Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia
Aquesta investigació se centra en estudiar com l'alumnat de secundària desenvolupa estratègies per aprendre a aprendre junts en la resolució de problemes complexos de l'àrea de ciències, després de participar en una intervenció educativa intervinguda per la plataforma tecnològica d'aprenentatge col·laboratiu Metafora. Aquesta tecnologia integra varies ajudes per promoure aspectes clau per aprendre a aprendre amb les altres persones i per donar suport a la co-indagació científica. La tecnologia, per una banda, proporciona un espai multiusuari, interactiu i sincrònic que facilita la planificació i la reflexió dels processos de treball col·laboratiu. D’altra banda, la tecnologia ofereix un conjunt d’ajudes en forma d’icones visuals que ajuden a l’organització dels processos d’indagació científica per resoldre un repte científic i que afavoreixen la generació d’un espai dialògic i reflexiu per a l’aprenentatge col·laboratiu. La tesi dissenya una metodologia de recerca d'estudi de cas en profunditat, utilitza mètodes mixtes de recollida i anàlisi de dades per estudiar l'impacte que té en l'aprenentatge i el desenvolupament de les estratègies d'’aprendre a aprendre junts’ (Learning to Learn Together -L2L2-) en la intervenció educativa dissenyada. A més a més, la tesi estudia amb profunditat una de les estratègies d'aprendre a aprendre junts, el lideratge distribuït. Els resultats obtinguts mostren que la intervenció educativa mitjançant la plataforma Metafora facilita, en primer lloc, l'aprenentatge de coneixement científic i el desenvolupament d’habilitats d'indagació científica. En segon lloc, l’alumnat és capaç de caracteritzar, organitzar i relacionar aspectes clau vinculats a quatre estratègies d'aprendre a aprendre amb altres persones: el lideratge distribuït, el compromís mutu, l’avaluació per parells i la reflexió grupal. En tercer lloc, la intervenció educativa mitjançant la plataforma Metafora ha promogut l'emergència de diversos processos de lideratge distribuït, entre ells: entreteixir les relacions entre els membres del grup, proposar idees perquè avanci el treball de grup, sintetitzar el pensament del grup, organitzar les diferents accions i moviments per resoldre el repte del grup i reconeixement de totes les idees. Finalment, aquesta tesi pretén contribuir a l'ús dialògic de la tecnologia interactiva com a eina que pot ajudar a construir un espai dialògic tangible i manipulable per tots els membres del grup i que pot generar noves oportunitats, per a què un grup d'alumnes i professors comparteixin, explorin, expliquin, construeixin i transformin les idees per resoldre un repte comú.
Esta investigación se centra en estudiar cómo el alumnado de secundaria desarrolla estrategias para aprender a aprender juntos en la resolución de problemas complejos del área de ciencias, tras participar en una intervención educativa mediada por la plataforma tecnológica de aprendizaje colaborativo Metafora. Esta tecnología integra distintas ayudas para promover aspectos clave para aprender a aprender con otras personas y para dar soporte a la co-indagación científica. La tecnología, por un lado, proporciona un espacio multiusuario, interactivo y sincrónico que facilita la planificación y reflexión de los procesos de trabajo colaborativo. Por otro lado, la tecnología ofrece un conjunto de ayudas en forma de iconos visuales que ayudan a la organización de los procesos de indagación científica para resolver un reto científico y que favorecen la generación de un espacio dialógico y reflexivo para el aprendizaje colaborativo. La tesis diseña una metodología de investigación de estudio de caso en profundidad, utiliza métodos mixtos de recogida y análisis de datos para analizar el impacto que tiene en el aprendizaje y en el desarrollo de las estrategias de ’aprender a aprender juntos’ (Learning to Learn Together -L2L2-) en la intervención educativa diseñada. Además, la tesis estudia en profundidad una de las estrategias de aprender a aprender juntos, el liderazgo distribuido. Los resultados obtenidos muestran que la intervención educativa mediada por la plataforma Metafora facilita, en primer lugar, el aprendizaje de conocimiento científico y el desarrollo de habilidades de indagación científica. En segundo lugar, el alumnado es capaz de caracterizar, organizar y relacionar aspectos clave vinculados con cuatro estrategias de aprender a aprender con otras personas: el liderazgo distribuido, el compromiso mutuo, la evaluación por pares y la reflexión grupal. En tercer lugar, la intervención educativa mediada por la plataforma Metafora ha promovido la emergencia de diversos procesos de liderazgo distribuido, entre ellos: entretejer las relaciones entre los miembros del grupo, proponer ideas para que avance el trabajo de grupo, sintetizar el pensamiento del grupo, organizar las distintas acciones y movimientos para resolver el reto del grupo y reconocimiento de todas las ideas. Finalmente, esta tesis pretende contribuir al uso dialógico de la tecnología interactiva como herramienta que puede ayudar a construir un espacio dialógico tangible y manipulable por todos los miembros del grupo y que puede generar nuevas oportunidades para que un grupo de alumnos y profesores compartan, exploren, expliquen, construyan y transformen las ideas para resolver un reto común.
This research focuses on studying how secondary school students develop strategies to learn to learn together in solving complex problems in the area of science, after participating in an educational intervention mediated by the Metafora collaborative learning technology platform. This technology integrates different aids to promote key aspects of learning to learn with other people and to support scientific co-inquiry. On the one hand, technology, provides a multi-user, interactive and synchronous space that facilitates the planning and reflection of collaborative work processes. On the other hand, technology offers a set of aids in the form of visual icons that help the organization of scientific investigation processes to solve a scientific challenge and that favors the generation of a dialogic and reflective space for collaborative learning. The thesis designs an in-depth case study research methodology and uses mixed methods of data collection and analysis to analyze the impact it has on learning and the development of ‘Learning to Learn Together’ strategies (L2L2) in the designed educational intervention. In addition, the thesis studies in depth one of the strategies of learning to learn together, the distributed leadership. The results obtained show that the educational intervention mediated by the Metafora platform facilitates, first of all, the learning of scientific knowledge and the development of scientific inquiry skills. Second, students are able to characterize, organize and relate key aspects linked to four strategies of learning to learn with other people: distributed leadership, mutual engagement, peer assessment and group reflection. Third, the educational intervention mediated by the Metafora platform has promoted the emergence of various distributed leadership processes, among them: weaving relationships between group members, proposing ideas to advance group work, synthesizing group thinking, organizing the different actions and movements to solve the group challenge and recognition of all the ideas. Finally, this thesis aims to contribute to the dialogic use of interactive technology as a tool that can help build a dialogic space that is tangible and manipulable by all members of the group and that can generate new opportunities for a group of students and teachers to share, explore, explain, build and transform ideas to solve a common challenge.
Aprendre a aprendre junts; Aprenentatge col·laboratiu; Lideratge distribuït; Tecnologia interactiva; Espai dialògic; Aprender a aprender juntos; Aprendizaje colaborativo; Liderazgo distribuido; Tecnología interactiva; Espacio dialógico; Learning to learn together; Collaborative learning; Distributed leadership; Interactive technology; Dialogic space
159.9 - Psychology
Psicologia Evolutiva i de l'Educació
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.