La comunicación de las administraciones locales en la Transición Democrática: La Asociación Catalana de Informadores de la Administración Local y sus aportaciones a la Organización, desarrollo y gestión de los Gabinetes Municipales de Medios de Comunicación entre los años 1980 y 1996

Autor/a

Vidal Lanza, Tomás

Director/a

Busquet Duran, Jordi

Codirector/a

Campàs Montaner, Joan

Data de defensa

2023-04-28

Pàgines

266 p.



Departament/Institut

Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Resum

Aquesta tesi té com a objectiu estudiar, des d'una perspectiva històrica, les actuacions que es van dur a terme en el nostre país en la primera etapa de la transició democràtica i que van permetre, entre els anys 1980 i 1996, la creació i consolidació dels gabinets de comunicació dels primers ajuntaments democràtics. Per aconseguir l'objectiu hem realitzat una labor exhaustiva de recopilació documental i hem fet un seguiment de la trajectòria de Associació Catalana d’Informadors de les Administracions Locals (ACIAL). L’ACIAL, creada l'any 1981, fou pionera a l’Estat Espanyol i va ser l'associació més representativa del sector en el període investigat. Aquesta entitat formada per professionals del periodisme propugnava una major transparència informativa i volia promoure la participació ciutadana després dels anys grisos del franquisme. Hem analitzat les actuacions protagonitzades pels membres del col·lectiu de periodistes, caps dels Gabinets Municipals de Mitjans de Comunicació de les administracions locals. També hem estudiat les propostes programàtiques que els partits polítics van fer sobre la informació local en presentar-se a les Eleccions Municipals de 1979. Es constata l'escàs grau d’acompliment de les promeses electorals i el poc recolzament realitzat als Gabinets Municipals de Mitjans de Comunicació per part dels partits polítics un cop aquest van aconseguir el govern de les alcaldies. La tesi permet observar la trajectòria de l'ACIAL i la labor ingent de l'entitat feta en el període cabdal de transició política a l'àmbit local. L'ACIAL va passar distintes etapes: una primera etapa constituent i de consolidació, una segona etapa d'expansió i creixement i, finalment, una etapa de crisi. El treball indaga en les possibles causes d'aquesta crisi existencial i en el perquè de la desaparició prematura de l'entitat després de quinze anys de vida atzarosa, intensa i intermitent.


Esta tesis tiene como objetivo estudiar, desde una perspectiva histórica, las actuaciones que se llevaron a cabo en nuestro país en la primera etapa de la transición democrática y que permitieron, entre 1980 y 1996, la creación y consolidación de los gabinetes de comunicación de los primeros ayuntamientos democráticos. Para conseguir el objetivo hemos realizado una labor exhaustiva de recopilación documental y hemos hecho un seguimiento de la trayectoria de Asociación Catalana de Informadores de las Administraciones Locales (ACIAL). LA ACIAL, creada en 1981, fue pionera en el Estado Español y fue la asociación más representativa del sector en el período investigado. Esta entidad formada por profesionales del periodismo propugnaba una mayor transparencia informativa y quería promover la participación ciudadana después de los años grises del franquismo. Hemos analizado las actuaciones protagonizadas por los miembros del colectivo de periodistas, jefes de Gabinetes Municipales de Medios de Comunicación de las administraciones locales. También hemos estudiado las propuestas programáticas que los partidos políticos realizaron sobre la información local al presentarse a las Elecciones Municipales de 1979. Se constata el escaso grado de cumplimiento de las promesas electorales y el poco apoyo realizado en los Gabinetes Municipales de Medios de Comunicación por parte de los partidos políticos una vez consiguieron el gobierno de las alcaldías. La tesis permite observar la trayectoria del ACIAL y la labor ingente de la entidad realizada en el período capital de transición política en el ámbito local. ACIAL pasó distintas etapas: una primera etapa constituyente y de consolidación, una segunda etapa de expansión y crecimiento y, finalmente, una etapa de crisis. El trabajo indaga en las posibles causas de esta crisis existencial y en el porqué de la prematura desaparición de la entidad tras quince años de vida azarosa, intensa e intermitente.


This thesis aims to study, from a historical perspective, the actions that took place in our country in the first stage of the democratic transition that allowed the creation and consolidation of the communications offices of the first democratic town halls, between 1980 and 1996. To achieve the objective we have carried out an exhaustive work of document compilation and we have followed the trajectory of the Local Administration’s Informant’s Catalan Association (ACIAL). ACIAL, created in 1981, was a pioneer in the Spanish State and was the most representative association of the sector in the period investigated. This entity formed by journalism professionals advocated greater information transparency and wanted to promote citizen participation after the gray years of Franco’s time. We have analyzed the performances carried out by the members of the collective of journalists, being appointed as heads of local administration’s Municipal Media Offices. We have also studied the programmatic proposals that the political parties made about local information when they presented themselves in the Municipal Elections of 1979. We can see the low degree of fulfillment’s of the electoral promises, and the little support of political parties provided to the Municipal Communications Media Offices once obtaining the government of the mayorship. The thesis makes it possible to observe the trajectory of ACIAL and the immense work of the entity carried out in the capital period of political transition. ACIAL went through different stages: constitutive and consolidation’s first stage, expansion and growth’s second stage and, finally, crisis stage. The work investigates the possible causes of this existential crisis and the reason for the premature disappearance of the entity after fifteen eventful years of intense, but intermittent life.

Paraules clau

Comunicación de las administraciones locales

Matèries

00 - Ciència i coneixement. Investigació. Cultura. Humanitats

Àrea de coneixement

Ciències socials, periodisme i documentació

Documents

Tesi_Tomas_Vidal.pdf

2.763Mb

Tesi_Tomas_Vidal_annex.pdf

20.33Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)