Detecció precoç personalitzada del càncer de mama i utilitat de les eines d’ajuda a les decisions

Author

Pons Rodríguez, Anna

Director

Rué i Monné, Montserrat

Date of defense

2022-09-19

Pages

111 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

El càncer de mama és una de les principals causes de morbimortalitat en el món. En la major part dels països europeus el cribratge del càncer de mama en dones de la població general es basa en l'edat, però hi ha altres factors de risc que donen lloc a una gran variabilitat en el risc del càncer de mama. Per poder oferir un cribratge personalitzat és necessari estimar el risc individual de les dones i oferir-los, en funció d'aquest, l’estratègia més adequada de cribratge segons l'evidència disponible. Per poder realitzar un cribratge personalitzat és fonamental que les dones coneguin els riscos i beneficis del cribratge, d'aquí la importància de les eines d'ajuda a la decisió (EAD). És per aquest motiu que el primer article de la tesi és una revisió sistemàtica per avaluar l'evidència sobre l'efecte de les EAD en el cribratge del càncer de mama. Per avaluar l'efecte d'utilitzar una EAD vam dur a terme l'estudi InforMa, dissenyat pel grup de recerca al que em vaig incorporar per realitzar aquesta tesi. Aprofitant la informació recollida en aquest estudi vam elaborar el segon article de la tesi que avaluava si el nivell educatiu modifica l'efecte de l’EAD en el coneixement i en la presa de decisions sobre el cribratge. Posteriorment, vam elaborar el protocol de l'estudi DECIDO que té per objectiu avaluar la viabilitat, l’acceptabilitat i la integració en la pràctica clínica del cribratge personalitzat del càncer de mama. L'Atenció Primària, és la porta d'entrada al Sistema Nacional de Salut. Per això, hem considerat important elaborar un article divulgatiu adreçat als professionals d’Atenció Primària, que és la quarta publicació de les que es presenten com a part d’aquesta tesi, amb l’objectiu de difondre l'estat actual de l'evidència sobre el cribratge personalitzat, així com els resultats dels estudis que hem desenvolupat. A més d’obrir camí cap al cribratge personalitzat del càncer de mama, aquesta tesi també ha pretès fer palesa la importància que les dones siguin també responsables de les seves decisions i fomentar d'aquesta manera la presa de decisions compartides.


El cáncer de mama es una de las principales causas de morbimortalidad en el mundo. En la mayor parte de los países europeos, el cribado del cáncer de mama en mujeres de la población general se basa en la edad, pero existen otros factores de riesgo que dan lugar a una gran variabilidad en el riesgo del cáncer de mama. Para poder ofrecer un cribado personalizado es necesario estimar el riesgo individual de las mujeres y ofrecerles, en función de éste, la estrategia más adecuada de cribado según la evidencia disponible. Para poder realizar un cribado personalizado es fundamental que las mujeres conozcan los riesgos y beneficios del cribado, de ahí la importancia de las herramientas de ayuda en la toma de decisión (HATD). Por este motivo, el primer artículo de la tesis es una revisión sistemática, para evaluar la evidencia sobre el efecto de las HATD en el cribado del cáncer de mama. Para evaluar el efecto de utilizar una HATD llevamos a cabo el estudio InforMa, diseñado por el grupo de investigación al que me incorporé para realizar esta tesis. Aprovechando la información recogida en este estudio elaboramos el segundo artículo de la tesis, que evaluaba si el nivel educativo modifica el efecto de la HATD en el conocimiento y en la toma de decisiones sobre el cribado. Posteriormente, elaboramos el protocolo del estudio DECIDO que tiene por objetivo evaluar la viabilidad, la aceptabilidad y la integración en la práctica clínica del cribado personalizado del cáncer de mama. La Atención Primaria es la puerta de entrada al Sistema Nacional de Salud. Por eso, hemos considerado importante elaborar un artículo divulgativo dirigido a los profesionales de Atención Primaria, que es la cuarta publicación de las que se presentan como parte de esta tesis, con el objetivo de difundir el estado actual de la evidencia sobre el cribado personalizado, así como los resultados de los estudios que hemos desarrollado. Además de abrir el camino hacia el cribado personalizado, esta tesis también ha pretendido poner de manifiesto la importancia de que las mujeres sean también responsables de sus decisiones y fomentar de este modo la toma de decisiones compartidas.


Breast cancer is one of the leading causes of morbidity and mortality in the world. In most European countries, breast cancer screening in women in the general population is based on age, but there are other risk factors that lead to great variability in breast cancer risk. In order to be able to offer personalized screening, it is necessary to estimate the individual risk of breast cancer and offer, based on this, the most appropriate screening strategy according to the available evidence. In order to perform personalized screening properly, it is essential that women know the benefits and harms of screening, hence the importance of decision aids (DA). It is for this reason that the first article of the thesis is a systematic review to evaluate the evidence on the effect of DA on breast cancer screening. To evaluate the effect of using a DA we conducted the InforMa study, designed by the research group I joined as a PhD candidate. Using the information collected in this study, we elaborated the second article of the thesis that assessed whether the level of education modifies the effect of DA on knowledge and decision-making on screening. Afterwards, wedeveloped the DECIDO study protocol, a study that aims to assess the feasibility, acceptability, and integration into the clinical practice of personalized breast cancer screening. Primary Care is the gateway to the National Health System. For this reason, we have considered it important to write a special article addressed to Primary Care professionals, which is the fourth publication of those presented as part of this thesis, with the aim of disseminating the current state of evidence on personalized screening, as well as the results of the studies we have performed. While paving the way for personalized breast cancer screening, this thesis has also sought to highlight the importance of women also being responsible for their decisions and thus encouraging shared decision-making.

Keywords

Detecció precoç; Càncer de mama; Eines d'ajuda a la decisió; Detección precoz; Cáncer de mama; Herramientas de ayuda a las decisiones; Early detection; Breast cancer; Decision aids

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Medicina Preventiva i Salut Pública

Documents

Tapr1de1.pdf

3.952Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)