Essays on international trade and economic geography

Author

Yeşilbayraktar, Uğur

Director

Ponzetto, Giacomo ORCID

Nagy, David Krisztián

Date of defense

2023-01-24

Pages

196 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis explores how international trade shapes economic geography and analyses the effects of borders and other trade costs on the pattern of trade. In the first chapter, I study how the reduction in trade costs stemming from the 2004 Enlargement of the European Union contributed to spatial inequality within and across countries. I develop an open-economy model of economic geography to structurally estimate the effect of EU enlargement on differential growth in urban centres. In the second chapter, I employ a newly constructed dataset to estimate the “border effect” on trade in Europe using novel empirical techniques in the trade literature. I find that borders in Europe are still a significant impediment to trade and represent a cost equivalent to a 32.5 percent tariff. In the third chapter, I explore the trade patterns within and across country borders in Europe, focusing on the differences between home, country and foreign trade. I document that European regional trade has a strong home and country bias and that this strong home bias is heterogeneous across geography.


Aquesta tesi explora com el comerç internacional configura la geografia econòmica i analitza els efectes de les fronteres i altres costos comercials sobre el patró del comerç. En el primer capítol, estudiem com la reducció dels costos comercials derivada de l’ampliació de la Unió Europea de 2004 va contribuir a la desigualtat espacial dintre i entre països. Desenvolupo un model d’economia oberta de geografia econòmica per estimar estructuralment l’efecte de l’ampliació de la UE sobre el creixement diferencial dels centres urbans. En el segon capítol, faig servir un conjunt de dades recentment construït per estimar l’"efecte frontera"sobre el comerç a Europa utilitzant noves tècniques empíriques de la literatura comercial. Trobo que les fronteres a Europa segueixen sent un obstacle important per al comerç i representen un cost equivalent a un aranzel del 32,5 per cent. En el tercer capítol, exploro els patrons comercials dins i a través de les fronteres dels països a Europa, centrant-me en les diferències entre el comerç nacional, nacional i exterior. Documento que el comerç regional europeu té un fort biaix nacional i nacional i que aquest fort biaix domèstic és heterogeni a través de la geografia.

Keywords

International trade; Comerç internacional

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tuy.pdf

20.24Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)