Essays on behavioral economics

Author

Puig Pomés, David

Director

Apesteguía, José

Alaoui, Larbi ORCID

Date of defense

2023-04-04

Pages

155 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis consists of three independent essays on decision theory, behavioral economics, and experimental economics. The first article (Chapter 2) studies variety-seeking behavior, an empirically well-documented driver of individual decision-making that is poorly understood theoretically. Standard intertemporal discrete choice models cannot account for such behavior. I fill this gap in the literature by proposing and axiomatically characterizing a new intertemporal choice model consistent with variety-seeking behavior. The second article (Chapter 3) studies multiproduct monopolists’ optimal dynamic pricing strategies when facing variety-seeking consumers with different degrees of foresight. Interestingly, the monopolist’s optimal pricing strategy induces myopic agents to act like forward-looking agents, as this allows the firm to extract full surplus from both types of agents. The last article (Chapter 4) reports the results of the first randomized-controlled field experiment studying the short-term effects of air pollution on economic preferences.


Aquesta tesi consta de tres articles independents sobre teoria de la decisió, economia del comportament i economia experimental. El primer article (Capítol 2) estudia el comportament de recerca de varietats, un motor ben documentat empíricament de la presa de decisions individuals però poc entès teòricament. Els models estàndard d’elecció discreta intertemporal no poden acomodar aquest comportament. Omplo aquest buit en la literatura proposant i caracteritzant axiomàticament un nou model d’elecció intertemporal consistent amb el comportament de recerca de varietats. El segon article (Capítol 3) estudia les estratègies de preus dinàmiques òptimes dels monopolistes multiproductes quan s’enfronten a consumidors que busquen varietat i exhibeixen diferents graus de previsió. Curiosament, l’estratègia de preusptima del monopolista indueix els agents miops a actuar com a agents amb plena visió de futur, ja que això permet a l’empresa extreure l’excedent total dels dos tipus d’agents. L’últim article (Capítol 4) descriu els resultats del primer experiment de camp controlat i aleatoritzat que estudia els efectes a curt termini de la contaminació de l’aire sobre les preferències econòmiques.


Esta tesis consta de tres artículos independientes sobre teoría de la decisión, economía del comportamiento y economía experimental. El primer artículo (Capítulo 2) estudia el comportamiento de búsqueda de variedades, un motor bien documentado empíricamente de la toma de decisiones individuales pero poco entendido teóricamente. Los modelos estándar de elección discreta intertemporal no pueden acomodar tal comportamiento. Lleno este vacío en la literatura proponiendo y caracterizando axiomáticamente un nuevo modelo de elección intertemporal consistente con el comportamiento de búsqueda de variedades. El segundo artículo (Capítulo 3) estudia las estrategias de precios dinámicas óptimas de los monopolistas multiproductos cuando se enfrentan a consumidores que buscan variedad y exhiben distintos grados de previsión. Curiosamente, la estrategia de precios óptima del monopolista induce a los agentes miopes a actuar como agentes con plena visión de futuro, ya que esto permite a la empresa extraer el excedente total de ambos tipos de agentes. El último artículo (Capítulo 4) describe los resultados del primer experimento de campo controlado y aleatorizado que analiza los efectos a corto plazo de la contaminación del aire sobre las preferencias económicas.

Keywords

Decision theory; Teoría de la decisió; Teoría de la decisión

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

This document contains embargoed files until 2025-04-03

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)