Las causas de extinción de los contratos de distribución comercial

Autor/a

Lascorz Collada, María-Cruz

Director/a

Vázquez Albert, Daniel

Tutor/a

Vázquez Albert, Daniel

Data de defensa

2022-09-13

Pàgines

540 p.



Departament/Institut

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Resum

[spa] En el presente trabajo de investigación se examinan las causas de terminación de las relaciones distributivas. Los contratos de distribución resultan una pieza fundamental para el funcionamiento del mercado y una herramienta clave de la economía globalizada al servicio de las empresas en los negocios internacionales. A pesar de las propuestas nacionales e internacionales de regulación de estos contratos, la ausencia de una normativa aplicable en el ámbito de la distribución plantea notables problemas empresariales que carecen de soluciones jurídicas. Se analizan sistemáticamente los problemas que suscita la extinción de los contratos de distribución, tanto a la vista de los casos planteados como de las soluciones que se ofrecen en la práctica. En concreto, se estudian los supuestos motivados por el desistimiento unilateral ad nutum, la resolución por incumplimiento del contrato, la alteración sobrevenida de circunstancias o la incidencia del intuitu en la conservación de los contratos; tanto en los ordenamientos jurídicos continentales como en los sistemas de la órbita del Common Law. Confrontadas las opciones ofrecidas por el Derecho comparado, se extraen algunas soluciones de sistemas proteccionistas propias del Derecho anglosajón, como el Derecho estadounidense o australiano, o de ordenamientos semiproteccionistas con la parte débil del contrato como el Derecho francés. Todo ello con la finalidad de valorar la oportunidad de adoptar una regulación que atienda de manera específica a las necesidades del sector de la distribución, sin prescindir de una adecuada técnica jurídica con las conexiones oportunas con el sistema jurídico en su conjunto. Además de exponer las modulaciones que experimentan en el sector distributivo algunos de los principios básicos del Derecho de contratos, la investigación concluye abordando un conjunto de propuestas normativas y contractuales concretas que podrían contribuir a la reducción de la conflictividad de las relaciones distributivas. Y, por ende, a la disminución de la litigiosidad entre las mismas, dadas las características particulares de estos contratos duraderos, relacionales y colaborativos.


[cat] En el present treball de recerca s'examinen les causes de terminació de les relacions distributives. Els contractes de distribució resulten una peça fonamental per al funcionament del mercat i una eina clau de l'economia globalitzada al servei de les empreses en els negocis internacionals. Malgrat les propostes nacionals i internacionals de regulació d'aquests contractes, l'absència d'una normativa aplicable en l'àmbit de la distribució planteja un notable problema empresarial que manca de solucions jurídiques. S'analitzen sistemàticament els problemes que suscita l'extinció dels contractes de distribució, tant a la vista dels casos plantejats com de les solucions que s'ofereixen en la pràctica. En concret, s'estudien els supòsits motivats pel desistiment unilateral ad nutum, la resolució per incompliment del contracte, l'alteració sobrevinguda de circumstàncies o la incidència del intuitu en la conservació dels contractes. Tant en els ordenaments jurídics continentals com en els sistemes de l'òrbita del Common Law. Confrontades les opcions ofertes pel Dret comparat, s'extreuen algunes solucions de sistemes proteccionistes pròpies del Dret anglosaxó, com el Dret estatunidenc o australià, o d'ordenaments semiproteccionistes amb la part feble del contracte com el Dret francès. Tot això amb la finalitat de valorar l'oportunitat d'adoptar una regulació que atengui de manera específica a les necessitats del sector de la distribució, sense prescindir d'una adequada tècnica jurídica amb les connexions oportunes amb el sistema jurídic en el seu conjunt. A més d'exposar les modulacions que experimenten en el sector distributiu alguns dels principis bàsics del Dret de contractes, la recerca conclou abordant un conjunt de propostes normatives i contractuals concretes que podrien contribuir a la reducció de la conflictivitat de les relacions distributives. I, per tant, a la disminució de la litigiositat entre aquestes, donades les característiques particulars d'aquests contractes duradors, relacionals i col·laboratius.


[eng] This research paper examines the causes of termination of distribution relationships. Distribution contracts are a fundamental part of the functioning of the market and a key tool of the globalised economy at the service of companies in international business. Despite national and international proposals for the regulation of these contracts, the absence of applicable regulations in the field of distribution points out significant business problems and there is a lack of legal solutions. This work analyses, specifically, the cases of termination of distribution contracts caused by unilateral termination-at will, termination due to breach of contract, the supervening alteration of circumstances or the incidence of intuitu in the preservation of distribution relationships. All those causes of termination have been studied both in continental European legal systems and in Common Law systems. Compared with the options offered by comparative law, some solutions are drawn from protectionist systems typical of Anglo-Saxon law, such as American or Australian law, or from semi-protectionist systems with the weaker party to the contract, such as French law. All of this with the aim of assessing the opportunity of adopting a regulation that specifically meets the needs of the distribution sector, without disregarding an adequate legal technique with the appropriate connections with the legal system. In addition to exposing the modulations that some of the basic principles of contract law are undergoing in the distribution sector, the research concludes by addressing a set of specific regulatory and contractual proposals that could contribute to the reduction of conflict in distribution relations. And, therefore, the litigiousness between the parties, considering the characteristics of those long-term agreements, relational and collaborative contracts.

Paraules clau

Dret mercantil; Derecho mercantil; Commercial law; Contractes de distribució comercial; Contratos de distribución comercial; Distribution Agreement; Extinció de les obligacions; Extinción de obligaciones; Extinguishment of debts

Matèries

349 - Branques especialitzades del dret. Matèries legals vàries

Àrea de coneixement

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Nota

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

MCLC_TESIS.pdf

3.436Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)