Data integration in inflammatory bowel disease

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació
dc.contributor.author
Revilla Sancho, Lluís
dc.date.accessioned
2022-10-06T08:39:49Z
dc.date.available
2022-10-06T08:39:49Z
dc.date.issued
2022-06-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/675595
dc.description
Programa de Doctorat en Biomedicina / Tesi realitzada a l'Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer (IDIBAPS)
dc.description.abstract
INTRODUCTION: Inflammatory bowel disease is a complex intestinal disease with several genetic and environmental factors that can influence its course. The ethiology and pathophysiology of the disease is not fully understood. There is some evidence that microbiome can play a role. Finding relationships between microbiome and host’s mucosa could help advance prevention, diagnosis or treatment. METHODS: We based our analysis on intestinal bacterial 16S rRNA and human transcriptome data from biopsies from multiple timepoints and intestine segments. We extended regularized generalized canonical correlation analysis to find models that are coherent with previous knowledge on the disease taking into account the samples’ information. Multiple inflammatory bowel disease datasets on different treatments and conditions were analysed and the models defining those dataset were compared. The results were compared with multiple co-inertia analysis. RESULTS: Splitting sample variables into different blocks results in models of these relationships that show differences on the genes and microorganisms selected. The models generated using our new method inteRmodel outperformed multiple coinertia analysis to classify the samples according to their location. Despite being used on datasets of different sources the resulting models show similar relationships between variables. DISCUSSION: Comparing multiple models helps find out the relationships within datasets. Our method finds how strong are the relationships between the microbiome, transcriptome and environmental variables. On different datasets genes selected were common. This approach is robust and flexible to different datasets and settings. CONCLUSION: With inteRmodel we found that the microbiome relates more closely to the sample location than to disease, but the transcriptome is highly related to the location of the sample on the intestine. There is a common transcriptome between datasets while microorganisms depend of the dataset. We can improve sample classification by taking into account both bacterial 16S rRNA and host transcriptome.
dc.description.abstract
INTRODUCCIÓ: La malaltia inflamatòria intestinal és una malaltia intestinal complexa amb diversos factors genètics i ambientals que poden influir en el seu curs. L'etiologia i fisiopatologia de la malaltia no es con eix del tot. Hi ha evidències que el microbioma pot tenir un paper rellevant. Trobar relacions entre el microbioma i la mucosa de l'hoste podria ajudar a avançar en la prevenció, el diagnòstic o el tractament. MÈTODES: Vam basar la nostra anàlisi en dades d'ARNr 16S bacteriana intestinal i de transcriptoma humà de biòpsies de múltiples punts de temps i segments intestinals. Hem ampliat l'anàlisi de correlació canònica generalitzada regularitzada per trobar models coherents amb el coneixement previ sobre la malaltia tenint en compte la informació de les mostres. Es van analitzar diversos conjunts de dades de malaltia inflamatòria intestinal sobre diferents tractaments i condicions i es van comparar els models que defineixen aquest conjunt de dades. Els resultats es van comparar amb l'anàlisi de coinèrcia múltiple. RESULTATS: Dividir les variables de la mostra en diferents blocs dona com a resultat models d'aquestes relacions que mostren diferències en els gens i els microorganismes seleccionats. Els models generats mitjançant el nostre nou mètode intermodel van superar l'anàlisi de coinèrcia múltiple per classificar les mostres segons la seva ubicació. Tot i utilitzar-se en conjunts de dades de diferents fonts, els models resultants mostren relacions similars entre variables. DISCUSSIÓ: La comparació de diversos models ajuda a esbrinar les relacions dins dels conjunts de dades. El nostre mètode troba com de fortes són les relacions entre el microbioma, el transcriptoma i les variables ambientals. En diferents conjunts de dades, els gens seleccionats eren comuns. Aquest enfocament és robust i flexible per a diferents conjunts de dades i configuracions. CONCLUSIÓ: Amb inteRmodel vam trobar que el microbioma es relaciona més estretament amb la ubicació de la mostra que amb la malaltia, però el transcriptoma està molt relacionat amb la ubicació de la mostra a l'intestí. Hi ha un transcriptoma comú entre conjunts de dades, mentre que els microorganismes depenen del conjunt de dades. Podem millorar la classificació de les mostres tenint en compte tant l'ARNr 16S bacterià com el transcriptoma hoste.
dc.description.abstract
INTRODUCCIÓN: La enfermedad inflamatoria intestinal es una enfermedad intestinal compleja con factores genéticos y ambientales que pueden influir en su curso. La etiología y la fisiopatología de la enfermedad no se conocen por completo. Existen evidencias que el microbioma puede desempeijar un papel relevante. Encontrar relaciones entre el microbioma y la mucosa del huésped podría ayudar a avanzar en la prevención, el diagnóstico o el tratamiento. MÉTODOS: Basamos nuestro análisis en el ARNr 16S bacteriano intestinal y en datos de transcriptomas humanos de biopsias de múltiples puntos temporales y segmentos intestinales. Extendimos el análisis de correlación canónica generalizada regularizado para encontrar modelos coherentes con el conocimiento previo sobre la enfermedad teniendo en cuenta la información de las muestras. Se analizaron múltiples conjuntos de datos de enfermedad inflamatoria intestinal en diferentes tratamientos y condiciones y se compararon los modelos que definen esos conjuntos de datos. Los resultados se compararon con análisis de coinercia múltiple. RESULTADOS: Dividir las variables de la muestra en diferentes bloques resulta en modelos de estas relaciones que muestran diferencias en los genes y microorganismos seleccionados. Los modelos generados con nuestro nuevo método, inter-Rmodel, superaron el análisis de múltiples coinercias para clasificar las muestras según su ubicación. A pesar de ser utilizados en conjuntos de datos de diferentes fuentes, los modelos resultantes muestran unas relaciones similares entre las variables. DISCUSIÓN: La comparación de varios modelos ayuda a descubrir las relaciones dentro de los conjuntos de datos. Nuestro método encuentra cuán fuertes son las relaciones entre el microbioma, el transcriptoma y las variables ambientales. En diferentes conjuntos de datos, los genes seleccionados eran comunes. Este enfoque es robusto y flexible para diferentes conjuntos de datos y configuraciones. CONCLUSIÓN: Con inteRmodel descubrimos que el microbioma se relaciona más estrechamente con la ubicación de la muestra que con la enfermedad, pero el transcriptoma está muy relacionado con la ubicación de la muestra en el intestino. Hay un transcriptoma común entre los conjuntos de datos, mientras que los microorganismos dependen del conjunto de datos. Podemos mejorar la clasificación de las muestras teniendo en cuenta tanto el ARNr 16S bacteriano como el transcriptoma del huésped.
dc.format.extent
192 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Ciències de la salut
dc.subject
Ciencias biomédicas
dc.subject
Medical sciences
dc.subject
Malalties inflamatòries intestinals
dc.subject
Enfermedad inflamatoria intestinal
dc.subject
Inflammatory bowel diseases
dc.subject
Genòmica
dc.subject
Genómica
dc.subject
Genomics
dc.subject
Transcripció genètica
dc.subject
Transcripción genética
dc.subject
Genetic transcription
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Data integration in inflammatory bowel disease
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.3
dc.contributor.director
Salas Martínez, Azucena
dc.contributor.director
Lozano Salvatella, Juan José
dc.contributor.tutor
Salas Martínez, Azucena
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

LRS_PhD_THESIS.pdf

13.17Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)