Estudio de la relación entre la obesidad abdominal y el riesgo cardiometabólico en población general pediátrica y en población pediátrica con obesidad.

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia
dc.contributor.author
Muñoz Hernando, Judit
dc.date.accessioned
2022-10-14T10:49:42Z
dc.date.available
2022-10-14T10:49:42Z
dc.date.issued
2022-10-03
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/675694
dc.description.abstract
L'índex cintura/talla és un bon indicador d'obesitat abdominal, així com un bon predictor del risc cardiometabòlic. El seu valor és estable en diferents grups ètnics, d'edat i sexe. En adults s’utilitza el punt de tall de 0.50 per al diagnòstic d'obesitat abdominal. Tot i això, per a població infantil no s'ha arribat a un acord universal. L'objectiu d'aquesta tesi ha estat comparar la capacitat diagnòstica de l'índex cintura/talla per predir el risc cardiometabòlic en una mostra infantil de població general amb seguiment longitudinal i en una mostra de pacients amb obesitat infantil. Així mateix, es pretenia avaluar si la reducció de líndex cintura/talla està associat a una millora del perfil cardiometabòlic. Els resultats obtinguts en una mostra infantil de població general van mostrar que tant l'índex cintura/talla ≥0.50 com ≥0.55 van ser bons predictors de risc cardiometabòlic, encara que en edats més primerenques seria més adequat la utilització del punt de tall de 0.55. En una mostra de població infantil amb obesitat, l'índex cintura/talla de 0.50 no va ser un bon predictor de risc cardiometabòlic. Els participants amb un índex cintura/talla ≥0.55 i ≥0.60 es van associar a un major risc cardiometabòlic, sent 0.55 el punt de tall obtingut en les corbes ROC. A més, el canvi a l'índex cintura/talla en un període de temps d'un any es va associar a canvis en les variables bioquímiques.
en_US
dc.description.abstract
El índice cintura/talla es un buen indicador de obesidad abdominal así como un buen predictor del riesgo cardiometabólico. Su valor es estable en diferentes grupos étnicos, de edad y sexo. En adultos se utiliza el punto de corte de 0.50 para el diagnóstico de obesidad abdominal. Sin embargo, para población infantil no se ha llegado a un acuerdo universal. El objetivo de esta tesis ha sido comparar la capacidad diagnóstica del índice cintura/talla para predecir el riesgo cardiometabólico en una muestra infantil de población general con seguimiento longitudinal, y en una muestra de pacientes con obesidad infantil. Así mismo, se pretendía evaluar si la reducción del índice cintura/talla está asociado a una mejora del perfil cardiometabólico. Los resultados obtenidos en una muestra infantil de población general, mostraron que tanto el índice cintura/talla ≥0.50 como ≥0.55 fueron buenos predictores de riesgo cardiometabólico, aunque en edades más tempranas sería más adecuado la utilización del punto de corte de 0.55. En una muestra de población infantil con obesidad, el índice cintura/talla de 0.50 no fue un buen predictor de riesgo cardiometabólico. Los participantes con un índice cintura/talla ≥0.55 y ≥0.60 se asociaron a un mayor riesgo cardiometabólico, siendo 0.55 el punto de corte obtenido en las curvas ROC. Además, el cambio en el índice cintura/talla en un periodo de tiempo de un año se asoció a cambios en las variables bioquímicas.
en_US
dc.description.abstract
The waist-to-height ratio is a good indicator of abdominal obesity as well as a good predictor of cardiometabolic risk. Its value is stable in different ethnic, age and gender groups. In adults, the cut-off point of 0.50 is used for the diagnosis of abdominal obesity. However, for the child population, a universal agreement has not been reached. The objective of this thesis has been to compare the diagnostic capacity of the waist-to-height ratio to predict cardiometabolic risk in children from general population with longitudinal follow-up, and in a sample of patients with childhood obesity. Furthermore, it was intended to evaluate whether the reduction in the waist-to-height ratio is associated with an improvement in the cardiometabolic profile. The results obtained from children from general population showed that both the waist-to-height ratio ≥0.50 and ≥0.55 were good predictors of cardiometabolic risk, although at younger ages the use of the 0.55 cut-off point would be more appropriate. In a sample of children with obesity, a waist-to-height ratio of 0.50 was not a good predictor of cardiometabolic risk. Participants with a waist-to-height ratio ≥0.55 and ≥0.60 were associated with a higher cardiometabolic risk, with 0.55 being the cut-off point obtained in the ROC curves. In addition, the change in the waist-to-height ratio in a period of one year was associated with changes in the biochemical variables.
en_US
dc.format.extent
191 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Índex cintura/talla
en_US
dc.subject
Obesitat abdominal
en_US
dc.subject
Obesitat infantil
en_US
dc.subject
Obesidad abdominal
en_US
dc.subject
Obesidad infantil
en_US
dc.subject
Waist-to-height ratio
en_US
dc.subject
Abdominal obesity
en_US
dc.subject
Childhood obesity
en_US
dc.subject.other
Ciències de la salut
en_US
dc.title
Estudio de la relación entre la obesidad abdominal y el riesgo cardiometabólico en población general pediátrica y en población pediátrica con obesidad.
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
614
en_US
dc.subject.udc
616.1
en_US
dc.subject.udc
663/664
en_US
dc.contributor.authoremail
judit.mhernando@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Luque Moreno, Verónica
dc.contributor.director
Ferré Pallàs, Natàlia
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI Judit Muñoz Hernando.pdf

4.356Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)