Factores determinantes de la productividad de Mipymes del sector manufacturero y de las brechas entre las principales ciudades del Ecuador, 2015 – 2018

Author

Granda Bustamante, María Elena

Director

Araque Jaramillo, Wilson

Tutor

Blanc Altemir, Antonio

Date of defense

2023-03-28

Pages

212 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses

Abstract

Aquesta tesi doctoral va tenir per objectiu trobar els principals elements de la productivitat de les micro, petites i mitjanes empreses manufactureres i les bretxes entre les ciutats de Conca, Guayaquil i Quito. Amb l'aplicació del model economètric Log-Log es va identificar que, amb un índex de correlació R2 de 88.64%, els principals factors determinants de la productivitat de les Mipymes al sector de la manufactura són les variables: capital + tecnologia, salaris i costos . Es va evidenciar que la productivitat aparent laboral i de capital, i les bretxes de productivitat entre les Mipymes i les grans empreses són considerables segons la Metodologia de la Comptabilitat del Creixement i l'aplicació de la fórmula de les bretxes. Es destaca que les Mipimes durant el període 2015-2018 van presentar un bon exercici mostrant eficiència en l'ús dels seus recursos limitats, especialment les Mipimes de la ciutat de Conca.


La presente tesis doctoral tuvo por objetivo encontrar los principales elementos de la productividad de las micro, pequeñas y medianas empresas manufactureras y las brechas entre las ciudades de Cuenca, Guayaquil y Quito. Con la aplicación del modelo econométrico Log-Log se identificó que, con un índice de correlación R2 de 88.64 %, los principales factores determinantes de la productividad de las Mipymes en el sector de la manufactura son las variables: capital + tecnología, salarios y costos. Se evidenció que la productividad aparente laboral y de capital, y las brechas de productividad entre las Mipymes y las grandes empresas son considerables según la Metodología de la Contabilidad del Crecimiento, y la aplicación de la fórmula de las brechas. Se destaca que las Mipymes durante el periodo 2015-2018, presentaron un buen desempeño mostrando eficiencia en el uso de sus recursos limitados, especialmente las Mipymes de la ciudad de Cuenca.


The objective of this doctoral thesis was to find the main elements of the productivity of micro, small and medium-sized manufacturing companies and the gaps between the cities of Cuenca, Guayaquil and Quito. With the application of the Log-Log econometric model, it was identified that, with an R2 correlation index of 88.64%, the main determining factors of the productivity of MSMEs in the manufacturing sector are the variables: capital + technology, wages and costs. The apparent labor and capital productivity and the productivity gaps between MSMEs and large companies showed to be considerable when applying the Growth.

Keywords

Model econométric; Mipimes industrials equatorianes; Bretxes de productivitat; Modelo econométrico; Mipymes industriales ecuatorianas; Brechas de productividad; Econometric model; Ecuadorian industrial MSMEs; Productivity gaps

Subjects

33 - Economics. Economic science

Knowledge Area

Economia Financera i Comptabilitat

Documents

Tmegb1de1.pdf

4.036Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)