Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Dret
És propòsit del present estudi analitzar, dins del marc normatiu espanyol, les deficiències legals que presentava el nostre ordenament jurídic respecte del règim jurídic aplicable als animals de companyia abans de la reforma introduïda per Llei 17/2021, de 15 de desembre, de modificació del Codi Civil, la Llei Hipotecària i la Llei d'Enjudiciament Civil sobre el règim jurídic dels animals i, en concret, com afectava a nivell jurisprudencial el tractament i la destinació dels animals com a béns mobles o semovents en matèria de crisi de parella (separació, dissolució matrimonial per divorci o ruptura de parella de fet). Per això, un dels principals objectius del present estudi ha estat analitzar de forma cronològica la jurisprudència dels nostres Tribunals en matèria de crisi de parella, sempre que l'objecte de discussió versava sobre un animal de companyia per detectar, dins d'un anàlisi crític, si el règim jurídic aplicable als animals de companyia com a béns mobles o semovents era seguit pels nostres Tribunals o si, per contra, en matèria de dret de família, optaven per interpretar la norma en aquell moment aplicable de conformitat amb la realitat social i considerar els animals de companyia com a éssers vius dotats de sensibilitat. A més, s'estudia la repercussió jurídica que, en matèria de crisi de parella, ha suposat el canvi introduït per la Llei 17/2021, del 15 de desembre, de modificació del Codi Civil, la Llei Hipotecària i la Llei d'Enjudiciament Civil, sobre el règim jurídic dels animals pel qual deixen de ser considerats meres coses a ser reconeguts com a éssers vius dotats de sensibilitat.
Es propósito del presente estudio analizar, dentro del marco normativo español, las deficiencias legales que presentaba nuestro ordenamiento jurídico respecto del régimen jurídico aplicable a los animales de compañía antes de la reforma introducida por Ley 17/2021, de 15 de diciembre, de modificación del Código Civil, la Ley Hipotecaria y la Ley de Enjuiciamiento Civil sobre el régimen jurídico de los animales y, en concreto, como afectaba a nivel jurisprudencial el tratamiento y destino de los animales como bienes muebles o semovientes en materia de crisis de pareja (separación, disolución matrimonial por divorcio o ruptura de pareja de hecho). Para ello, uno de los principales objetivos del presente estudio ha sido analizar de forma cronológica la jurisprudencia de nuestros Tribunales en materia de crisis de pareja, siempre que el objeto de discusión versaba sobre un animal de compañía para detectar, dentro de un análisis crítico, si el régimen jurídico aplicable a los animales de compañía como bienes muebles o semovientes era seguido por nuestros Tribunales o si, por el contrario, en materia de derecho de familia, optaban por interpretar la norma en ese momento aplicable de conformidad con la realidad social y considerar a los animales de compañía como seres sentientes. Además, se estudia la repercusión jurídica que, en materia de crisis de pareja, ha supuesto el cambio introducido por la Ley 17/2021, de 15 de diciembre, de modificación del Código Civil, la Ley Hipotecaria y la Ley de Enjuiciamiento Civil, sobre el régimen jurídico de los animales por el que dejan de ser considerados meras cosas a ser reconocidos como seres vivos dotados de sensibilidad.
The purpose of this study is to analyze, within the Spanish regulatory framework, the legal deficiencies presented by our current legal system regarding the legal regime applicable to companion animals before the reform introduced by Law 17/2021, of 15 December, amending the Civil Code, the Mortgage Law and the Civil Procedure Law on the legal status of animals and, specifically, how the treatment of animals as semi-moving goods affects the jurisprudential level in matters of couple crisis (separation, marriage dissolution due to divorce or break-up domestic partner). To do this, one of the main objectives of this study has been to analyze chronologically the jurisprudence collected from our Courts regarding partner crises when the object of discussion is about a companion animal to detect, within a critical analysis, whether the current legal regime applicable to domestic animals as semi-moving goods is followed by our Courts or if they opted, in matters of family law, to interpret the applicable rule at that time in accordance with social reality and to consider domestic animals as sentient beings. In addition, we studied the legal repercussions that introduced the Law 17/2021, of December 15, amending the Civil Code, the Mortgage Law, and the Civil Procedure Law on the legal status of animals, whereby they are no longer considered mere things but are recognized as living beings endowed with sentience.
Animals de companyia; Animales de compañía; Companion animals; Crisis de parella; Crisis de pareja; Couple crisis; Família; Familia; Family
3 - Ciències socials
Ciències Socials
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.