El papel de la Administración Pública en la calidad y en la efectividad normativa. Líneas de cambio en el Derecho Administrativo a partir del análisis de impacto.

Autor/a

Carceller Stella, Julia José

Director/a

Aymerich Ojea, Ignacio

Tutor/a

Pauner Chulvi, Cristina

Data de defensa

2022-11-10

Pàgines

567 p.



Departament/Institut

Universitat Jaume I. Escola de Doctorat

Programa de doctorat

Programa de Doctorat en Dret

Resum

El análisis de impacto normativo es un proceso instrumental capaz de ofrecer al derecho un vínculo con la realidad social e incorporar a la ciencia jurídica elementos de dinamismo, para favorecer la calidad sustantiva de las normas y su eficacia. Desde un nuevo encaje epistemológico, se entronca en el procedimiento de la elaboración de normas como un proceso capaz de introducir conocimientos multidisciplinares que enriquezcan el debate y ofrezcan recursos al decisor público para el diseño y evaluación de las normas jurídicas. Constituyen un mecanismo de gestión de información y conocimiento participativo y transparente, como sistema de aprendizaje cíclico, para la mejora continua y renovación de la actuación administrativa en un nuevo marco colaborativo.


This work tries to describe what is in fact regulatory impact assessment (RIA). As a phenomenon in constant change and redefinition, its concretion is done from: different rules in its introduction in singular legals systems, academical approach and institutions and policies whereby formulate and promote it. Essential elements can be established and pinpointed to understand its nature and meaning and that allows to present a specific model: legal impact assessment. The need and appropriateness of considering this instrument and process in connection of the framework of governance, legal sociology or the dynamic and up-to-date normative action give a renewed conception and a new epistemological perspective. In accordance with that we make some proposals. Ideas and suggestions that correspond with administrative law innovation trends and the relevance of administrative activity for improve law quality and effectiveness.

Paraules clau

Análisis de impacto normativo; Mejora de la regulación; Sociología jurídica; Derecho administrativo; Teoría de la legislación; Regulatory impact assessment; Better regulation; Sociology of law; Administrative law; Lawmaking process

Matèries

35 - Administració pública. Govern. Assumptes militars

Àrea de coneixement

Dret

Nota

Doctorat internacional

Documents

2022_Tesis_ Carceller Stella_Julia.pdf

5.832Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)