Infermeres de les Brigades Internacionals destinades a l'Hospital Internacional de Vic: humanisme i compromís polític (abril 1938-gener 1939)

dc.contributor
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Ciències de la Salut Aplicades
dc.contributor.author
Sadurní Bassols, Cinta
dc.date.accessioned
2022-12-19T08:06:27Z
dc.date.available
2023-10-07T22:45:27Z
dc.date.issued
2022-10-07
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/687300
dc.description.abstract
A la Guerra Civil espanyola (1936-1939), les Brigades Internacionals van crear un servei sanitari propi, del qual van formar part infermeres voluntàries. En aquest marc es planteja l’objectiu de comprendre el compromís professional i polític de les infermeres destinades a l’Hospital Internacional de Vic, a partir de les activitats que s’hi van portar a terme. La Microhistòria és el corrent històric que ha guiat aquesta investigació, que combina metodologia quantitativa i qualitativa. Els resultats mostren les característiques sociodemogràfiques de 95 dones procedents de 17 països que van participar en aquesta guerra i que se les va destinar a Vic, així com el recorregut d’algunes d’elles fins arribar-hi. L’Hospital Internacional de Vic és un cas paradigmàtic dels hospitals del Servei Sanitari Internacional i de l’activitat assistencial i políticocultural que hi van desenvolupar aquestes infermeres, com a membres actius en la lluita antifeixista des de la mateixa infermeria. Aquesta lluita la van mantenir a l’acabar la Guerra Civil i la van ampliar a través de la defensa dels drets humans.
ca
dc.description.abstract
En la Guerra Civil española (1936-1939), las Brigadas Internacionales crearon un servicio sanitario propio, en el que formaron parte enfermeras voluntarias. En este marco se plantea el objetivo de comprender el compromiso profesional y político de las enfermeras destinadas al Hospital Internacional de Vic, a partir de las actividades llevadas a cabo en él. La Microhistoria es la corriente histórica que ha guiado esta investigación, que combina metodología cuantitativa y cualitativa. Los resultados muestran las características sociodemográficas de 95 mujeres procedentes de 17 países que participaron en esta guerra y que se las destinó a Vic, así como el recorrido de algunas de ellas hasta llegar allí. El Hospital Internacional de Vic es un caso paradigmático de los hospitales del Servicio Sanitario Internacional y de la actividad asistencial y políticocultural que desarrollaron allí estas enfermeras, como miembros activos en la lucha antifascista desde la misma enfermería. Esta lucha la mantuvieron al terminar la Guerra Civil y la ampliaron a través de la defensa de los derechos humanos.
ca
dc.description.abstract
During the Spanish Civil War (1936-1939), International Brigades created their own sanitary service, in which volunteer nurses participated. With this regard, the main goal of this research was to understand the politic and professional compromise of the nurses assigned to Vic’s International Hospital, by means of the activities conducted there. Microhistory is the historic movement that has guided this investigation, combining a qualitative and quantitative methodology. The results show the sociodemographic characteristics of 95 women coming from 17 countries that participated in the war and were assigned to Vic, as well as the journey of some of them to get there. Vic’s International Hospital is a paradigmatic case of International Sanitary Service’s hospitals and of the politico-cultural and assistance activity that the nurses performed. These women were active members in the antifascist fight from the nursery itself, a fight they maintained and expanded through the defence of human rights.
ca
dc.format.extent
390 p.
ca
dc.language.iso
cat
ca
dc.publisher
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Infermeres
ca
dc.subject
Catalunya--Història--1936-1939, Guerra Civil
ca
dc.subject
Humanisme
ca
dc.subject
Compromís
ca
dc.subject
Drets humans
ca
dc.subject
Dones en la guerra
ca
dc.subject.other
Salut
ca
dc.title
Infermeres de les Brigades Internacionals destinades a l'Hospital Internacional de Vic: humanisme i compromís polític (abril 1938-gener 1939)
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
614
ca
dc.contributor.director
Galbany Estragués, Paola
dc.contributor.codirector
Gallego Caminero, Gloria
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de Doctorat: Cures Integrals i Serveis de Salut


Documents

tesdoc_a2022_sadurni_cinta_infermeres.pdf

4.836Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)