Carcinoma micropapilar infiltrante de la mama. Pronóstico a largo plazo

dc.contributor.author
Castellet Roig, Cristina
dc.date.accessioned
2023-06-24T16:28:45Z
dc.date.available
2023-06-24T16:28:45Z
dc.date.issued
2022-11-04
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/688510
dc.description.abstract
La classificació del càncer de mama segons el tipus histològic constitueix un exemple de l’heterogeneïtat de la malaltia. El Carcinoma Micropapil·lar Infiltrant és una variant histològica descrita de forma recent i en la qual hi ha controvèrsia sobre si realment representa un factor pronòstic per sí sola. Això es basa en l’afinitat que té aquest tipus histològic per envair espais vasculars i afectar els ganglis limfàtics el que ha d’estar relacionat a priori, amb una disminució tant de la supervivència global com de la supervivència lliure de malaltia. S’han publicat estudis retrospectius que han examinat el pronòstic del CMI, però aquest continua generant controvèrsia. Fins ara no hi ha cap estudi que inclogui un nombre elevat de pacients procedents d’un únic centre i amb un llarg període de seguiment. A l’Hospital Universitari Dexeus es va començar a descobrir el CMI el 1996, poc després de ser descrit, de manera molt homogènia i amb criteris estrictes. Aquest tipus de tumor constitueix una línia de recerca al nostre Centre. En aquest estudi hem inclòs 174 casos amb un seguiment estricte i de llarga evolució. Per tant, constitueix una sèrie altament depurada i amb un període de seguiment llarg que li confereix unes característiques úniques per a l’estudi de supervivència d’aquesta lesió. Trobem que el grup de pacients amb Carcinoma Micropapilar Infiltrant malgrat mostrar una major taxa de metàstasi, no presenten diferències significatives en quant a les recidives, la supervivència global i la supervivència lliure de progressió quan es compara amb un grup control de carcinomes convencionals de la mama aparellats per any de diagnòstic. A l’anàlisi multivariable demostrem que, a igual edat, mida tumoral, grau histològic i afectació ganglionar, la supervivència global i la supervivència lliure de progressió és la mateixa per al grup control que per al grup de pacients amb Carcinoma Micropapilar Infiltrant.
ca
dc.description.abstract
La clasificación del cáncer de mama según el tipo histológico constituye un ejemplo de la heterogeneidad de esta enfermedad. El Carcinoma Micropapilar Infiltrante es una variante histológica descrita de forma reciente y en la que existe controversia sobre si representa un factor pronóstico por sí sola. Ello se basa en la afinidad que este tipo histológico por invadir espacios vasculares y afectar a ganglios linfáticos lo que tendría que estar relacionado a priori, con una disminución tanto en la supervivencia global como a la supervivencia libre de enfermedad. Se han publicado estudios retrospectivos que han examinado el pronóstico del CMI, sin embargo, éste sigue generando controversia. Hasta la fecha no existe ningún estudio que incluya un número elevado de pacientes procedentes de un único centro y con un periodo de seguimiento largo. En el Hospital Universitario Dexeus se empezó a diagnosticar el CMI en 1996, poco después de ser descrito, de forma muy homogénea y con criterios estrictos. Este tipo de tumor constituye una línea de investigación en nuestro Centro. En este estudio hemos incluido 174 casos con un seguimiento estricto y de larga evolución. Por tanto, constituye una serie altamente depurada y con periodo de seguimiento largo lo que le confiere unas características únicas para el estudio de supervivencia de esta lesión. Encontramos que el grupo de pacientes con Carcinoma Micropapilar Infiltrante pese a mostrar una mayor tasa de metástasis, no presentaban diferencias significativas en cuanto a las recidivas, la supervivencia global y la supervivencia libre de progresión cuando se compararon con un grupo control de carcinomas convencionales de la mama emparejados por año de diagnóstico. En el análisis multivariable demostramos que, a igual edad, tamaño tumoral, grado histológico y afectación ganglionar, la supervivencia global y supervivencia libre de progresión es la misma para el grupo control que para el grupo de pacientes con Carcinoma Micropapilar Infiltrante.
ca
dc.description.abstract
The classification of breast cancer according to histological type is an example of the heterogeneity of this disease. Infiltrating Micropapillary Carcinoma is a histological variant recently described with controversy whether if it really represents a prognostic factor on its own. This is based on the affinity of this histological type for infiltrating vascular spaces and lymph nodes, which would be related a priori, with a decrease in both overall survival and disease-free survival. Retrospective studies have been published examining the prognosis of IMC, however, this continue to generate controversy. Until today, there is no study that includes a large number of patients from a single center and with a long follow-up period. At the Dexeus University Hospital, IMC began to be diagnosed in 1996, shortly after it was described, in a very homogeneous manner and with strict criteria. This type of tumor constitutes a line of research in our Center. In this study we have included 174 cases with strict follow-up and long evolution. Therefore, it constitutes a highly refined series with a long follow-up period. We found that the group of patients with Infiltrating Micropapillary Carcinoma, despite showing a higher rate of metastasis, did not present significant differences in terms of recurrences, overall survival and progression-free survival when compared with a control group of conventional carcinomas of the breast matched by year of diagnosis. In the multivariate analysis we show that, for the same age, tumor size, histological grade and lymph node involvement, overall survival and progression-free survival is the same for the control group as for the group of patients with Infiltrating Micropapillary Carcinoma.
ca
dc.format.extent
170 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
ca
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Micropapilar
ca
dc.subject
Micropapillary
ca
dc.subject
Càncer
ca
dc.subject
Cáncer
ca
dc.subject
Breast
ca
dc.subject
Mama
ca
dc.subject
Carcinoma
ca
dc.subject.other
Ciències de la Salut
ca
dc.title
Carcinoma micropapilar infiltrante de la mama. Pronóstico a largo plazo
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
618
ca
dc.contributor.authoremail
criscastellet@hotmail.com
ca
dc.contributor.director
Carreras Collado, Ramón
dc.contributor.director
Tresserra Casas, Francesc
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia


Documents

ccr1de1.pdf

8.334Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)