[spa] En esta tesis monográfica compuesta por seis apartados más unas conclusiones, se analizan las relaciones de género que se producen a través de la financiarización de la vivienda en las Islas Baleares. Con el desarrollo de una metodología cuantitativa interseccional se han obtenido una cantidad extensa de datos primarios que permiten poner en relación los conceptos de financiarización, vivienda y género. La Encuesta Interseccional sobre Vivienda y Sociedad (EIVS) diseñada y realizada en las Islas Baleares, en Menorca e Ibiza concretamente, supone una estrategia de investigación única que ha permitido la obtención de datos primarios que no existían hasta el momento y se trata de una estrategia que puede ser replicada en otros territorios con la misma o similar finalidad. El trabajo empírico desarrollado ha resultado en la obtención de estos datos primarios sobre las características sociodemográficas, socioeconómicas y de vivienda de la población residente en las Islas Baleares; y el análisis de estos ha permitido identificar las desigualdades de género desde una perspectiva interseccional que pone en relación las opresiones y los privilegios que resultan de la interseccionalidad de género, clase y vivienda. Resultando así la concreción de las situaciones de vivienda y las clases inmobiliarias en Menorca e Ibiza y las desigualdades de género que de ellas se derivan. Los resultados más relevantes de la investigación se pueden agrupar en tres tipos: metodológicos, teóricos y empíricos. La investigación aporta, por un lado, una metodología cuantitativa interseccional diseñada y realizada que ha permitido efectivamente revelar las relaciones de desigualdad en la vivienda. Por otro lado, la revisión bibliográfica ha visibilizado los debates y los vacíos en el conocimiento actuales sobre la discusión entre financiarización, vivienda y género. Y, finalmente, el estudio empírico explica las desigualdades sociales y las desigualdades de género, en concreto, en Menorca e Ibiza cuyos resultados más relevantes son: la masculinización de la especulación, la feminización del empobrecimiento inmobiliario y el impacto de la situación de la vivienda en el ascenso de clase de los hombres a clases inmobiliarias más privilegiadas.
[cat] En aquesta tesi monogràfica composta per sis apartats més unes conclusions, s’analitzen les relacions de gènere que es produeixen a través de la finançarització de l’habitatge a les Illes Balears. Amb el desenvolupament d'una metodologia quantitativa interseccional s'han obtingut una quantitat extensa de dades primàries que permeten posar en relació els conceptes de finançament, habitatge i gènere. L’Enquesta Interseccional sobre Habitatge i Societat (EIVS) dissenyada i realitzada a les Illes Balears, a Menorca i Eivissa concretament, suposa una estratègia de recerca única que ha permès l'obtenció de dades primàries que no existien fins ara i es tracta d'una estratègia que pot ser replicada en altres territoris amb la mateixa o similar finalitat. El treball empíric desenvolupat ha resultat en l’obtenció d’aquestes dades primàries sobre les característiques sociodemogràfiques, socioeconòmiques i d’habitatge de la població resident a les Illes Balears; i la seva anàlisi ha permès identificar les desigualtats de gènere des d'una perspectiva interseccional que posa en relació les opressions i els privilegis que resulten de la interseccionalitat de gènere, classe i habitatge. Així, la concreció de les situacions d'habitatge i les classes immobiliàries a Menorca i Eivissa i les desigualtats de gènere que se'n deriven. Els resultats més rellevants de la investigació es poden agrupar en tres tipus: metodològics, teòrics i empírics. La investigació aporta, per una banda, una metodologia quantitativa interseccional dissenyada i realitzada que ha permès efectivament revelar les relacions de desigualtat a l'habitatge. D'altra banda, la revisió bibliogràfica ha visibilitzat els debats i els buits en el coneixement actual sobre la discussió entre finançarització, habitatge i gènere. I, finalment, l'estudi empíric explica les desigualtats socials i les desigualtats de gènere, en concret, a Menorca i Eivissa i els resultats més rellevants són: la masculinització de l'especulació, la feminització de l'empobriment immobiliari i l'impacte de la situació de l'habitatge a l'ascens de classe dels homes a classes immobiliàries més privilegiades.
[eng] In this monographic thesis composed of six sections and the conclusions, the gender relations through the financialization of housing in the Balearic Islands are analyzed. An extensive amount of primary data was obtained through the development of an intersectional quantitative methodology, that makes it possible to relate the concepts of financialization, housing and gender. The Intersectional Survey about Housing and Society (EIVS) designed and carried out in the Balearic Islands, in Menorca and Ibiza specifically, supposes a unique research strategy that has allowed the primary data that did not exist until now. It is a strategy that can be replicated in other territories with the same or similar purpose. The empirical work carried out has resulted in obtaining these primary data on the sociodemographic, socioeconomic, and housing characteristics of the population in the Balearic Islands; and their analysis has allowed the identification of gender inequalities from an intersectional perspective that relates the oppressions and privileges that result from the intersectionality of gender, class and housing. In this way, housing situations and the real estate classes in Menorca and Ibiza and the gender inequalities that derive from them has been a great result. The most relevant research results are included into three types: methodological, theoretical and empirical. The research provides, on the one hand, a quantitative intersectional methodology designed and carried out that has effectively revealed the relationships of inequality in housing. On the other hand, the bibliographic review has made visible the current debates and gaps in knowledge about the discussion between financialization, housing and gender. And, finally, the empirical study explains the social inequalities and the gender inequalities, specifically, in Menorca and Ibiza, the most relevant results of which are: the masculinization of speculation, the feminization of real estate impoverishment and the impact of the housing situation on class promotion from men to more privileged real estate classes.
Financiarización; Vivienda; Género; Desigualdades; Interseccionalidad
71 - Urbanismo. Paisajismo, parques y jardines; 9 - Geografía e historia
Urbanismo y ordenación del territorio. Desigualdades sociales.
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.