Cuidar en común. Los proyectos comunitarios en la democratización del cuidado

Author

Keller Garganté, Christel

Director

Ezquerra, Sandra

Date of defense

2023-01-16

Pages

286 p.Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Ciències Socials i Salut Comunitària

Doctorate programs

Estudis de Gènere: Cultura, Societat i Polítiques

Abstract

Aquesta investigació tracta sobre el paper dels projectes comunitaris de cara a una democratització de la cura basada en les aportacions dels estudis feministes de les últimes dècades. El tema s’aborda a partir d’un estudi de casos múltiple sobre els grups de criança compartida, els habitatges col·laboratius de gent gran i les entitats de salut mental en primera persona. Els tres casos es posen en relació per analitzar les potencialitats i limitacions que troben els projectes comunitaris per donar una resposta en clau feminista a la resolució de les cures partint de 4 eixos: el reconeixement social i simbòlic de la cura, la socialització de la mateixa, la reducció de la seva feminització i l’empoderament de les persones amb necessitats de cura.


Esta investigación versa sobre el papel de los proyectos comunitarios de cara una democratización del cuidado basada en los aportes de los estudios feministas las últimas décadas. El tema se aborda a partir de un estudio de casos múltiple sobre los grupos de crianza compartida, las viviendas colaborativas de personas mayores y las entidades de salud mental en primera persona. Los tres casos se ponen en relación para analizar las potencialidades y limitaciones que encuentran los proyectos comunitarios para dar una respuesta en clave feminista a la resolución de los cuidados partiendo de 4 ejes: el reconocimiento social y simbólico del cuidado, la socialización del mismo, la reducción de su feminización y el empoderamiento de las persones con necesidades de cuidados.


This research deals with the role of community projects for a democratization of care based on the contributions of feminist studies in the last decades. The topic is approached from a multiple case study on shared parenting groups, collaborative housing for the elderly and first-person mental health organizations. The three cases are put in relation to analyze the potentialities and limitations of community projects to provide a feminist response to the resolution of care based on 4 axes: the social and symbolic recognition of care, the socialization of care, the reduction of its feminization and the empowerment of people with care needs.

Keywords

Cuidado; Comunes; Comunidad; Estudios feministas; Economía feminista

Subjects

396

Knowledge Area

Estudis de gènere

Documents

tesdoc_a2022_keller_christel_cuidar_comun.pdf

4.504Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

This item appears in the following Collection(s)