Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis de Comunicació
“Cultura audiovisual i creativitat a la ciutat d'Osca (Espanya). El paper del ArtLab com a planter de creació” pretén analitzar, a través de l'estudi de cas d'aquest laboratori artístic, la funció del mateix per a la ciutat d'Osca, com a centre que facilita i promou la producció audiovisual, creativa i cultural de la ciutat. Així mateix pretén reflectir la importància d'aquesta mena d'espais, així com la cultura participativa com a valor per a les ciutats. El ArtLab o laboratori artístic és un centre de servei públic que va néixer l'any 2003, obert a tota la ciutadania, i la finalitat principal de la qual era afavorir l'alfabetització digital per a artistes i creadors. La seva filosofia d'origen, que manté en l'actualitat, se sustenta a conjuminar art i tecnologia, i oferir eines i suport perquè els creadors puguin dur a terme els seus projectes. El disseny metodològic d'aquesta recerca és un estudi de cas. S'ha utilitzat un mètode inductiu-deductiu, basat en la triangulació metodològica. Els mètodes emprats en aquest estudi han estat 1) l'entrevista exploratòria, 2) l'anàlisi de material documental, 3) l'observació participant, i 4) l'entrevista en profunditat, diferents tècniques per a explicar un mateix fenomen. Mitjançant l'estudi i anàlisi del ArtLab com a cas d'estudi i el potencial creatiu d'aquesta ciutat, els resultats i conclusions podrien repercutir en benefici de la mateixa i ser extrapolables a altres entorns. Finalment, s'ofereixen una sèrie de recomanacions respecte al paper dels medialabs per a les ciutats creatives.
“Cultura audiovisual y creatividad en la ciudad de Huesca (España). El papel del ArtLab como semillero de creación” pretende analizar, a través del estudio de caso de este laboratorio artístico, la función del mismo para la ciudad de Huesca, como centro que facilita y promueve la producción audiovisual, creativa y cultural de la ciudad. Asimismo pretende reflejar la importancia de este tipo de espacios, así como la cultura participativa como valor para las ciudades. El ArtLab o laboratorio artístico es un centro de servicio público que nació en el año 2003, abierto a toda la ciudadanía, y cuya finalidad principal era favorecer la alfabetización digital para artistas y creadores. Su filosofía de origen, que mantiene en la actualidad, se sustenta en aunar arte y tecnología, y ofrecer herramientas y apoyo para que los creadores puedan llevar a cabo sus proyectos. El diseño metodológico de esta investigación es un estudio de caso. Se ha utilizado un método inductivo-deductivo, basado en la triangulación metodológica. Los métodos empleados en este estudio han sido 1) la entrevista exploratoria, 2) el análisis de material documental, 3) la observación participante, y 4) la entrevista en profundidad, diferentes técnicas para explicar un mismo fenómeno. Mediante el estudio y análisis del ArtLab como caso de estudio y el potencial creativo de esta ciudad, los resultados y conclusiones podrían repercutir en beneficio de la misma y ser extrapolables a otros entornos. Por último, se ofrecen una serie de recomendaciones respecto al papel de los medialabs para las ciudades creativas.
"Audiovisual culture and creativity in the city of Huesca (Spain). The role of ArtLab as a hotbed of creation" aims to analyze, through the case study of this artistic laboratory, its function for the city of Huesca, as a center that facilitates and promotes audiovisual, creative and cultural production in the city. It also aims to reflect the importance of such spaces, as well as participatory culture as a value for cities. The ArtLab or artistic laboratory is a public service center that was born in 2003, open to all citizens, and whose main purpose was to promote digital literacy for artists and creators. Its original philosophy, which it maintains today, is based on combining art and technology, and offering tools and support so that creators can carry out their projects. The methodological design of this research is a case study. An inductive-deductive method has been used, based on methodological triangulation. The methods used in this study were 1) exploratory interviews, 2) analysis of documentary material, 3) participant observation, and 4) in-depth interviews. Through the study and analysis of ArtLab as a case study and the creative potential of this city, the results and conclusions could benefit the city and be extrapolated to other environments. Finally, a series of recommendations are offered regarding the role of medialabs for creative cities.
ARTLAB; CIUTATS CREATIVES; LABORATORIS ARTÍSTICS; CIUDADES CREATIVAS; LABORATORIOS ARTISTICOS; CREATIVE CITIES; ARTISTIC LABORATORIES
00 - Ciència i coneixement. Investigació. Cultura. Humanitats; 3 - Ciències socials; 316 - Sociologia. Comunicació; 74 - Dibuix. Disseny. Arts aplicades i oficis artístics
Arts i humanitats
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.