Evolución de los destinos turísticos. La actividad turística como catalizadora del desarrollo urbano. Evolution of tourist destinations. Tourist activity as a catalyst of urban development

Author

Beier, Lorena Soledad

Director

Anton Clavé, Salvador

Viger, Hernan Pedro

Date of defense

2022-06-10

Pages

180 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Geografia

Abstract

Aquesta tesi doctoral té com a objectiu general analitzar el procés de desenvolupament urbà de les destinacions creades per i per al turisme fent especial èmfasi en el paper que juga en la seva evolució l'atracció de residents creatius i prenent com a cas d'estudi els municipis de la província de Buenos Aires, Argentina. Els resultats han ajudat a comprendre la relació entre creixement urbà, desenvolupament turístic i atracció de nous residents creatius. S'ha demostrat, en primer lloc, la diversitat, complexitat i dinamisme que presenten les destinacions turístiques del litoral de la província de Buenos Aires en termes evolutius, amb la identificació de grups diferents de ciutats segons els processos de canvi que hi ha provocat. el turisme. En segon lloc, s'ha detectat que, en els processos de l'atracció de residents creatius als municipis turístics de la província, els factors humans, en particular la tolerància i el talent, són els que catalitzen les dinàmiques d'atracció. Finalment, s'ha modelitzat, a partir d'una aproximació hipoteticodeductiva, el paper dels creatius en el desenvolupament urbà de les destinacions turístiques i, per tant, en les seves dinàmiques d'urbanització. Els resultats obtinguts en aquesta tesi doctoral es configuren com una aportació d’interès en un àmbit de recerca rellevant per al cas llatinoamericà i a nivell general com és l’anàlisi dels processos durbanització turística dels llocs creats per i per al turisme des de la triple perspectiva de la seva evolució com a destinacions, de la singularitat d'aquests processos d'urbanització i del paper que té per a les dinàmiques de transformació urbana identificades l'atracció de residents creatius.


Esta tesis doctoral tiene como objetivo general analizar el proceso de desarrollo urbano de los destinos creados por y para el turismo haciendo especial hincapié en el papel que juega en su evolución la atracción de residentes creativos, y tomando como caso de estudio los municipios de la provincia de Buenos Aires, Argentina. Los resultados han ayudado a comprender la relación entre crecimiento urbano, desarrollo turístico y atracción de nuevos residentes creativos. Se ha demostrado, en primer lugar, la diversidad, complejidad y dinamismo que presentan los destinos del litoral de la provincia de Buenos Aires en términos evolutivos, con la identificación de grupos distintos de ciudades según los procesos de cambio que ha provocado en ellas el turismo. En segundo lugar, se ha detectado que, en los procesos de atracción de residentes creativos de estos municipios turísticos, los factores humanos, en particular la tolerancia y el talento, son los que catalizan estas dinámicas de atracción. Por último, se ha modelizado, a partir de una aproximación hipotético-deductiva, el papel de los creativos en el desarrollo urbano de los destinos y, por lo tanto, en sus dinámicas de urbanización. Los resultados se configuran como una aportación de interés en un ámbito de investigación relevante para el caso latinoamericano y a nivel general como es el análisis de los procesos de urbanización turística de los lugares creados por y para el turismo desde la triple perspectiva de su evolución como destinos, de la singularidad de tales procesos de urbanización y del papel que tiene para las dinámicas de transformación urbana identificadas la atracción de residentes creativos.


The main objective of this doctoral thesis is to analyze the urban development process of destinations created by and for tourism, with special emphasis in the role that the attraction of creative residents plays in their evolution, and taking as a case study the municipalities of the Buenos Aires Province, Argentina. The results have helped to understand the relationship between urban growth, tourism development, and the attraction of creative residents. Firstly, the study verifies the diversity, complexity, and dynamism that the tourist destinations of the littoral of Buenos Aires Province hold in evolutionary terms; and identifies different groups of cities according to the change processes that tourism has caused in them. Secondly, it has been detected that, in the processes of attracting creative residents in the tourist municipalities, human factors, particularly tolerance and talent, are the ones that catalyze the dynamics of attraction. Finally, the role of creatives in the urban development of tourist destinations and, therefore, in their urbanization dynamics, has been modeled from a hypothetical-deductive approach. The results constitute a contribution of interest in a field of research relevant to the Latin American case and to the analysis of the processes of tourist urbanization of the places created by and for tourism from the triple perspective of their evolution as destinations, of the singularity of such urbanization processes and of the role that the attraction of creative residents has for the dynamics of urban transformation.

Keywords

evolució de destinacions turístiques; urbanització turística; desenvolupament urbà; evolución de destinos turísticos; urbanización turística; desarrollo urbano; evolution of tourist destinatio; tourist urbanization; urban development

Subjects

3 - Social Sciences; 33 - Economics. Economic science; 9 - geography. Biography. History

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

TESI Lorena Soledad Beier.pdf

4.118Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)