Cartografías de las drogas: Estudio de la Reducción de Daños y Riesgos y de las prácticas de Gestión de Placeres desde Cataluña

Autor/a

de Oliveira Rodrigues, Camila Cristina

Director/a

Albertín Carbó, Pilar

Yasui, Silvio

Fecha de defensa

2022-08-10

Páginas

378 p.



Resumen

Considereu que cal qualificar les pràctiques i polítiques de drogues existents i les formes d'atenció a la població consumidora, especialment les persones que viuen múltiples processos d'exclusió social han estat el motor aquesta tesi. Aquesta investigació busca comprendre i analitzar el funcionament de les actuals pràctiques de Reducció de Danys i Riscos (RDR) adoptades com estratègies de producció de cura al camp de les drogues. Per tant, es utilitzaran documents internacionals, espanyols i catalans i dades obtingudes al treball de camp desenvolupat amb els professionals i usuaris de la Xarxa de Atenció a les drogodependències de l'àrea metropolitana de Barcelona (ES). A això cal sumar-li l'experiència de la investigadora al camp de les drogues viscuda principalment a la ciutat de Campinas (Brasil). El marc teòric s'ha basat en alguns conceptes derivats de la Genealogia, de les perspectives Decolonials i Interseccionals. Per al desenvolupament d'aquest estudi s'ha triat el mètode de Investigació Qualitativa i s'ha treballat amb les tècniques d'Observació Participant, del Shadowing o Ombrejament i d'Entrevistes en Profunditat a la etapa de recopilació d·informacions. En el procés de l'anàlisi de la informació s'ha fet servir l'enfocament de la Teoria Fonamentada de Glaser i Strauss. Com resultat d'aquest treball, es presenten els principals dispositius de reducció de Danys i Riscos en execució a l'àrea metropolitana de Barcelona (ES) i un anàlisi sobre la RDR a través de l'elaboració de categories claus i consideracions finals.


Considerase que es necesario cualificar las prácticas y políticas de drogas existentes y sus formas de atención a la población consumidora, especialmente aquellas personas que viven múltiples procesos de exclusión social, ha sido el motor de esta tesis. Esta investigación busca comprender y analizar el funcionamiento de las actuales prácticas de Reducción de Daños y Riesgos (RDR) adoptadas como estrategias de producción de cuidado en el campo de las drogas. Por tanto, se utilizarán documentos internacionales, españoles y catalanes y datos obtenidos en el trabajo de campo desarrollado con l@s profesionales y usuari@s de la Red de Atención a las Drogodependencias del área metropolitana de Barcelona (ES). A ello hay que sumarle la experiencia de la investigadora en el campo de las drogas vivida principalmente en la ciudad de Campinas (Brasil). El marco teórico se ha basado en algunos conceptos derivados de la Genealogía, de las perspectivas Decoloniales e Interseccionales. Para el desarrollo de este estudio se ha elegido el método de Investigación Cualitativa y se ha trabajado con las técnicas de Observación Participante, del Shadowing o Sombreamiento y de Entrevistas en Profundidad en la etapa de recopilación de informaciones. En el proceso del análisis de la información se ha utilizado el enfoque de la Teoría Fundamentada de Glaser y Strauss. Como resultado de este trabajo, se presentan los principales dispositivos de Reducción de Daños y Riesgos en ejecución en el área metropolitana de Barcelona (ES) y un análisis sobre la RDR a través de la elaboración de categorías claves y consideraciones finales.


Considering that it is necessary to qualify existing drug practices and policies and their forms of attention to the consuming population, especially those people who experience multiple processes of social exclusion. This research seeks to understand and analyze the functioning of current Harm and Risk Reduction (DRR) practices adopted as care production strategies in the field of drugs. Therefore, international, Spanish and Catalan documents and data obtained in the fieldwork carried out with the professionals and users of the Drug Addiction Care Network of the Barcelona metropolitan area (ES) will be used, in addition to the experience of the researcher in the field of drugs lived mainly in the city of Campinas (Brazil). The theoretical framework has been based on some concepts derived from Genealogy, Decolonial and Intersectional perspectives. For the development of this study, the Qualitative Research method has been chosen and the techniques of Participant Observation, Shadowing and In-Depth Interviews have been used in the information gathering stage. In the information analysis process, the Glaser and Strauss Grounded Theory approach has been used. As a result of this work, the main Harm and Risk Reduction devices in execution in the Barcelona metropolitan area (ES) are presented, as well as an analysis of RDR presented through the elaboration of key categories followed by final considerations.

Palabras clave

Atenció a les drogodependències; Atención a las drogodependencias; Care for drug dependencies; Cura; Care; Reducció de danys i riscos; Reducción de daños y riesgos; Harm and risk reduction

Materias

159.9 - Psicología

Área de conocimiento

Ciències Socials

Documentos

ccdor1de1.pdf

2.999Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)