl·lules metastàtiques. Per treballar aquests objectius hem utilitzat eines genètiques i proteòmiques en un model de metàstasi pulmonar en ratolí. Els nostres resultats mostren que Ciclina D1 promou la supervivència i l'establiment de les cèl·lules tumorals disseminades (DTCs) independentment de RB1. Per contra, aquesta ciclina afavoreix el creixement dels nòduls de forma RB1-dependent. A més, hem detectat que el fluid intersticial tumoral (TIF) de pulmons metastàtics està enriquit en les proteïnes del citoesquelet Fascina i Adseverina. Finalment, hem comprovat que l'Adseverina és important per a la supervivència i l'establiment de les DTCs i el creixement dels nòduls metastàtics, el que implica que podria servir de marcador o diana terapèutica."


La metástasis es un proceso muy complejo que está regulado por un elevado número de variables y señalizaciones, entre otros la composición del microambiente tumoral. Los objetivos de esta tesis son estudiar el papel de la vía Ciclina D1 (oncogén) / RB1 (supresor tumoral) y del microambiente tumoral en la diseminación, establecimiento y crecimiento de las células metastáticas. Para trabajar estos objetivos, hemos usado herramientas genéticas y proteómicas en un modelo de metástasis pulmonar en ratón. Nuestros resultados muestran que Ciclina D1 promueve la supervivencia y establecimiento de las células tumorales diseminadas (DTCs) independientemente de RB1. Por contra, esta ciclina favorece el crecimiento de los nódulos de forma RB1-dependiente. Además, hemos detectado que el fluido intersticial tumoral (TIF) de pulmones metastáticos está enriquecido con las proteínas del citoesqueleto Fascina y Adseverina. Finalmente, hemos comprobado que Adseverina es importante para la supervivencia y establecimiento de las DTCs y el crecimiento de los nódulos metastáticos, lo que implica que podría usarse como marcador o diana terapéutica.


Metastasis is a highly complex procedure regulated by many variables and signals, such as the tumour microenvironment composition. This thesis aims are to study the role of the Cyclin D1 (oncogene) / RB1 (tumour suppressor) pathway and the tumour microenvironment in the dissemination, establishment and growth of metastatic cells. To study this, we used genetic and proteomic tools in a lung mice model of metastasis. Our results showed that Cyclin D1 promote disseminated tumour cells (DTCs) survival and establishment in an RB1-independent way. In contrast, this cyclin favours nodules growth in an RB1-dependent way. Moreover, we have detected that tumour interstitial fluid (TIF) of metastatic lungs is enriched in cytoskeleton proteins such as Fascin and Adseverin. Finally, we confirmed that Adseverin is important for DTCs survival and establishment and the growth of the metastatic nodule, which implies that it could be useful as a therapeutic target.

Keywords

Ciclina D1; Metàstasis; Biomarcador; Metástasis; Cyclin D1; Metastasis; Biomarker

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Knowledge Area

Bioquímica i Biologia Molecular

Documents

Tmgv1de1.pdf

3.993Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)