Aquesta investigació aborda la noció de comú a través d’un procés de coteorització amb dones que a Valparaíso-Xile ia Medellín-Colòmbia encarnen lluites heterogènies i les assumeixen com a forma de vida. El treball s’articula a través de tres eixos: 1) la descripció del que anomeno dispositiu propietari, un conjunt heterogeni d’elements que determinen que la propietat, constituïda en principi i fonament de l’ordenament social, derivi a la privació de la vida. 2) La comprensió del comú com a categoria política que es construeix a les pràctiques socials col·lectives en defensa d’allò del que depèn la vida. 3)La imaginació, disseny i creació de polítiques de l’inapropiable que s’elaboren en les lluites encarnades per dones. El treball es basa en l’epistemologia feminista de coneixements situats i en la metodologia Produccions Narratives que consisteix en l’elaboració de relats en què les participants comparteixen la seva història de vida, les seves experiències i la teoria encarnada a la pràctica. El seu estatus és el de creadores-coautores que diagnostiquen problemes, imaginen escenaris possibles i creen polítiques. Cada eix teòric-metodològic de la tesi es construeix a partir d’un procés de coteorització, articulació i interpretació col·lectiva inter/transdisciplinària entre estudis acadèmics i el coneixement que emergeix a les narratives. El treball amplia la comprensió dels processos contemporanis d’elaboració del que és comú des de lluites feministes heterogènies que contribueixin a pensar en altres mons no apropiables i en un futur comú.
Esta investigación aborda la noción de común a través de un proceso de coteorización con mujeres que en Valparaíso-Chile y en Medellín-Colombia encarnan luchas heterogéneas y las asumen como forma de vida. El trabajo se articula a través de tres ejes: 1) la descripción de lo que denomino dispositivo propietario, un conjunto heterogéneo de elementos que determinan que la propiedad, constituida en principio y fundamento del ordenamiento social, derive en la privación de la vida. 2) La comprensión de lo común como categoría política que se construye en las prácticas sociales colectivas en defensa de aquello de lo que depende la vida. 3)La imaginación, diseño y creación de políticas de lo inapropiable que se elaboran en las luchas encarnadas por mujeres. El trabajo se basa en la epistemología feminista de conocimientos situados y en la metodología Producciones Narrativas que consiste en la elaboración de relatos en los que las participantes comparten su historia de vida, sus experiencias y la teoría encarnada en la práctica. Su estatus es el de creadoras-coautoras que diagnostican problemas, imaginan escenarios posibles y crean políticas. Cada eje teórico-metodológico de la tesis se construye a partir de un proceso de coteorización, articulación e interpretación colectiva inter/transdisciplinaria entre estudios académicos y el conocimiento que emerge en las narrativas. El trabajo amplía la comprensión de los procesos contemporáneos de elaboración de lo común desde luchas feministas heterogéneas que contribuyan a pensar en otros mundos no apropiables y en un porvenir común.
This research addresses the notion of the common through a process of co-theorization with women who in Valparaíso-Chile and Medellín-Colombia embody heterogeneous struggles and assume them as a way of life. The work is articulated through three axes: 1) the description of a proprietary device, a heterogeneous set of elements that determine that property, constituted as a principle and foundation of social order, derives from the deprivation of life. 2) The understanding of the common as a political category is built in collective social practices to defend life. 3) The imagination, design, and creation of policies of the inappropriate that are elaborated in the struggles embodied by women. The work is based on the feminist epistemology of situated knowledge and on the Narrative Productions methodology, which consists of the elaboration of stories in which the participants share their life stories, their experiences, and the theory embodied in practice. Their status is that of creator-co-authors who diagnose problems, imagine possible scenarios, and create other policies. Each theoretical-methodological axis of the thesis is built from a process of co-theorization, articulation, and inter/transdisciplinary collective interpretation between academic studies and the knowledge that emerges in the narratives. The work broadens the understanding of the contemporary processes of elaboration of the common from heterogeneous feminist struggles that contribute to thinking of other worlds that cannot be appropriated and of a common future.
Comuns; Comunes; Common; Dones; Mujeres; Women; Luchas; Fights
3 - Ciències socials
Ciències Socials