Dificultats i potencialitats durant l’adolescència: la resiliència vers al trauma

Author

Sotillo Saez, Esther

Director

March Llanes, Jaume

Moya Higueras, Jorge

Date of defense

2022-09-13

Pages

311 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

Les experiències estressants (SLE) o les experiències traumàtiques (TLE), augmentarien la probabilitat de desenvolupar conductes delictives en població infractora. Diferents factors de risc i resiliència modularien aquesta relació. La manca d’un checklist de mesura d’esdeveniments vitals per a joves infractors fins a l’actualitat, ens va motivar per dissenyar un instrument per mesurar els SLE i/o TLE d’aquestes característiques. L'objectiu d’aquesta tesi doctoral, era generar i validar un instrument de mesura d’esdeveniments vitals per adolescents que haurien comès infracció o delicte. En l’estudi 1 es va fer una revisió sistemàtica per tal d’analitzar la capacitat predictiva dels SLE i els TLE en la conducta delictiva. En l'estudi 2, vàrem fer una anàlisi qualitativa de les respostes que van donar a una entrevista, joves atesos pels serveis de menors del Departament de Justícia i que va servir per portar a terme l’instrument TaSLE. En l’estudi 3 des d’una perspectiva quantitativa, vam validar el TaSLE en una mostra de 48 joves d’entre 15 i 22 anys, atesos per diferents equips de professionals de la seu de Lleida del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Les experiències estressants van predir significativament la psicopatologia, les mesures aplicades judicialment i els fets negligents. Els estils d’afrontament centrats en el problema davant situacions estressants, van predir una menor incidència en fets delictius comesos i mesures judicials. En conclusió, el TaSLE es podria considerar un instrument de mesura d’estrès i trauma adequat per la detecció de SLE i de TLE en adolescents infractors.


Las experiencias estresantes (SLE) o las experiencias traumáticas (TLE), aumentarían la probabilidad de desarrollar conductas delictivas en población infractora. Diferentes factores de riesgo y resiliencia modularían esta relación. La falta de un checklist de acontecimientos vitales para jóvenes infractores en la actualidad, nos motivó para diseñar un instrumento de medida de SLE y/o TLE de estas características. El objetivo de esta tesis doctoral, era generar y validar un instrumento de medida de acontecimientos vitales para adolescentes que habrian cometido infracción o delito. En el estudio 1 se hizo una revisión sistemática para analizar la capacidad predictiva de los SLE y los TLE en la conducta delictiva. En el estudio 2, hicimos un análisis cualitativo de las respuestas que dieron a una entrevista, jóvenes atendidos por los servicios de menores del Departamento de Justicia y que sirvió para generar el instrumento TaSLE. En el estudio 3 desde una perspectiva cuantitativa, validamos el TaSLE en una muestra de 48 jóvenes de entre 15 y 22 años, atendidos por diferentes equipos de profesionales de la sede de Lleida del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Las experiencias estresantes predijeron significativamente la psicopatología, las medidas aplicadas judicialmente y los hechos negligentes. Los estilos de afrontamiento centrados en el problema ante situaciones estresantes, predijeron una menor incidencia en hechos delictivos cometidos y medidas judiciales. En conclusión, el TaSLE se podría considerar un instrumento de medida de estrés y trauma adecuado por la detección de SLE y de TLE en adolescentes infractores.


The Stressful Life Events (SLE) or the Traumatic Life Events (TLE), would increase the likelihood of developing criminal behaviors in the offending population. Different risk factors and resilience would modulate this relationship. The absence of a checklist of vital event measurements for young offenders to date, motivated us to design an instrument to measure the SLE or TLE of this kind. The objective of this dissertation was to generate and validate an instrument for measuring life events for teenagers who would have committed an infringement or crime. In study 1, we conducted a systematic review to analyze the predictive ability of SLE and TLE in criminal conduct. In study 2, the qualitative analysis of the interview answer from juvenile offenders who were being attended to by different professional teams of the Lleida Headquarters of the Department of Justice of Generalitat de Catalunya. Study 2 served to carry out the TaSLE instrument. In study 3, from a quantitative perspective, we validated the TaSLE in a sample of 48 young offenders between 15 to 22, which were attended to by different professional teams of the Lleida headquarters of the Department de Justicia de la Generalitat de Catalunya. Stressful Life Events significantly predicted psychopathology, judicially applied measures, and negligent acts. Coping styles focused on problems in stressful conditions, predicted less impact on committed criminal acts and judicial measures. In conclusion, the TaSLE could be considered suitable stress and trauma measurement instrument for detecting SLE and TLE in juvenile offenders.

Keywords

Esdeveniments vitals; Adolescents; Delinqüència; Acontecimientos vitales; Adolescentes; Delincuencia; SLE and/or TLE; Adolescents; Delinquency

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia Evolutiva i de l'Educació

Documents

Tess1de1.pdf

3.773Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)