Prevención Universal y Selectiva de Problemas Relacionados con la Alimentación, el Peso y la Imagen Corporal en Escuelas. Presiones Socioculturales Percibidas y Apreciación Corporal en Adolescentes

dc.contributor.author
Subiza Pérez, Irene
dc.date.accessioned
2023-06-24T19:30:59Z
dc.date.available
2024-12-01T23:05:16Z
dc.date.issued
2022-12-01
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/688524
dc.description.abstract
La tesi doctoral que aquí es presenta en format tradicional ha volgut reunir l’experiència en el disseny, la planificació i el desenvolupament de programes de prevenció de problemes relacionats amb l’alimentació, el pes i la imatge corporal adreçats a adolescents de primer cicle d’ESO i persones joves adultes. El contingut queda ordenat en vuit blocs. El primer resumeix les línies teòriques principals i les recomanacions d’autors destacats a l’àrea. El seu treball de síntesi va servir com a guia per al disseny de les estratègies preventives incloses als programes de BODY COR i BODY LOVERS, i va animar l’estudi del rol de l’apreciació corporal com a factor de protecció de la imatge corporal en adolescents. En primer lloc, es contextualitza l’adolescència com una etapa complexa caracteritzada per canvis físics, biològics i psicològics de risc importants per al desenvolupament de problemes relacionats amb la imatge corporal. I es presenta una breu introducció sobre els factors de risc per a problemes de la imatge corporal des dels models psicosocials i biopsicosocials que proporcionen una visió àmplia de l’etiopatogènia dels factors que interactuen en l’inici i el curs. En segon lloc, s’inclou un resum del marc d’estudi de la imatge corporal positiva i la Teoria de l’Embodiment pel seu interès en la recerca d’estratègies preventives que afavoreixin els factors de protecció i previnguin els de risc davant el desenvolupament de la imatge corporal. I en tercer lloc, es detallen els models teòrics dels programes de prevenció de les alteracions alimentàries. Al segon bloc, es descriuen els objectius i hipòtesis que vertebren el treball de tesi. Al tercer bloc s’agrupen tres treballs. El primer estudi detalla el desenvolupament i l’anàlisi d’un programa de prevenció universal adreçat a alumnat de primer cicle de l’ESO. El segon estudi presenta una anàlisi de moderació de la variable d’apreciació corporal sobre l’ús de les xarxes socials (RRSS), les pressions relacionades amb l’aparença, la internalització ideal del prim i el muscular, i les alteracions alimentàries. I el tercer, inclou el disseny i el protocol d’un programa de prevenció selectiva cognitiu-conductual de la imatge corporal i una prova d’aplicabilitat en què van participar joves adults amb preocupacions més severes sobre la imatge corporal i amb un risc més gran de desenvolupar una alteració alimentària. Posteriorment al quart i cinquè bloc s’inclouen la discussió, un llistat de recomanacions per a properes aplicacions basades en l’experiència de camp i la Teoria de l’Embodiment, juntament amb les conclusions principals dels estudis anteriorment esmentats. I finalment, a l’apartat sis, set i vuit s’inclouen les referències utilitzades i material addicional.
ca
dc.description.abstract
La tesis doctoral que aquí se presenta en formato tradicional ha querido reunir la experiencia en el diseño, planificación y desarrollo de programas de prevención de problemas relacionados con la alimentación, el peso y la imagen corporal dirigidos a adolescentes de primer ciclo de ESO y personas jóvenes adultas. Su contenido queda ordenado en ocho bloques. El primero de ellos resume las principales líneas teóricas y recomendaciones de autores destacados en el área. Su trabajo de síntesis sirvió como guía para el diseño de las estrategias preventivas incluidas en los programas de BODY COR y BODY LOVERS, y animó el estudio del rol de la apreciación corporal como factor de protección de la imagen corporal en adolescentes. En primer lugar, se contextualiza la adolescencia como una etapa compleja caracterizada por importantes cambios físicos, biológicos y psicológicos de riesgo para el desarrollo de problemas relacionados con la imagen corporal. Y se presenta una breve introducción sobre los factores de riesgo para problemas de la imagen corporal desde los modelos psicosociales y biopsicosociales que proporcionan una visión amplia de la etiopatogenia de los factores que interactúan en su inicio y curso. En segundo lugar, se incluye un resumen del marco de estudio de la imagen corporal positiva y la Teoría del Embodiment por su interés en la búsqueda de estrategias preventivas que favorezcan los factores de protección y prevengan los de riesgo ante el desarrollo de la imagen corporal. Y en tercer lugar, se detallan los modelos teóricos de los programas de prevención de las alteraciones alimentarias. En el segundo bloque, se describen los objetivos e hipótesis que vertebran el trabajo de tesis. En el tercer bloque se agrupan tres trabajos. El primer estudio detalla el desarrollo y análisis de un programa de prevención universal dirigido a alumnado de primer ciclo de la ESO. El segundo estudio, presenta un análisis de moderación de la variable de apreciación corporal sobre el uso de las redes sociales (RRSS), las presiones relacionadas con la apariencia, la internalización ideal del delgado y muscular, y las alteraciones alimentarias. Y el tercero, incluye el diseño y protocolo de un programa de prevención selectiva cognitivo-conductual de la imagen corporal y una prueba de aplicabilidad en la que participaron jóvenes adultos con preocupaciones más severas sobre la imagen corporal y con un mayor riesgo de desarrollar una alteración alimentaria. Posteriormente en el cuarto y quinto bloque se incluyen la discusión, un listado de recomendaciones para próximas aplicaciones basadas en la experiencia de campo y la Teoría del Embodiment, junto con las principales conclusiones de los estudios anteriormente citados. Y finalmente, en el apartado seis, siete y ocho se incluyen las referencias utilizadas y material adicional.
ca
dc.description.abstract
The doctoral thesis presented here in the traditional format has sought to gather practical understanding in the design, planning and development of prevention programs for problems related to eating, weight and body image aimed at adolescents in the first cycle of ESO and young adults (28-30 years old). Its content is arranged in eight blocks. The first of which summarizes the main theoretical lines and recommendations of prominent authors in this area. This review of previous work served as a guide for the design of the preventive strategies included in the BODY COR and BODY LOVERS programs, and encouraged the study of the role of body appreciation as a protective factor for body image in adolescents. In the first place, adolescence is contextualized as a complex stage characterized by important physical, biological and psychological changes of risk for the development of problems related to body image. And a brief introduction is presented on the risk factors for body image problems from the psychosocial and biopsychosocial models that provide a broad view of the etiopathogenesis of the factors that interact in its onset and course. Secondly, a summary of the study framework of positive body image and the Embodiment Theory is included due to its interest in the search for preventive strategies that favor protective factors and prevent risk factors in the development of body image. And thirdly, a detailed description of the theoretical models of the programs for the prevention of eating disorders is given. In the second block, the objectives and hypotheses that provide the structure of this thesis are described. In the third block three studies are grouped together. The first study details the development and analysis of a universal prevention program aimed at students in the first cycle of ESO. The second study presents a moderation analysis of the body appreciation variable on the use of social networks (SNs), the pressures related to appearance, the internalization of the thin and muscular ideals, and eating disorders. And the third includes the design and protocol of a selective cognitive-behavioral body image prevention program and an applicability test in which young adults with more severe concerns about body image and with a higher risk of developing a disordered eating style participated. Subsequently, the fourth and fifth blocks include the discussion, a list of recommendations for future applications based on field experience and the Embodiment Theory, along with the main conclusions of the aforementioned studies. And finally, in section six, seven and eight are the references used and additional materials are included.
ca
dc.format.extent
288 p.
ca
dc.language.iso
spa
ca
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Imatge corporal
ca
dc.subject
Imagen corporal
ca
dc.subject
Body image
ca
dc.subject.other
Ciències de la Salut
ca
dc.title
Prevención Universal y Selectiva de Problemas Relacionados con la Alimentación, el Peso y la Imagen Corporal en Escuelas. Presiones Socioculturales Percibidas y Apreciación Corporal en Adolescentes
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
ca
dc.contributor.authoremail
irenesubizaperez2@gmail.com
ca
dc.contributor.director
Mora Giral, Marisol
dc.contributor.director
Espinoza Guzmán, Paola
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Psicologia Clínica i de la Salut


Documents

isp1de1.pdf

5.079Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)